Likt vai nelikt zīdaini gulēt uz vēdera?

Likt vai nelikt zīdaini gulēt uz vēdera?

18. May 2011, 20:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir zīdaiņi, kuriem patīk stundām gulēt uz punča, bet ir arī tādi zīdaiņi, kuri uzskata to par tīrākajām mokām. Par to vai likt vai nelikt zīdaini gulēt uz vēdera, konsultē fizioterapeite Kristīne Stalidzāne.

2

Aktīvi piespiest bērnu gulēt uz vēdera nav nekādas vajadzības.Tātad viss ir atkarīgs no bērna pašsajūtas- ja grib, tad lai guļ; bet ja negrib- labāk nepiespiest.

 

Ja pieaugušos nomierina fakts, ka, ja jaundzimušais guļ uz vēdera, tad mazinās vēdergraizes, tad mazo uz punča var likt.

 

Pirms pāris gadiem patiešām fizioterapeiti ieteica aktīvi likt bērnus gulēt uz vēdera, tagad tas tā nenotiek. Tagad daudz svarīgāk par gulēšanu uz vēdera ir sānu guļa, no kuras pozīcijas bērns pats iemācīsies velties uz vēdera.

 

Ja bērns nav motivēts, tad gulēšana uz vēdera bērnam var būt kā ļoti nepatīkams process. Turklāt guļot uz vēdera, kamēr bērns vēl ir mazs (aptuveni līdz 4-6 mēnešu vecumam), neliekam bērnam spēlēties ar mantām, guļot uz vēdera. Šādā veidā tiek sasprindzināta plecu daļa.

 

Kad bērns pats ir kļuvis aktīvs, tikai tad var piedāvāt rotaļlietas, ar kurām spēlēties, atrodoties uz vēdera.

 

Tajā pašā laikā ir zīdaiņi, kuriem patiešām patīk stundām gulēt uz punča.Arī tas ir atļaujams, bet te uzreiz jājautā pašiem vecākiem- ko viņi par to domā un kā viņi jūtas šādos brīžos? Ja vecāki mazo ir nolikuši uz nakti gulēt uz vēdera un naktī ik pa laikam nāk pie gultiņas un klausās, vai mazais maz elpo, tad nekādā gadījumā nerekomendētu likt mazo gulēt uz punča pa nakti. Citādi būs uztraukti kā vecāki, tā bērniņš. Tieši tāpēc labāka pocīzija ir uz sāna, kas arī nodrošina, ja arī mazajam atnāks atraudziņa, tad, guļot uz sāna, nekas nenotiks.

 

Ja bērns pa dienu vēlas gulēt uz vēdera, to var atļaut, tomēr nevajadzētu jaukt aktīvu gulēšanu un pasīvu gulēšanu. Ja bērnam patīk gulēt pa nakti uz vēdera, tas nenozīmē, ka arī pa dienu viņam patiks aktīvi darboties, guļot uz vēdera.

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

Vai Tavam mazajam patīk gulēt uz punča? Iesūti savu stāstu un dalies pieredzē šeit, ko Tavs mazais dara, guļot uz punča!

08. Aug 2011, 16:36

Nu kamēr bija zīdainis, kas vēl neprot velties, protams liku uz sāniņiem gulēt. Tagad (1 gads un 3 mēneši) nu jau ilgāku laiku tā ir mīļākā poza - dupsis gaisā un tā vislabāk ir aizmigt! Dažreiz arī visu nakti tā noguļ.

princesemince princesemince 08. Aug 2011, 08:34

nomoda laikā līdz pats sāka velties uzlikām pa mirklītim, bet speciāli ilgstoši nelikām.
savukārt miegā likām šādi gulēt no 5 nedēļu vecuma, tā bija poza, kurā spēja iemigt un tad arī roku kustības miegā neiztraucēja. galvu pats grozīja no vieniem sāniem uz otriem bez problēmām.