Pētījums: ASV bērnu sēdeklīšos ir toksiskas ķimikālijas

Pētījums: ASV bērnu sēdeklīšos ir toksiskas ķimikālijas

23. May 2012, 19:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk nekā pusē ASV pārdoto automašīnām paredzēto bērnu sēdeklīšu ir toksiskas ķimikālijas, liecina pētījums, kuru trešdien publicēja Mičiganas štatā bāzēta bezpeļņas vides aizsardzības organizācija "Ekoloģijas centrs" ("Ecology Center"). 

 

60 procentos no šīs organizācijas pārbaudītajiem 150 bērnu sēdeklīšiem ir konstatētas cilvēku veselībai kaitīgas ķimikālijas broms un hlors, kas liecina par polivinilhlorāta klātbūtni.

 

Laboratorijās veiktos pētījumos ar dzīvniekiem konstatēts, ka bromu saturoši pretaizdegšanās līdzekļi var ietekmēt smadzeņu attīstību. Savukārt polivinilhlorātu ASV Vides aizsardzības pārvalde ir klasificējusi kā zināmu kacerogēnu vielu attiecībā uz cilvēkiem. Polivinilhlorāta degšanas vai sadalīšanās procesā izdalās dioksīni.

 

"Karstums un ultravioletais starojums automobiļos var paātrināt šo ķimikāliju sadalīšanos un, iespējams, palielināt to toksiskumu," paziņoja "Ekoloģijas centrs". Tas ievērojami apdraud bērnus, kuru organisms vēl attīstās un kas pavada daudz laika šajos sēdeklīšos.

 

BNS