Palīdziet pasargāt bērnus!

Palīdziet pasargāt bērnus!

21. Oct 2011, 15:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Statistika liecina, ka katru gadu decembrī – janvārī, laikposmā ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu, bērni gūst vairāk apdegumus nekā visā pārējā gadā kopā. Pat ja 20 jaunie vecāki Latvijā sadzirdētu stāstu par apdegumu iespējamību un bērni neapplaucētos - arī tas būtu nozīmīgs darbs Latvijas bērnu veselībai.

 

Pieaugušie ir tie, kas bērnus var pasargāt no applaucēšanās un apdegumu gadījumiem. Mazi bērni apdeguma traumas applaucējoties nereti iegūst, sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju, tēju vai karstvīnu - bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Bērns spēj aizsniegties tālāk, nekā pieaugušajiem var šķist. Pat nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam, ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam.

 

Bērns var piekļūt arī katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos. Bērns mēdz pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Nereti bērni applaucējas vāroša vai karsta šķidruma traukā, kas novietots bērnam uz grīdas vai krēsla, bērns tajā mēdz iekrist vai iesēsties.

 

Ziemā bērni nereti apdedzinās, pieskaroties karstām sildierīcēm vai krāsns durvīm. Cepeškrāsns durtiņas būtu jānostiprina tā, lai tās nevarētu atvērt un apdedzināties.

 

Kontaktpersonas sīkākai informācijai:

 

Bērnu ķirurgs dr. Džeimss Rozītis, BKUS Operāciju bloka vadītājs - tālr. 29 148 332

 

Reanimatologs dr. Pēteris Kļava tālr. - 29 457 626

 

BKUS Attīstības un finanšu direktors dr. Dzintars Mozgis tālr. - 29 220 763

 

NMPD brigādes ārsts Roberts Fūrmanis – tālr. 29 188 188

 

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi ieteikumi bērnu traumu profilaksei

 

I Apdegumi, ko bērni iegūst sadzīves apstākļos:


Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina, ka apdegumu un applaucēšanās traumas diemžēl notiek samērā bieži – tas ir otrs biežākais NMP izsaukšanas iemesls bērniem vecumā līdz 3 gadiem (pirmajā vietā sasitumi un dažādas brūces, trešajā – saindēšanās ar sadzīves ķīmijas līdzekļiem un medikamentiem). Šajos gadījumos pieaugušo modrība, piesardzība un zināšanas ir vienīgais, kas var pasargāt bērnus no sāpēm un ciešanām, ko rada karstuma ietekme. Pieaugušiem jāprot pamanīt bīstamas situācijas, vēl pirms nelaime notikusi.

 

Mazi bērni apdeguma traumas applaucējoties nereti iegūst sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju - bērns apdedzinās ar karstu trauku vai trauka saturu, uzlejot vai uzraujot to sev virsū. Tāpēc viens no svarīgiem piesardzības pasākumiem ir neturēt bērnu klēpī, kad dzerat tēju vai kafiju. Svarīgi ir saprast, ka nelielais krūzes tilpums bērna mazajam augumam ir kā spainis verdoša ūdens pieaugušajam.

 

NMP dienesta mediķi aicina pieaugušos nenovietot traukus ar karstu saturu bērniem pieejamās un viegli aizsniedzamās vietās. Bērns var piekļūt katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos vai arī, pavelkot galdautu, uzraut sev virsū, piemēram, kafijas kannu, krūzi vai zupas šķīvi. Applaucēšanās gadījumi var notikt arī brīžos, kad vāroša vai karsta šķidruma trauks tiek novietots bērnam pieejamā vietā – uz grīdas vai krēsla, bērns tajā var iekrist, iekāpt, uzgāzt to sev virsū.

 

Pārbaudiet, cik karsts ir dzēriens/ēdiens, pirms dodat to mazam bērnam! Iedzerot karstu šķidrumu, bērns var apdedzināt ne tikai mutes gļotādu, bet arī barības vadu.

 

Bērns var apdedzināties arī, pieskaroties karstām sildierīcēm vai krāsns durvīm. Gan karstām sildierīcēm, gan krāsns/plīts durtiņām ir jābūt norobežotām, lai bērns tām nevarētu piekļūt.

 

Bērns var applaucēties arī ar karstu krāna ūdeni, un pielikt mazo pirkstiņu pie degošas sveces liesmas. Esiet modri!

