Mans bērns neatbilst vidējiem standartiem. Vai viņam kas kaiš?

Mans bērns neatbilst vidējiem standartiem. Vai viņam kas kaiš?

06. Dec 2011, 16:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Man ir normāls un veselīgs bērns, taču, ievadot viņa datus www.esAugu.lv augšanas kalkulatorā, saņēmu atbildi - atkāpe no normas. Vai tiešām manam bērnam kas kaiš? Bet varbūt dakteri vienkārši pārspīlē?”

 

Šī ir viena no daudzām vēstulēm, ko pēc interneta resursa www.esAugu.lv atklāšanas* ir saņēmuši tā veidotāji. Lai izskaidrotu augšanas kalkulatora aprēķina principus un nepieciešamību bērna datus salīdzināt ar vidējiem rādītājiem, kā arī – lai uzzinātu, kādi var būt iemesli bērna augšanas rādītāju atšķirībai no vidējiem augšanas rādītājiem, izvaicājām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu endokrinoloģi, www.esAugu.lv konsultanti dr. Ivetu Dzīvīti-Krišāni.

 

Kāds ir antropometriskā (augšanas) kalkulatora darbības princips?

esAugu.lv augšanas kalkulators ir izstrādāts, balstoties uz vidējiem Latvijā dzīvojošu bērnu auguma rādītājiem noteiktā vecumā. Ievadot bērna datus (bērna vecumu, dzimumu, auguma garumu un svaru) kalkulatorā, tiek noteikts, vai bērnam ir atkāpe no normālas augšanas līknes. Šī kalkulatora rezultāti jāvērtē tikai kā skrīnings (iespējamā riska novērtēšana).

 

Kāpēc ir svarīgi bērna datus salīdzināt ar vidējām normām?

Bērna augums ir svarīgs bērna veselības un attīstības rādītājs. Atkāpe no normas – tā nav tikai fakta konstatācija, ka mans bērns ir par īsu, par smagu vai par vieglu savam vecumam. Tas ir signāls, ka, iespējams, bērns neattīstās kā nākas un viņam ir kādas slēptas veselības problēmas. 

 

Kādi var būt augšanas traucējumu iemesli?

Visbiežāk konstatētie iemesli kavētam augšanas procesam ir iedzimtība, vielmaiņas traucējumi, hroniskas slimības, augšanas hormona nepietiekamība, vairogdziedzera, aizkuņģa dziedzera, virsnieru garozas un dzimumdziedzeru patoloģijas.

 

Iedzimtība? Bet tad taču tas nozīmē, ka, ievadot augšanas kalkulatorā datus par bērnu, kuram ir maza auguma vecāki, ir prognozējams, ka atbilde būs „atkāpe no normas”?

Vecāku gēni un piederība konkrētai nācijai būtiski ietekmē to, cik garš bērns izaugs un cik strauja būs viņa attīstība. Ja viens vai abi bērna vecāki ir maza auguma, kā arī, ja bērns slimo ar kādu hronisku slimību (piemēram, celiakiju), pastāv iespējamība, ka bērna parametri atšķirsies no vidējām augšanas normām un grafiskajā attēlā tiks attēloti kā novirze no standarta līknēm. Tomēr es noteikti aicinu nepaļauties tikai uz „mēs ar vīru esam maza auguma – ko tad var gribēt no bērna.” Varbūt arī kādam no vecākiem maza auguma iemesls ir bijusi nediagnosticēta un tāpēc neārstēta endokrīna saslimšana, ko pārmantojis bērns. Piemērojot bērnam atbilstošu ārstēšanu, viņu augumu iespējams „izstiept” par vairākiem desmitiem centimetru. Mēs taču saviem bērniem novēlam to labāko, kāpēc gan viņiem nodot šādu „mantojumu”?

 

Kāpēc vidējiem rādītājiem var neatbilst arī it kā pilnīgi vesels bērns, kuram vecāki ir vidēja auguma?

Augšanas hormons cilvēka organismā izdalās visu mūžu, taču dažādos vecuma periodos atšķirīgā daudzumā. Bērnu attīstībā vērojami tā dēvētie augšanas lēcieni, kad augums var atšķirties no vidējiem rādītājiem. Tomēr to, vai šī atkāpe ir pārejoša vai arī tā signalizē par apslēptu veselības problēmu, var izvērtēt tikai speciālists. 

Tas nozīmē, ka labāk ir lieku reizi pārrunāt ar ārstu iespējamās augšanas problēmas, nevis paļauties uz „gan jau”. Manā praksē ir gadījumi, kad, izmeklējot maza auguma iemeslus it kā pilnīgi veseliem bērniem, atklājušās gan hipofīzes problēmas, gan vairogdziedzera mazspēja, gan iedzimti vielmaiņas traucējumi, skeleta attīstības anomālijas, iedzimti ģenētiski sindromi, celiakija, kā arī citi veselības traucējumi.

Ir jāpatur prātā, ka ikvienu veselības problēmu, arī tikko nosauktās, var izārstēt daudz sekmīgāk, ja tās diagnosticētas agrīnā stadijā.