Piens uzturā bērnam pēc 1 gada vecuma

Piens uzturā bērnam pēc 1 gada vecuma

06. Mar 2012, 10:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku izpratne par bērna uzturu līdz viena gada vecumam mazāk ir visumā pareiza, proti – mātes piens vai piena maisījums un papildēdināšana no 4-6 mēnešu vecuma. Attiecībā uz ēdināšanu bērnam pēc viena gada vecuma vairumam vecāku ir neskaidrība par uztura grupām un to daudzumu, un visbiežāk rodas jautājums par govs piena un maisījuma lietošanu uzturā. Jāvelta atzinīgi vārdi tām māmiņām, kuras turpina barot savu mazuli ar mātes pienu arī pēc 12 mēneša vecuma.

 

Pat prasot padomu saviem vecākiem, radiniekiem vai mediķiem, bērna vecākiem ir grūti izšķirties – sākt dot govs pienu uzturā savam mazulim pēc viena gada vecuma vai nē. Līdz šim laikam ir atšķirīgi viedokļi, kad sākt dot mazulim uzturā govs pienu un tā produktus. Eiropas Pediatru-gastroenterologu asociācija govs pienu vai tā produktus kā vienu pastāvīgu ēdienreizi bērnam līdz viena gada vecumam nerekomendē. Arī Eiropas bērnu alergologi nerekomendē sākt lietot uzturā govs pienu bērnam līdz viena gada vecumam, tādējādi pasargājot mazuli no agrīnas alerģijas attīstības.

 

Cik nozīmīgs un vērtīgs ir govs piens kā produkts bērnam pēc viena gada vecuma? Viens no pozitīviem aspektiem ir tas, ka govs piens un tā produkti tiek uzskatīti par labu kalcija un D vitamīna avoti. Vairums vecāku zina, ka kalcijs un D vitamīns nodrošina bērna kaulu pilnvērtīgu attīstību, veselumu un stiprumu. Jāpiebilst, ka govs piens satur lielu fosfātu daudzumu. Taču, ja govs piens tiek lietots lielā apjomā, var rasties pretēja iedarbība – pārmērīgs fosfātu daudzums organismā izskalo kalciju no kauliem, samazinot kaulu izturību.

 

Govs pienā ir ļoti maz dzelzs. Dzelzs un tās rezerves ir ļoti nepieciešamas hemoglobīna veidošanā, kurš savukārt pilda skābekļa nesēja funkciju eritrocītā (sarkanais asins ķermenītis). Tādā veidā visām organismā šūnām tiek piegādāts skābeklis. Ja uzturs satur maz dzelzs, var veicināt dzelzs trūkumu organismā. Tā rezultātā attīstās mazsasinība, t.i. dzelzs deficīta anēmija, un skābeklis orgāniem, to audiem un šūnām, netiek piegādāts pietiekoši un rodas skābekļa bads organismā. Viens no biežākiem iemesliem, kas rada dzelzs deficītu, ir ilgstoša govs piena lietošana bērna uzturā lielos apjomos. Kāpēc tas tā notiek? Bērnam uzņemot uzturā olbaltumvielas un kalciju lielā daudzumā (t.i. lietojot daudz govs piena) tiek kavēta dzelzs uzsūkšanās no tievajām zarnām.

 

Bērnam pēc viena gada vecuma vajadzība pēc olbaltumvielām ir ievērojami mazāka kā mazulim līdz 12 mēnešiem. Govs piens satur olbaltumvielas lielu daudzumā. Ja govs piens tiek lietots pārmērīgi daudz, tām sašķeļoties, asinīs rodas liels slāpekļa daudzums un palielina darba slodzi nierēm.

 

Govs piens pārsvarā satur piesātinātās taukskābes, bet nepiesātināto taukskābju tur ir ļoti maz. Kāpēc bērnam nepieciešamas nepiesātinātās taukskābes? Garo ķēžu nepiesātinātās taukskābes ir ļoti nepieciešamas bērna organisma attīstībai, t.i. smadzeņu un redzes orgānu (tīklenes) attīstībai, kā arī paša bērna augšanai. Uzņemot pietiekošā daudzumā nepiesātinātās taukskābes, kā omega-3, omega-6, pinvērtīgi attīstītās kognitīvā funkcija, t.i. atmiņa, spēja mācīties, spriešana, valoda. Nepiesātinātajām taukskābēm ir liela nozīme redzes attīstībā – redzes asums, krāsu redze, redze tumsā. Diemžēl ar govs pienu nepiesātinātās taukskābes netiek saņemtas, apgrūtinot šo svarīgo attīstības jomu.


Pētnieki ir pierādījuši, ka, agrīni uzsākot govs piena lietošanu uzturā, bērnam ir lielāks risks attīstīties cukura diabētam, jo īpaši, ja ģimenē kāds ir slimojis vai slimo ar to. Pēdējos desmit gados strauji audzis alerģijas saslimšanas biežums agrīnā bērnu vecumā. Tiek uzskatīts, ka otrajā dzīves gadā alerģija pret govs pienu var attīstīties ievērojami retāk, bet tomēr risks ir līdz pat 4 gadu vecumam.

