Māmiņas ēdienkarte pēc dzemdībām

Māmiņas ēdienkarte pēc dzemdībām

09. Feb 2010, 14:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

To, kā māmiņai pēc dzemdībām ēst, lai atgūtu skaistu figūru, stāsta diētas ārste Lolita Neimane.

Bieži vien kļūdas, ko pieļauj jaunās māmiņas ēšanā saistās ar to, ka vai nu tiek ēsts par diviem, vai arī ievērotas pārmērīgas diētas. Principā, bērniņa zīdīšanas laikā māmiņai papildus vajadzīgas tikai 400 kalorijas, kas ir apmēram1  kg arbūza.

Tas ir tikai normāli, ka pēc bērna dzimšanas nevar cerēt, ka mamma atgriezīsies iepriekšēja formā jau pēc dažām dienām. Ir nepieciešams apmēram gads, tad gan vajadzētu pilnīgi atgriezties vecajās robežās, ar noteikumu, ka tās ir bijušas labas.

Ko un kā ēst?

Jāēd tā, lai ēdiens būtu daudzveidīgs. Bez tam – nav tāda universāla produkta, ko ēdot var garantēt, ka vēders kļūs atkal plakans un skaists. Kopumā ir jāēd veselīgi.

Nevajadzētu pilnībā atteiktos no taukvielām, taukskābēm un Omega 3. Parasti iesaka lietot uzturā lasi un treknās zivis, tomēr grūtniecības un bērniņa zīdīšanas laikā jāatceras, treknums zivī sakrāj arī kaitīgās vielas, tāpēc šajā laikā jāēd citas zivis.

Pirmais uztura stūrakmens ir olbaltumvielas:

-         biezpiens,

-         siers,

-         liesa gaļa,

-         olas,

-         piena produkti.

Otrs stūrakmens ir C vitamīns – dilles, pētersīļi un upenes.

Tad seko dzelzs, cinks-  liesa gaļa un zaļumi.

Kalcijs – piena produkti.

Dienā kopumā jāapēd tīrā veidā kādi 400 grami olbaltumu produkti. Tas ir vajadzīgs gan bērnam, gan mammai, lai neciestu ne āda, ne zobi.

Vai tikai zīdot bērniņu var cerēt uz labu figūru?

Laikā, kad mamma baro bērnu ar krūti, jāatceras, ka jebkādas diētas ir aizliegtas! Šis gads ir jāpārdzīvo! Svarīgi pēc bērniņa ir nesteigties, kā arī nepalaist visu pašplūsmā ar domu, ka zīdot bērnu pēc 6 mēnešiem visi liekie kilogrami kusīs kā sniegs.

Diemžēl un par laimi katra māmiņa ir individuāla: ja viena zīdot bērniņu būs vēl tievāka kā iepriekš, otrai svars tieši var nākt klāt.

Lolitas Neimanes ieteikums mammām: Izvēlieties pārtiku, kas ir maiga, mazāk koša un krāsaina un lasiet, kas ir rakstīts uz etiķetēm!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv 

 

Pastāsti, kā izmainījās Tava ēdienkarte pēc dzemdībām!