Vakcinējies pret gripu laikus!

Vakcinējies pret gripu laikus!

11. Oct 2011, 17:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no uzskatiem ir par vakcīnas lietderību tad, kad ir sākusies gripas epidēmija. Ne reizi vien ir dzirdēts sakām, ka tad vakcinēties jau ir par vēlu. Bet vai tiešām? Atbilde Bērnu slimību klīnikas virsārsts Bērnu slimnīcā Vija Rimša.

Viss ir labs, kas izdarīts laikus. Vakcināciju iesaka veikt pirms gripas epidēmijas vai gripas pacēluma laikā. Tie varētu būt rudens mēneši no septembra līdz novembrim.

Jāatceras, ka gripas vakcīnas īpatnība ir tā, ka vakcinācija ir jāveic katru sezonu, jo gripas paveidi mēdz mainīties, tāpēc katru gadu rudenī būtu vērtīgi visai ģimenei doties pie ģimenes ārsta, lai uzzinātu ieteikumus attiecībā uz vakcinēšanos vai nevakcinēšanos.

Tomēr jāatceras, ka nekas šajā pasaulē nedod absolūtu garantiju, vienmēr pastāv kāds procents, ka bērns tomēr saslims ar gripu. Vakcinācijas efektivitāte pret gripu un arī citām infekcijas slimībām ir apmēram no 67 – 92 procentiem.

Visbīstamākā gripa ir bērniem līdz 5 gadu vecumam, jo tad mazuļi slimo ar smagām komplikācijām. Ja arī vakcinācija nepasargā par visiem 100 procentiem, no sarežģījumiem slimošanas laikā pateicoties tai ir iespējams izvairīties. Taču vakcinēt savu bērnu vai nē, tas ir lēmums, kurš jāpieņem ģimenē.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Māmiņu Kluba diskusijai:

Vai Tu un Tava ģimene šajā gadā vakcinēsies pret gripu?