Viņķele aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai vasarā

Viņķele aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai vasarā

31. May 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecākiem un sabiedrībai jāpievērš īpaša uzmanība bērnu drošībai vasaras brīvlaikā, kad bērni brīvās dienas pavada pie ūdenstilpēm, rotaļājas bērnu laukumos un brīvā dabā, aicina labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Vasara bērniem esot īpaši gaidīts laiks - brīvāks no skolas un citiem pienākumiem. Savukārt vecākiem atbildība palielinoties, jo jādomā, kā brīvdienas organizēt saturīgas un drošas.

"Aicinu visus vecākus, vecvecākus atrast pietiekami laika, lai painteresētos par bērna ikdienas gaitām un vēlreiz atgādinātu par piesardzību un pārgalvības bēdīgajām sekām. Arī pārējos sabiedrības locekļus aicinu nebūt vienaldzīgiem situācijās, kad šķiet, ka vajadzīga iejaukšanās," akcentē ministre.

Sākoties vasarai un skolu brīvlaikam, bērni vairāk pievēršas atpūtai brīvā dabā, tostarp riteņbraukšanai, skrituļošanai un citiem aktīvās atpūtas veidiem. Pienācīgu drošības līdzekļu neizmantošana izraisot traumas, kuru skaits, pēc mediķu teiktā, pēdējā laikā dramatiski pieaudzis.

Turpinot iestrādes bērnu traumatisma mazināšanai, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija tuvākajā laikā iepazīstinās ar informatīvu filmiņu par drošības līdzekļu nelietošanas riskiem un iespējām izvairīties no traumām. Filmiņa tapusi sadarbībā ar raidījumu "Māmiņu klubs", izmantojot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu padomus.

Par bērna no septiņu līdz 13 gadu vecumam uzraudzības nenodrošināšanu, ja tādēļ tiks apdraudēta viņa dzīvība vai veselība, vecākiem vai cilvēkam, kura aprūpē bērns nodots, varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem - šādas izmaiņas paredz grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tie vēl jāpieņem Saeimai.

Labklājības ministrija piebilst, ka uzraudzība nenozīmē pastāvīgu fizisku klātbūtni. Tās ir darbības, lai garantētu bērna drošību, ņemot vērā viņa briedumu un spējas uzņemties atbildību par savu rīcību, piemēram, izglītojot viņu par veidiem, kā izvairīties no bīstamām situācijām, iegādājot inventāru, lai mazinātu traumas iespējas, kā arī nepieciešamības gadījumā atrodoties bērnam blakus.

Līdz šim vecākus administratīvi sodīt nebija iespējams, ja viņi bez uzraudzības atstāja septiņus gadus sasniegušu bērnu un viņš guva traumu. Vecākus joprojām varēs administratīvi sodīt par bērnu līdz septiņu gadu vecumam atstāšanu bez pieaugušo vai cilvēku, kas nav jaunāki par 13 gadiem, klātbūtnes, proti, fiziskas atrašanās bērna tuvumā.

Latvijā ik gadu iet bojā daudz bērnu, kuri ir vecāki par septiņiem gadiem. Piemēram, ik gadu ārējo cēloņu dēļ - ceļu satiksmes negadījumos, saindējoties, noslīkstot, nosmokot - dzīvību zaudē ap 70 bērnu vecumā līdz 14 gadiem, tikpat jauniešu no 15 līdz 19 gadiem.

2010.gadā noformēti 73 administratīvo pārkāpumu protokoli par bērna līdz septiņu gadu vecumam atstāšanu bez uzraudzības un 1598 administratīvo pārkāpumu protokoli par bērna aprūpes pienākuma nepildīšanu.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pērn janvārī Latvijā bija 375 200 bērni un jaunieši vecumā līdz 17 gadiem. No septiņiem līdz 13 gadiem - 113 900 bērnu un jauniešu.

Kārlis Pots 
LETA