Šogad turpināsies bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu

Šogad turpināsies bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu

13. Jan 2011, 15:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī šogad endēmiskajos pagastos jeb pagastos ar visaugstāko saslimstību ar ērču encefalītu bērni līdz 18 gadu vecumam tiks vakcinēti pret šo infekciju valsts apmaksātās vakcinācijas programmas laikā, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

 

Ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, vakcināciju iespējams veikt pie ģimenes ārsta bez maksas.

 

Tāpat no šī gada valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu pienākas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Citu bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju organizē ģimenes ārsti. Pārējiem iedzīvotājiem, tostarp bērniem, vakcinācija pret ērču encefalītu ir maksas pakalpojums.

 

Infektoloģijas centrā vakcinācija pret ērču encefalītu pieaugušajiem maksā 21,50 latus, bērniem - 21 latu.

 

LIC atgādina, ka šogad pretērču imūnglobulīns nebūs pieejams, tāpēc vienīgā aizsardzība pret bīstamo slimību būs vakcinācija.

 

Jau ziņots, ka Latvijas Infektoloģijas centrā marta beigās noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce.

 

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem tā var būt ievērojami garāka.


Cilvēkiem, kas pēc ērces koduma inficējušies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvas sāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.  Jau pie pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

 

Jau ziņots, ka 2009.gadā, salīdzinājumā ar 2008.gadu, iedzīvotāju saslimstība ar ērču encefalītu pieaugusi 1,9 reizes - no 167 uz 315 gadījumiem. 2008.gadā LIC stacionārā ārstējās 53 ērču encefalīta pacienti, 2009.gadā - 101 ērču encefalīta pacients. Speciālisti norāda, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pagājušajā gadā saslimšana visbiežāk noritēja smagā formā.

LETA
08. Apr 2010, 02:26

Es savu dēliņu pagājušo gadu marta beigās vakcinēju, ģimenes ārste atļāva. Jo mums 1 gads palika jūlijā un tā kā mēs bieži pa zālīti dzīvojāmies gribēju, lai bērns ir pasargāts. Dēlam nekas nenotika tagad jau rīt potēsim nākošo poti, kura bija paredzēta pēc viena gada! Jākonsultējās ar ģimenes dakteri. Mans puika arī visas citas potes panesa labi iespējams,ka tas arī ir noteicošais.