Problēmas ar miedziņu

Problēmas ar miedziņu

13. Oct 2010, 12:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazais naktīs mostas augšā un raud actiņām ciet. Iespējams, pie vainas ir neiroloģiska sasirgšana, bet, iespējams, ka pati uztrauktā māmiņa to provocē. Ieskaties pediatres Irēnas Putniņas atbildē!

 

Jautā māmiņa Zanda:

 

Manam mazulim (9 mēneši) ir problēmas ar miedziņu. Pa nakti trūkstas augšā no miedziņa un raud. Ejam gulēt 23:00 un posmā līdz 9:00 mazulis uztrūkstas vismaz 6-12x un actiņām ciet raud. Dažreiz jau vakarpusē, kad ir aizmidzis, jau pēc pusstundas raud.

 

Kāds tam varētu būt iemesls? Vēdersāpes tās nav. Paēdam vakarā dūšīgi putru un ēst arī it kā negribas. Pusdienlaiku guļ visai maz- 30 līdz 60 minūtes un tad arī pa visu laiku trūkstas augšā.

 

Jāsaka, ka nekad mazais nav gribējis gulēt un parasti cēlās augšā 2-5x pa nakti, bet tagad ir palicis pavisam traki. Kādu speciālistu mums vajadzētu apmeklēt? Ģimenes ārsts saka, ka mazais ir vesels un nav nervozs.

 

1

Atbild pediatre Irēna Putniņa:

 

Nakts raudāšana ir pietiekami nopietns jautājums, lai vajadzētu apmeklēt neirologu, jo tas ir apgrūtinoši gan bērnam, gan mammai. Tas nozīmē, ka bērns praktiski neatpūšas. Iespējams, bērns meklē ciešāku kontaktu ar mammu, tāpēc te varētu palīdzēt kāda mīļmantiņa, ko varētu mēģināt ieviest, kas dotu drošības sajūtu.

 

Ja šāda trūkšanās augšā ir nepārtraukti, tas nozīmē, ka bērnam kaut kas nav īsti labi. Varbūt speciālista palīdzība un konsultācija tiešām noderētu.

 

Šāda mošanās varētu būt saistīts ar to, kāda vide ir apkārt. Iespējams, mamma ir sagurusi, varbūt vajadzētu nolīgt kādu aprūpētāju, kas ir mierīgāks un ļautu mammai atpūsties. Arī pati māmiņa droši vien gaida šo uztrūkšanos, jo viņa pie tā ir pieradusi.

 

Nekad nevar zināt, kurš mostas pirmais- bērniņš vai mamma, gaidot mazuļa raudas. Tā kā mammai arī ritms ir izjaukts, iespējams, ka mammai uztraukta pamostas un bērns to jūtot arī pats sākt knosīties un celties augšā.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!