Pēc BKA darba devējs vēlas mainīt darba līguma noteikumus

Pēc BKA darba devējs vēlas mainīt darba līguma noteikumus

03. Mar 2011, 14:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

Jautājums:

Sveiki, šeit Jums raksta jaunā māmiņa, gribēju uzzināt tādu jautājumu, es atgriežos darbā pēc bērniņa kopšanas atvaļinājuma, jo mazajam ir jau 1,5 gadi, bet darba devējs vēlas samazināt un mainīt darba līgumu noteikumus no minimālās algas uz stundu likmes samaksu un man būs jāstrādā tikai 16 stundas dienā, vai tā viņi var rīkoties, paldies par atbildi jau iepriekš!!!!

 

1

Konsultē juriste Solvita Āboltiņa:

Visupirms Jums ļoti rūpīgi ir jāiepazīstas ar visiem tiem darba līguma (arī koplīguma, ja tāds pastāv) nosacījumiem, kas ietverti savstarpēji noslēgtajā darba līgumā par darba samaksu, darba laiku, u.tml.

Darba likuma 97., 98., 99.pants regulē jautājumus, kas saistīti ar darba līguma grozījumu izdarīšanu, jo, cik noprotams no Jūsu vēstules Jūsu darba devējs vēlas Jums piedāvāt veikt grozījumus darba līgumā. Darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties. Par grozījumu izdarīšanu darba līgumā, darba devējam Jūs rakstveidā jāinformē un jābrīdina mēnesi iepriekš. Saskaņā ar Darba likuma 98.panta 2.daļu, ja, turpinot darba attiecības atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, samazinās darbinieka darba samaksa, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, — vidējo izpeļņu vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas dienas. Pirms lēmuma pieņemšanas, es ieteiktu Jums vispirms apsvērt un rūpīgi izvērtēt darba devēja izteikto piedāvājumu, jo, cik noprotams no Jūsu sniegtās informācijas, nepastāv juridiski šķēršļi tam, lai darba devējs nevarētu piedāvāt Jums šādu grozījumu veikšanu.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!