Uztura speciāliste: iespējams, mazulim ir pasterizēta piena nepanesība

Uztura speciāliste: iespējams, mazulim ir pasterizēta piena nepanesība

18. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Ko varu dot ēst savam 7 mēnešus vecajam bērniņam, kuram ir problēmas pārstrādāt piena laktozi, ko satur govs piens? Kā, lai viņa organismam nodrošina nepieciešamo kalcija daudzumu,” vēlas uzzināt kāda māmiņa.  

Portālam www.maminuklubs.lv konsultē uztura speciāliste Inga Pūce.

No dabas nākušā produktā ir fermenti, kas organismam to palīdz šķelt – tātad daba radījusi gan pašu produktu, gan arī instrumentus, lai to gremotu.

Tomēr pasterizācijas process šo fermentu – laktāzi, kas šķeļ piena laktozi - iznīcina.

„Tad, ja ferments laktāze nav ne pasterizētajā pienā, ne arī mazuļa organismā, saprotams, ka bērna gremošanas sistēma piena produktus nešķeļ, un mazulim var parādīties dažādi piena laktozes nepanesības simptomi.

Šajā situācijā vispirms es iesaku pamēģināt bērniņam pa tējkarotei piedāvāt parasto jeb nepasterizēto govs pienu un pavērot, kā viņa organisms uz to reaģē.

Bieži vien atklājas, ka nepasterizētu pienu mazuļa organisms panes,” zina teikt Inga Pūce.

Tomēr tad, ja mazulim nepanesība pret pienu un tā produktiem ir, un to apstiprina arī pediatrs, uztura speciāliste piedāvā risinājumu, kā bērna organismam nodrošināt nepieciešamo kalcija daudzumu!

„Ja māmiņa sava mazuļa veselībā ir gatava ieguldīt laiku, viņa var izmēģināt šādu recepti: ņem parasto nepasterizēto govs pienu un uz dienu to atstāj istabas temperatūrā. Šādi pienā savairojas pienskābās baktērijas, kas sarecina olbaltumu, veidojot rūgušpienu.

Gatavo rūgušpienu mazulim var piedāvāt atsevišķā maltītē, un šādi viņš saņems pietiekami daudz kalcija,” tā Inga Pūce.

Māmiņu Klubs

Kā tu savam mazulim nodrošini nepieciešamo kalcija daudzumu organismā?