Sabalansēts uzturs – veselu mazuļu sabiedrotais

Sabalansēts uzturs – veselu mazuļu sabiedrotais

09. Nov 2009, 10:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējā laikā arī Latvijā par arvien izplatītāku problēmu kļūst bērnu liekais svars. Vai tā ir tipiska mūsdienu laikmeta iezīme vai tomēr mums, vecākiem, ir iespējams kaut ko darīt, lai mūsu mazie ar to nesaskartos?


Pirmais noteikums, lai bērni nesaskartos ar liekā svara, kā arī citām veselības problēmām, ir veselīgs, sabalansēts uzturs. Un lai mums, māmiņām, būtu vieglāk saprast, cik daudz kādu produktu bērnam ik dienu ir nepieciešams, uztura speciālisti ir izstrādājuši veselīga uztura piramīdu, kurā visi pārtikas produkti sadalīti vairākās pamatgrupās. Pirmsskolas vecuma bērniem katru dienu vajadzētu saņemt 40% graudaugu un maizes, 35% dārzeņu un augļu, 20% piena produktu, gaļas un zivju un 5% saldumus un eļļu.

 

Ne vienmēr mūsu bērniem garšo tas, kas ir veselīgs, tāpēc svarīgi ir izpētīt, kas bērnam īpaši iet pie sirds un papildināt ēdienu tā, lai mazais saņemtu visu nepieciešamo. Nereti tieši bērns, kuram vecāki vēlas dot vislabāko arī pārtikas ziņā, ir papildu motivācija, lai uzsāktu veselīga un daudzveidīga uztura lietošanu arī pašiem pieaugušajiem, jo tā taču ir daudz vienkāršāk – visiem ēst viena veida ēdienu, nevis katram ģimenes loceklim gatavot atsevišķi.

 

Ikvienā dzīves jomā mēdz būt kaprīzes un arī ēšana nav izņēmums. Ir daudz bērnu, kas nereti atsakās no viena vai otra produkta, piemēram, piena vai gaļas, kas ir ļoti nozīmīgi produkti pilvērtīgai bērna attīstībai. Bērnu diētas ārste Diāna Zagorska iesaka, ka gadījumos, ja, piemēram, negaršo gaļa, to var aizstāt ar piena produktiem - pienu, sieru, biezpienu, jogurtu... Kā zināms, piena produkti ir labs kalcija avots, kas atbild par visas kaulu sistēmas attīstību, kas sevišķi svarīgi ir pirmsskolas vecumā.

 

Sabalansētā uzturā ļoti liela nozīme ir konkrētām ēdienreizēm, tāpēc vajadzētu izvairīties no uzkodām starp maltītēm. Tā bērnam attīstās izsalkuma sajūta, bet kopīgs brokastu vai vakariņu rituāls kļūst par jauku ģimenes tradīciju.

 

***

Pastāsti, kā Tu gatavo pašgatavotus ēdienus savam mazulim un pastāsti, kāds ir Tava mazuļa ēšanas ritms, iesūtot ziņu šeit!

Tāpat gaidām jautājumus par bērnu ēdināšanu uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!