Noberzta kāja – ko darīt?

Noberzta kāja – ko darīt?

09. May 2012, 08:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā, karstumā uz pēdām bieži vien veidojas noberzumi. Kādi ir biežākie iemesli, kādēļ kājas noberžas un, kā no tā izvairīties, stāsta „Veselības Centra 4” podiatrijas speciāliste Inita Seļicka.

 

Speciāliste atklāj, ka visbiežāk kājas noberžas tādēļ, ka tās nav norūdītas. „Āda ir maiga un plāna, un tā kā visu ziemas periodu pēdas atradušās mīkstos, pūkainos zābakos un zeķītēs, to āda nav pieradusi pie tiešas saskares ar apaviem,” skaidro Inita Seļicka.

 

Kāju noberzumus dažkārt rada arī siksniņkurpes. Īpaši tad, ja nav izvēlēti kvalitatīvi un atbilstoši apavi! Piemēram, kurpju siksniņas noteikti nedrīkstētu būt asas.

 

Kā ārstēt noberzumus?


„Ja izveidojusies tulzna, vispirms to vajadzētu dezinficēt. Tam var izmantot, piemēram, ūdeņraža pārskābi. Pēc tam ar sterilu adatiņu to jāpārdur un jāizspiež šķidrumu. Atlupušo ādu nevajadzētu noraut, bet zem tās uzaugt jaunajai un šo virskārtu var noņemt tikai pēc tam, kad āda jau sakaltusi,” iesaka podiatrijas speciāliste.

 

Tikmēr, kamēr noberztā pēda dzīst, nevajadzētu valkāt tos apavus, kas šo noberzumu radījušas! Ja ir nomainīti apavi, plāksteri var arī nelikt. Tas pat nav vēlams, jo zem plākstera āda sūt un, līdz ar to, kavē brūces dzīšanu.

 

 Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Kā tu rīkojies, ja ir noberzta kāja? 

Rubriku atbalsta