Smaidīsim šodien un vienmēr!

Smaidīsim šodien un vienmēr!

01. Apr 2012, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulīša pirmais smaids, prieks un smiekli ir tie, kas mūsu dzīvi padara bagātāku. Lasi raksti un uzzini, kāpēc ir svarīgi daudz smieties un kāpēc pieaugušie smejas mazāk, nekā bērni.

Pasaulē ir tūkstošiem valodu un simtiem dažādu dialektu, taču smiekli ir valoda, kurā spēj saprasties ikviens no mums. Interesanti, ka tikko dzimis mazulis jau prot smaidīt, lai gan tas vēl ir neapzināts smaids. Taču, kad pasaulē aizvadīts pirmais dzīves mēnesis, bērniņš iemācās savu prieku paust apzināti.

„Izrādās, ne tikai cilvēki smejas. Orangutani māk iesmīnēt un šimpanzes māk iesmīnēt un vispār īstenībā smiekli ir liela cilvēka īpašība,” uzskata Bērnu slimnīcas ārsts reanimatologs Pēteris Kļava.

Kad bērni iemācās smieties

Uzskata, ka sākot no 20. līdz 30. dzīves nedēļai, ir laiks, kad bērni iemācās smieties. Tas ir veids kā mazuļi sazinās, jo ne tikai ar raudāšanu viņi vēlas mums kaut ko pavēstīt, arī smiekliem ir liela nozīme.

Fizioterapeite Kristīne Stalidzāne zina, ka puiši un meitenes smaida savādāk: „Meitenēm smaidot, lūpu kaktiņi paceļas uz augšu un meitenes nedaudz pagriež galviņu, bet puiši uzreiz atver milzīgas acis un arī atver muti. Angļu psihologs veicis daudz pētījumu un ir noteicis, ka bērniem ir 4 smaidu veidi- viens smaids noteikti ir veltīts tikai vecākiem – mammai un tētim; otrs smaids – prieka izpausme; vēl viens – zīdainis grib izpatikt pieaugušajiem un ceturtais smaida veids ir atdarināšana.”

Ja bērniņš nesmaida līdz 4 mēnešu vecumam, tad gan ir jāmeklē speciālista palīdzība, jo tas varētu būt signāls, ka mazuļa attīstība nenorit tā kā tai vajadzētu. 

Tas, ka cilvēks smejas un smaida ne tikai nomodā, bet arī sapņos, apliecina to, cik noslēpumaina ir mūsu galva, mūsu smadzenes un pati apziņa. „Apziņa ir tik brīnišķīga, ka tā prot apstrādāt informāciju, kas ir smieklīgs, bēdīgs un apziņa modificē šo sajūtu – apziņas sajūtu un grimases,” atklāj Bērnu slimnīcas ārsts reanimatologs Pēteris Kļava. „Iznāk tā, ka vispirms mēs ar apziņu uztveram to, pēc tam kādā veidā šī smadzeņu ķīmija pārtver un nodod šo informāciju sejas muskulatūrai, roku muskulatūrai un rezultātā mēs smejamies.”

Mēdz teikt, ka smiekli paildzina dzīvi un izrādās, ka tā tas patiesi ir, jo smejoties mēs liekam saviem muskuļiem aktīvi kustēties, tā veiconot gremošanas sistēmas darbību un elpošanu, kā arī paātrinām asinsriti. Tāpat smiešanās palīdz mūsu imūnsistēmai ātrāk uzveikt dažādus vīrusus.

Ir izpētīts, ka bērni dienā vidēji smejas 300 reizes, kamēr mēs – pieaugušie, jautrībai ļaujamies labi, ja 20 reizes dienā. Kāpēc tas tā notiek, skaidro Bērnu slimnīcas ārsts reanimatologs Pēteris Kļava: „Bērni smaida biežāk, jo viņu galva nav piesārņota ar domāšanas vīrusiem, ar pasaules  uztveres negācijām, bērnos nav vērtēšanas sistēmas, viņos nav spēja atšķirt, kas ir labs, kas ir slikts. Viņi vairāk uztver, ka viss ir labs.”

Smiekli- dabas dota dāvana

Iemācīt bērniņu smieties nemaz neesot iespējams, šīs dotības mums ir dāvātas no dabas un tas, cik bērniņš būs priecīgs, ir atkarīgs no mums – vecākiem, kāda ir mūsu attieksme pret dzīvi un cik līksmi mēs skatāmies uz notikumiem. Katru dienu ir vēlams vismaz 5 līdz 10 minūtes no sirds izsmieties, lai mēs nepazaudētu dzīves prieku un mūsu ķermenis kaut uz mirkli iemantotu labsajūtu.

Tomēr ir iespējams arī pieaugušajiem atgūt dzīvesprieku un vairāk smaidīt, stāsta Pēteris Kļava: „Vecākiem ir vairāk jālasa grāmatas kopā ar bērniem; vecākiem vairāk jālasa grāmatas pašiem par sevi, savu esību un jāatrod laiks arī ar skolniekiem kopā lasīt grāmatas tās, kurās ir gan zinātne, gan dvēsele, gan attiecības. Es domāju, ka pašā pamatā pietrūkst šo sarunu un lasīšanas kontakta ar bērniem- tas ir pamatu pamats kā veidojas valsts un apziņa un smaids. Tāpēc smaidošais bērns un izglītotais vecāks mūsu valstī ir primārā vērtība, jēga un nepieciešamība.”

Būt par māmiņu un tēti nav viegls uzdevums, taču būt par gudriem un priecīgiem vecākiem šo pārbaudījumu padara vēl sarežģītāku, taču tas nenozīmē, ka tas ir kaut kas nepaveicams. Mums ir iespēja ik rītu mosties ar smaidu un pirmajai domai, kuru ielaižam sevī, ļaut būt gaišai. Jo kā dienu sāksim, tā to arī nodzīvosim, turklāt ik mirkli mēs veidojam savu nākotni un mēs teču vēlamies dzīvot ar prieku.

Smaidīsim un tad arī mūsu dzīve uzlabosies!

Māmiņu Klubs