 

Ja negadījums ar applaucēšanos vai apdegumu tomēr noticis, rīkojieties šādi:


  • ja cietušais ir bērns, vienmēr izsauciet ātro palīdzību, zvanot 113. Pat salīdzinoši nelielam apdegumam var būt nopietnas sekas, un ārstēšanās ilgums un efektivitāte atkarīga no pirmās palīdzības pasākumiem, kas veikti uzreiz pēc apdeguma gūšanas;
  • līdz brīdim, kad ierodas mediķi, apdeguma vieta ilgstoši jādzesē zem vēsa (ne ledaina), tekoša ūdens - vismaz 15-20 minūtes. Pēc tam var turpināt dzesēt apdegušo vietu, apklājot to ar slapju vēsu dvieli;
  • gadījumā, ja apdegusī vai applaucētā ķermeņa daļa ir apsegta ar apģērbu, to nedrīkst atraut no ķermeņa – uz apģērba vai starp apģērbu un ādu lej dzesējošu ūdeni;
  • ja parādās tulznas, tās nedrīkst pārplēst. Ādas slānītis cietušo vietu pasargā no baktērijām. Ja apdegumu nepareizi kopj, var veidoties mīksto audu sastrutojums, infekcija var izplatīties dziļāk, un komplikācijas var rasties arī pie neliela apdeguma;
  • līdz brīdim, kad ierodas mediķi, brūci nav ieteicams pārsiet. Vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Pretapdeguma pārsējus var iegādāties aptiekās un ar to ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu;
  • nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai;
  • pēc apdeguma dzesēšanas cietušā ķermenis var atdzist, tādēļ līdz brīdim, kad ierodas mediķi, jācenšas saglabāt ķermeņa siltums.

 

NMP dienesta mediķi brīdina - sejas apdegumu gadījumā ir iespējams arī elpceļu apdegums, tādēļ šādu traumu gadījumos vienmēr jāizsauc ātrā palīdzība.

 

Vecākiem jāatceras, ka nelaimes gadījumā cietušajam bērnam nedrīkst likt justies vainīgam par notikušo, jo par to, ka noticis nelaimes gadījums, atbildīgi esam mēs – pieaugušie.

 

Atgādinām, ka lai izsaukt ātro palīdzību tieši un nepastarpināti jāzvana 113.

 

Foto: LETA

 

Dr. Dzintara Mozga uzruna

 

Reizēm es saku sev: "Dažbrīd mēs esam izklaidīgi, un ar to pietiek! Kādu vakaru mazais princis aizmirsa uzlikt stikla kupolu vai arī jēriņš naktī klusām izlavījās ..." Tad visi zvārgulīši pārvēršas asarās!...

Tas ir ļoti liels noslēpums. Arī jums, kas mīlat mazo princi, tāpat kā man, nebūt nav vienalga, vai kaut kur izplatījumā jēriņš, kuru mēs nekad neesam redzējuši, ir vai nav apēdis rozi...

Paverieties debesīs! Jautājiet: vai jēriņš ir vai nav apēdis puķi? Un jūs redzēsiet, kā viss pārvēršas ...

Un neviens pieaugušais nekad nesapratīs, cik ārkārtīgi svarīgi tas ir!

 

Antuāns de Sent Ekziperī

 

Dažbrīd mēs esam izklaidīgi, un ar to pietiek ...

 

Nebūsim izklaidīgi! Pat ja tikai viens bērns tiktu pasargāts no apdeguma vai applaucējuma kaut vai tikai Ziemassvētku laikā, arī tad būtu jēga izlasīt šo vēsti un aizsūtīt izlasīšanai vēl septiņiem draugiem.

 

Un tas taču ir tik ļoti vienkārši!

Vienkārši esi piesardzīgs un uzmanies, lai nenotiek nelaime. Bērni spēj aizsniegties tālāk nekā mums - pieaugušajiem šķiet. Bērni aplūko pasauli no zemāka redzes punkta nekā mēs - pieaugušie, jo viņi taču ir mazāki!

 

Pasargā bērnu no svecītes liesmiņām, krūzītēm ar karstu dzērienu, elektriskās tējkannas, krāsns durtiņām, plīts riņķiem, ugunskurs, elektroierīces.

Atceries, ja bērns applaucējies vai apdedzis - sauc palīgā, dzesē 20 minūtes apdegušo vietu zem vēsa ūdens un neliec neko virsū un nepārsnien!

Tas, kurš izglābis vienu dvēseli, ir izglābis visu pasauli! - liecinasena austrumu gudrība.

Tas ir ārkārtīgi svarīgi - Tu tikko izglābi kādu bērnu! Tu izglābi pasauli!

20. Dec 2010, 20:38

Es galdautu vispār vairs nelieku un, kad nāk ciemiņi lieku tikai mazu galdasedziņu, kas nekaras pāri galda malai.

taschinka taschinka 20. Dec 2010, 19:59

man ar vienmēr viss,ar ko varētu savainoties,stāv tur,kur nevar dabūt dēls.par laimi šo 3 gadu laikā nekas nav atgadījies bet jāparspļauj pār kreiso plecu tfu,tfu,tfu

20. Dec 2010, 16:05

Nevajag taisīt ažiotāžu pirms laika. Nekas tāds vēl nav paredzēts nākamā gada budžetā. Kad tiks veikti grozījumi, tad arī zinās, vai kas mainīsies.
Turklāt, šeit bija raksts par to, ka jāsargā bērnus no traumām. Tas ir daudz aktuālāk, sevišķi šajā svētku laikā.

20. Dec 2010, 15:33

Pēdējā man zināmā informācija bija, ka limits būšot Ls 350.