Vecāku nezināšanas dēļ ik gadu 3000 bērnu gūst traumas mājoklī

Vecāku nezināšanas dēļ ik gadu 3000 bērnu gūst traumas mājoklī

20. Dec 2010, 16:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atklājot unikālu paraugmāju, 18. martā, plkst. 12.00, tirdzniecības centrā Spice Home norisinājās pasākums „Mazulim drošs mājoklis”, kurā mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar vienotiem Drošības noteikumiem, jaunākajiem statistikas datiem un ekspertu atzinumiem par bērnu drošību mājās.

 {smallpic:8}

Izglītojošais izdevums tapis, sadarbojoties t/c Spice Home, Māmiņu Klubam un Latvijā zināmiem ekspertiem bērnu drošības jautājumos, kuri ikdienā sastopas ar patieso un baiso realitāti, sniedzot palīdzību un glābjot mazuļu dzīvības.

 

Projekta idejas iniciators t/c Spice Home direktors Raimonds Ozoliņš: „Izveidojot Spice Home mazulim drošu paraugmāju un publicējot mājokļa Drošības noteikumus, vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību bērnu traumatisma problēmai. Tādejādi izglītojot un informējot topošos un esošos vecākus, norādot tās vietas un lietas, kas apdraud mazuļa drošību mājoklī. Par bērna drošību jādomā jau no mājokļa iekārtošanas brīža. Īpaši svarīgi tas ir ģimenēs ar bērniem, jo mazuļi daudzos „nedrīkst” un „aizliegts” vēl nesaprot, bet tik ļoti grib iepazīt pasauli. Noteikumi apkopoti bukletā, kas bez maksas pieejams t/c Spice Home un uzņēmuma mājas lapā: www.spicehome.lv.”

{smallpic:5}

 

Kā liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dati, ik gadu vidēji 3000 bērnu gūst traumas mājoklī. Bērnu visbiežāk gūtās traumas mājās sastāda: 60% galvas traumas vecumā līdz vienam gadam, 10% apdegumi vecumā no 6.mēn.- 2 gadiem, savukārt, 30% ķermeņa sasitumi un grieztas brūces vecumā no 2 līdz 7 gadiem.

 

Saskaņā ar UNICEF un Pasaules Veselības organizācijas datiem, Latvija bērnu traumatisma ziņā ieņem vadošo vietu ES valstu vidū. Ik gadu vidēji 10 – 15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, 10 – iet bojā ugunsgrēkos, 30 – 40 noslīkst un 600-700 gūst dzīvnieku izraisītas traumas, bet 35 bērnu iegūst iekšējo orgānu apdegumus, iedzerot ķīmiskas vielas.

{smallpic:2}

Māmiņu Klubs vadītāja Sandija Salaka: „Iekārtojot mājokli, vispirms tiek domāts par telpu estētisko noformējumu nevis mazuļa drošību. Par pamatu tam visam ir informācijas trūkums un vecāku nezināšana, kam būtu jāpievērš uzmanība iekārtojot mājoklim mazulim. Tāpēc es ceru, ka topošajiem un esošajiem vecākiem pieejamā informācija bukletā kļūs par rokas grāmatu. Tādejādi jau savlaicīgi novēršot nelaimes un traumas.”

 

Pasākuma laikā Māmiņu Klubs eksperte un psiholoģe Diāna Zande, iepazīstināja klātesošos ar mazulim drošu paraugistabu, kura tapusi sadarbībā ar dizainerēm Kristiānu Lepsi un Zani Skalbergu. Ekspozīcija ir iekārtota no t/c Spice Home veikalos pieejamām mēbelēm un interjera priekšmetiem un būs apskatāma ikvienam apmeklētājam no 18. marta – 18. aprīlim.  

 

Lai pievērstu Latvijas vecāku uzmanību bērnu drošībai mājoklī, 27. martā t/c Spice Home notiks pasākumu komplekss „Mazulim drošs mājoklis”, kura laikā ikvienam apmeklētājam būs iespēja Diānas Zandes vadībā iepazīt drošo mazuļa mājokli, saņemt jaunos Drošības noteikumus un uzzināt noderīgus padomus mājas iekārtošanai. 

 

Eksperti par drošību mājoklī:

 {smallpic:6}

Medicīnas katastrofu centrs direktors Mārtiņš Šics: „Mēs nekad nevaram zināt, kurā brīdī var notikt nelaime, tāpēc vēlos vēlreiz aicināt vecākus, neatstājiet bērnus vienus bez pieaugušo uzraudzības. Šī gada janvāra un februāra mēnesī Rīgā vien jau ir applaucējušies un nogādāti slimnīcās 12 mazuļi līdz 3 gadu vecumam.”

{smallpic:1}

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Aigars Pētersons uzsvēra, ka: Analizējot bērnu traumatisma izraisošos faktorus, uzskatāmi redzamas divas tendences – vecāku līdzdalības trūkums, kā arī valsts un pašvaldību institūciju nespēja vai nevēlēšanās risināt šo sarežģīto problēmu. Lieki atzīmēt, ka Latvijas demogrāfiskā situācija ir nelabvēlīga un katra Latvijā dzīvojoša bērna veselība un dzīvība ir neizmērojama vērtība.

 {smallpic:3}

Māmiņu Klubs eksperte un psiholoģe Diāna Zande: Nepūlieties ar neskaitāmiem NĒ kontrolēt bērna izziņas procesu. Aizliegumi ir nepieciešami, bet tiem jābūt nedaudziem, pamatotiem un konsekventiem. Ļaujiet bērnam apmierināt savu zinātkāri! Atklājumi par apkārtējo pasauli un lietu kārtību ir nozīmīgs virzītājspēks bērna augšanai un psiholoģiskai attīstībai.”

{smallpic:7}

Bērnu fizioterapeite un kustību speciāliste Klaudija Hēla: „Bērns piedzimst ar dabisku vēlmi iepazīt pasauli, to aptaustot, pagaršojot un izmēģinot. Paraudzīsimies uz brīnumaino pasauli ar bērna acīm, kopā rāpojot un spēlējoties! Darot to kopā, netiks apdraudēta bērna drošība.”

{smallpic:4}

Mācību programmas par bērnu drošību veidotāja, Irēna Putniņa: „Jaunākie statistikas dati, visbiežāk gūtās traumas, darbojoties virtuvē ir apdegumi, kas radušies saskarē ar karstu ūdeni un tvaikiem. Šajā gadījumā izšķiroša nozīme ir laikam un ātrai rīcībai, jo no tās būs atkarīga apdeguma smaguma pakāpe. Svarīgi atcerēties, ka apdegumu dzesē tikai un vienīgi ar vēsu ūdeni 10-15 min.”

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības Rīgas reģionālā centra pārstāvis Roberts Fūrmanis: „Gribu vērst uzmanību, ka daudzi vecāki vēl joprojām nezina, kur vērsties pēc palīdzības un kā rīkoties kritiskās situācijās. Jābūt gatavam atbildēt uz ātrās palīdzības dispečera uzdotajiem jautājumiem, tāpēc, neskatoties uz lielo satraukumu, jācenšas runāt skaidri, jo tas noteikti paātrinās mediķu nokļūšanu līdz nelaimes vietai.”