Reģionu iedzīvotājiem iespēja diagnosticēt bērnu nakts enurēzi bezmaksas

Reģionu iedzīvotājiem iespēja diagnosticēt bērnu nakts enurēzi bezmaksas

30. May 2011, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienīgā vieta Latvijā, kur ir viss nepieciešamais aprīkojums, lai veiktu bezmaksas (pacientam ierodoties ar ģimenes ārsta norīkojumu) bērnu nakts enurēzes diagnostiku ir Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) Rīgā. Daudziem Latvijas reģionu iedzīvotājiem doties uz Rīgu ir sarežģīti un finansiāli neiespējami, tādēļ šovasar BKUS ārsti ar nepieciešamo aprīkojumu ierodas vairākās Latvijas pilsētās.

 

Lai pieteiktos bezmaksas izmeklējumiem kādā no pilsētām, ir jābūt ģimenes ārsta nosūtījumam, urīna analīžu rezultātiem un USG rezultātiem (urīnpūslim un vēdera dobumu orgāniem). Pirmās divas pilsētas, kurās tika veikti izmeklējumi ir Kuldīga un Bauska. Dakterei bija daudz jāstāsta un jāskaidro, jo vecāki ir nobažījušies, vecākiem ir prieks par nakti, kad nav pieslapināta gultiņa. Reizēm pietiek vien ar vingrinājumiem un režīma ievērošanu un var iztikt bez medikamentiem, bet tieši tādēļ jāveic rūpīga izmeklēšana.

 

Natālija Bozotova, pediatre, uroloģijas rezidente, Bērnu klīniska universitātes slimnīcas, Funkcionāla-diagnostikas kabineta speciāliste: „No Kuldīgas un Bauskas pacientiem, apmēram 40% pacientu tika konstatētas novirzes, kas saistītas ar primāru nakts enurēzi un piemērota atbilstoša terapija. Pārējiem bērniņiem tika konstatēts fizioloģiski mazs urīnpūslis vai arī kāda cita problēma. Nakts enurēzi mūsdienas ir iespējams izārstēt un jo ātrāk vecāki savus bērnus aizved pie ārsta, jo ātrāk uzstādām diagnozi, jo procedūra vienkāršāka. Protams, ka šī ir delikāta lieta, par ko daudzi kautrējas runāt, bet, lai bērni atgūtu prieku un pašapziņu par to, ir jārunā un problēma jārisina.”

 

Novērots, ka vecāki uztraucas vai spēs apmaksāt bērniem ārstēšanu, bet ne vienmēr par ārstēšanu ir jāmaksā, tas ir atkarīgs no katra pacienta, piemēram, šī diagnostika ar ģimenes ārsta nosūtījumu ir bezmaksas. Ja bērnam nepieciešams treniņš un stingrs režīms, tam nav vajadzīgi finansiāli līdzekļi, tur nepieciešama motivācija un gribasspēks, ir arī daži medikamenti ko daļēji finansē valsts.

 

Neapšaubāmi vislielākais palīgs cīņā ir bērna motivācija un ģimenes iesaistīšanās ārstēšanas procesā.