Vai gurķu marinēšana ir dārgāka par bērnu veselību?

Vai gurķu marinēšana ir dārgāka par bērnu veselību?

23. May 2012, 16:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējās divās nedēļās smagus barības vada apdegumus guvuši seši bērni vecumā no 7 mēnešiem līdz 2,5 gadiem, iedzerot etiķa esenci, atkaļķošanas līdzekli vai citu sadzīves ķīmiju.

 

70% etiķa esence plaši tiek izmantota marinādes pagatavošanai un ilgu laiku tirdzniecībā bija pieejama kā parasts pārtikas produkts. Pēc vairāku gadu  diskusijām, kurās galveno vārdu teica Bērnu slimnīcas mediķi, kas ikdienā redz esences nodarīto postu, kopš 2010. gada 1. janvāra 70% etiķa esence pārtikas veikalos vairs nav pieejama. Taču cilvēki turpina to iegādāties ārpus Latvijas vai izmanto iepriekš veidotos etiķa esences krājumus, turpina marinēt gurķus pēc ierastās metodes, vienlaikus apdraudot bērnu veselību.

 

Barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no 1-3 gadiem. Traumas rezultātā nereti mainās bērna turpmākās dzīves kvalitāte. Jāatzīmē, ka galvenokārt ķīmiskos apdegumus bērni gūst mājās. Tas nozīmē, ka vēl joprojām bērniem mājās netiek nodrošināta droša vide t.i. – bīstamas ķīmiskas vielas tiek turētas bērniem viegli pieejamās vietās.

 

Biežākie ķīmiskie aģenti ir sadzīvē lietojamie līdzekļi – veļas pulveris, trauku mazgājamais līdzekļi („Ciff”, „Ajax”, „Ace” u.c.), kas parasti rada mutes/rīkles gļotādas kairinājumu, savukārt otra grupa ir etiķa esences radītie barības vada apdegumi un apdegumi, kas gūti ar sārmu (cauruļu tīrīšanas līdzeklis ”Krot” u.c.), radot smagus, neatgriezeniskus barības vada bojājumus. Vēl pie biežākajiem aģentiem jāmin degmaisījumi, kālija permanganāts, acetons, briljantzaļā spirta šķīdums.

 

Bērnu slimnīcas mediķi atkārtoti vecākus aicina sadzīves ķīmiju, etiķa esenci, medikamentus u.c., novietot drošā, stabilā un bērniem nepieejamā vietā. Ja tomēr noticis nelaimes gadījums, aicinām nekavējoties sazināties ar ārstniecības personu. Sekmīga ārstēšana būs iespējama, ja ārstam būs zināma precīza informācija par konkrēto ķīmisko maisījumu, tādēļ nepieciešams ārstniecības personai uzrādīt konkrēto produktu un tā iepakojumu. Neatstājiet bērnus bez uzraudzības, jo viņi ir kā ūdens zāles nemitīgā kustībā.

taschinka taschinka 03. Aug 2011, 12:48

Es domāju,ja viens marinē,tad citam ir jābūt visu laiku ar bērnu un ne zu brīdi nenolaist acis,jo var ne tikai šķidrumus kādus izdzert,bet arī pielīst un aplaucētes.
Mēs taču visi zinam cik aktīvi un zinātkāri ir bērni,tieši tādēļ nevar domāt es tik uz brīdi,vai ar mani jau tas nenotiks.Bērnu jāpieskata visu laiku,ar plaši atvērtām acīm.
Man ir citi teikuši,ka es pārāk vaktēju savu dēlu,bet ziniet,es tā nedomāju,es tomēr šo 3,10 gadu laikā savu dēlu esmu nosargājusi no visādām nelaimēm,pat no vissīkākajām.Tā kā attiecībā uz bērniem uzmanība,pieskatīšana nekad nav par daudz.