 

Vairāku gadu desmitu garumā pētnieki ir veltījuši lielu uzmanību jautājumam, kā optimāli bērnam saņemt nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un mikroelementus, lai nerastos pārmērīga kādas uzturvielas uzņemšana vai – gluži pretēji – deficīts. Šī iemesla dēļ ir radīts īpašs produkts – piena maisījums bērniem no 1 līdz 3 gadu vecumam, piemēram, Similac GAIN Advance. Lai gan maisījuma pamatā ir govs piens, tas satur samazinātu olbaltumvielu daudzumu, papildinātu ar vitamīniem, mikroelementiem, piemēram, dzelzi, nepiesātinātām taukskābēm, probiotikām (t.i. mikroorganismiem, kas nodrošina normālo mikrofloru bērna tievajās zarnās), prebiotikām un nukleotīdiem, kam ir liela nozīme imūnsistēmas attīstībai.

 

Izlasot iepriekš rakstīto, noteikti rodas jautājums par skābpiena produktiem. Jā, pēc viena gada vecuma bērnam šos produktus uzturā var sākt pakāpeniski dot.

 

Jāpiebilst, ka maisījuma augstās izmaksas var stipri ietekmēt ģimenes budžetu, taču uzturvielu atsķirības starp mātes pienu vai maisījumu un govs pienu ir vērā ņemamas. Jāatceras, ka svarīgs bērna attīstības posms ir ne tikai līdz viena gada vecumam, bet arī pēc 12 mēnešiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt nepieciešamās uzturvielas pietiekamā daudzumā arī mazbērna un pirmsskolas vecumā, īpaši līdz 3 gadu vecumam, jo bērna organisms šajā laikā turpina strauji attīstīties.

13. May 2011, 10:31

Jauks rakstiņš - tikai varbūt Kažes kundze varētu papildināt, kas ir daudz??? Jo neesmu NE pieredzes bagāta māmiņa, NE mediķis, lai spētu novērtēt, ka ir daudz tādam 1,2, 3.gadīgam bērnam. Dziļi šaubos, ka šādā vecumā bērns spēj izdzer 1l reizē, labākajā gadījumā tā ir 1 glāze, bet vispār man tomēr grūti ir pieņemt to, ka govs piens ir ne tik labs.TOMĒR manā bērnībā tas tika patērēts daudz un neteikšu ka staigājam te visi alerģiski, ar redzes un kaulu problēmam u.c. problēmām. Jūtos ļoti labi 😃 Bet tās jau laikam ir manas problēmas, katrā ziņā šādi raskti ir noderīgi, jo katrs mēs spējam analizēt un izvērtēt, kas mūsu mazuļiem ir labākais. 😃

13. May 2011, 09:08

pienu bērnībā, kamēr dzīvoju laukos, dzēru lielos daudzumos, bez jebkādām no nosauktajām problēmām. Mazasinība ir iedzimta. Māsām nevienai tā nav problēma- lai gan arī viņas pienu lietoja lielos daudzumos.

ar zobiem visām vairāk vai mazāk ir Ok- kalcijs bijis pietiekoši.

savam bērnam reālu govs pienu iedevu tikai nesen, tuvu 2 gadiem. Pirms tam ir dzēris paku pienu- bez jebkādām problēmām. Ēd jogurtus, biezpienu, sviestu, dzer kefīru. Uz gulētiešanu lieto maisījumu.

jājautā- CIK ir par daudz?? 1l?2l? daudz un maz ir stiepti jēdzieni, vajadzētu vismaz kautkādu normālu mērvienību.

un man laikam gan vienalga, ko saka par piena kaitīgumu. Zinu, ka turpināsim to lietot savā ģimenē jebkurā gadījumā. Īstais lauku piens tiek reti, jo nebraukājam turp tik bieži, taču tajās reizēs labprāt un daudz dzeram visi!

princesemince princesemince 13. May 2011, 08:39

nē, šeit nav parādīts, ka govs piens ir inde. šeit vienkārši norādīts, cik lielu ieguldījumu tas dod zīdaiņu un mazu bērnu veselībā.

taschinka taschinka 13. May 2011, 07:58

Mans dēls maisījumu dzer no dzimšanas līdz pat šodienai 3,7 gadiem.Dēlam ļoti garšo piens,gan maisījums,gan veikala.Tādu veikala pienu sāka dzert ap 1,6 gadiem.Divas reizes dienā,no rīta un vakara dzer maisījumu,bet pa dienu veikala pienu.Manam dēlam vispār piena produkti ļoti garšo,gan siers,sviests,biezpiens,kefīrs,jogurti,viss.

princesemince princesemince 11. May 2011, 22:11

ja runa ir par ēdienreizes aizstāšanu, tad pieņemu, ka daudzums, kas domāts, ir glāzes apmērā - 200-250ml.
arī mūsu daktere iesaka govs pienu nelietot līdz 3 gadu vecumam, skābpiena produktus lietot no gada. es gan skābpiena produktus sāku dot nedaudz ātrāk, no 10 mēnešu vecuma, alerģijas nebija, bet, kā jau augstāk minēts, ne jau tikai alerģijās problēma.
pašai no piena ir ļoti liela smaguma sajūta, acīmredzami grūtības sašķelt šo produktu. līdz ar to grūtības nesagādā šī produkta nedošana bērnam. no 2 gadu vecuma vien putras vāru pienā. nav jau tā, ka nekad nav dzēris paku pienu, bet ikdienā netiek lietos. gan manam bērnam bija alternatīva - mammas piens, kamēr pietika zīst.

11. May 2011, 15:35

Man arī šis jautājums ir ļoti aktuāls, taču izlasot rakstu secinu - tas izskatās pēc slēptās reklāmas vienam konkrētam produktam. Speciāliste jau varēja varbūt tomēr pateikt, ko nozīmē govs piena lietošana lielā daudzumā? 100 ml, 200 vai 500 ml? Jo cik nopratu, tad govs pienu tomēr nedaudz var lietot.