Labākais ēdiens mazulim

Labākais ēdiens mazulim

25. Jul 2010, 21:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņiem pirms sešu mēnešu vecuma parasti nav vajadzīga cietā barība. Zīdaini nevajadzētu piebarot pārāk agri - pirms septiņpadsmitās nedēļas, jo viņa gremošanas sistēma pirmajos mēnešos vēl nav pilnībā nobriedusi un svešu olbaltumvielu uzņemšana agrīnā vecumā var izsaukt iespējamu alerģiju pret pārtiku vēlākajos dzīves posmos.

 

Piens ir galvenā barība

 

Sākot piebarošanu ar cieto barību, ir svarīgi atcerēties, ka mātes piens ir vislabākā un visdabiskākā barība mazulim. Neminot emocionālos ieguvumus, mātes piens satur antivielas, kas aizsargā zīdaini no infekcijas slimībām. Mātes piens nodrošina imūnsistēmas izveidei nepieciešamās antivielas. Barošanai ar krūti ir milzīga nozīme, pat ja tā ilgst tikai nedēļu. Ir medicīniski pierādīts, ka bērni, kuri ir saņēmuši mātes pienu, vēlākos gados nav tik uzņēmīgi pret dažādām slimībām.

 

Govs piens nav tik pilnvērtīga barība zīdainim, tāpēc labāk to nedot mazuļiem, kamēr tie nav sasnieguši gada vecumu. Piebarošana ar cieto barību palielina barības apjomu, iepazīstina ar jauniem ēdieniem, ar citādu struktūru un aromātiem. Zīdainis mācās izmantot savas mutītes muskuļus. Tomēr pārmērīga cietās barības lietošana izsauc aizcietējumus, un zīdainis uzņem barības vielas nepietiekamā daudzumā.

 

Papildinot bērna pudelīti, nelietojiet vairākkārt vārītu ūdeni. Tas var saturēt koncentrētus minerālsāļus. Bērna pudelīti nevajadzētu arī sildīt mikroviļņu krāsnī, jo piens var būt pārāk karsts, lai gan pudelīte, taustot ar roku, šķiet vēsa. Sasildiet pudelīti, turot to karstā ūdenī.

 

Četru līdz sešu mēnešu vecumā ik dienu bērniem vajadzētu uzņemt 600-800 ml mātes piena vai zīdaiņu maisījuma. 600 ml ir pietiekami, ja sākta piebarošana ar cieto barību. Ir svarīgi, lai mazulis uzņemtu pienu vismaz četras reizes dienā. Ja barošanas reižu skaits tiek pārāk strauji samazināts, bērns nevar izdzert tik daudz piena, kā viņam būtu nepieciešams.

 

Svaiga pārtika ir vislabākā

 

Svaigi gatavots ēdiens ir garšīgāks, smaržīgāks un vizuāli pievilcīgāks nekā iepriekš sagatavotais ēdiens no burciņām, ko var iegādāties veikalā. Nav arī nekādu šaubu, ka tas ir labāks jūsu mazulim un arī jums, jo barības vielas, it īpaši vitamīni, tiek zaudēti konservētās bērnu pārtikas gatavošanā.

 

Dabiskie produkti

 

Dabiskie produkti ir augļi un dārzeņi, kas audzēti bez ķimikālijām, piemēram, mākslīgā mēslojuma un pesticīdiem. Tāpēc māmiņas labprāt iegādājas šos produktus.

 

Barības vielas

 

Olbaltumvielas

 

Lai augtu un veidotos, mums ir nepieciešamas olbaltumvielas. Tās sastāv no dažādām aminoskābēm. Daži produkti (gaļa, zivis, sojas pupiņas un piena produkti, arī siers) satur visas mums vajadzīgās aminoskābes. Citi produkti (graudi, dārzeņi, rieksti un sēkliņas) ir bagātīgs olbaltumvielu avots, tomēr tie nesatur visas būtiskās aminoskābes.

Ogļhidrāti

Ogļhidrāti un tauki ir mūsu organisma galvenie enerģijas avoti. Ir divējādi ogļhidrāti: cukurs un ciete. Tos abus var iedalīt dabiskajos un rafinētajos. Dabiskie ogļhidrāti vienmēr ir labākā izvēle.

Tauki

Tauki ir viskoncentrētākais enerģijas avots, un mazuļiem taukvielas ir vairāk nepieciešamas kā pieaugušajiem. Siers, gaļa, olas ir vajadzīgi, lai veicinātu mazuļu augšanu un attīstību. Vairāk nekā 50% enerģijas sniedz taukvielas, kas atrodas mātes pienā. Taukvielas saturošajos produktos ir taukos šķīstošie A, D, E un K vitamīni, kas ir ļoti svarīgi bērna veselībai. Sarežģījumi rodas, ja ēd pārāk daudz nepareizo taukvielu.

Ir divu veidu taukvielas - piesātinātās (istabas temperatūrā - cietā formā), kas galvenokārt ir dzīvnieku izcelsmes, kā arī atrodas kūkās, cepumos un cietajā margarīnā, un nepiesātinātās (istabas temperatūrā - šķidrā formā), kuras nāk no augu valsts. Tieši piesātinātās taukskābes ir visnevēlamākās, jo rada paaugstinātu holesterīna līmeni un ar laiku var izraisīt sirdskaiti.

Centieties samazināt piesātinātās taukskābes bērna uzturā, ierobežojot treknu gaļu un desas un aizstājot tās ar liellopu vai jēra gaļu, cāli vai treknām zivīm.

Vitamīni

Lielākajai daļai bērnu, kas ēd svaigu pārtiku un dzer piena maisījumus līdz gada vecumam, papildu vitamīni nav vajadzīgi.

A vitamīns

Ļoti svarīgs bērna augšanai, lai veidotos veselīga āda, zobu emalja un būtu laba redze.

Produkti:

  • Aknas
  • Treknas zivis
  • Burkāni
  • Dārzeņi ar tumši zaļām lapām (piemēram, brokoļi)
  • Batātes
  • Vasaras ķirbji (skvoši)
  • Tomāti
  • Aprikozes un mango
  • B vitamīnu komplekss

    Būtisks bērna augšanai; tas pārvērš pārtiku enerģijā, uztur veselīgu nervu sistēmu un sekmē gremošanu. B grupā ir virkne vitamīnu. Daži ir sastopami daudzos produktos, bet tikai aknās un raugā ir pilns B grupas vitamīnu komplekss.

    Produkti:

  • Gaļa
  • Sardīnes
  • Piena produkti un olas
  • Pilngraudu produkti, graudaugu barība (putra)
  • Dārzeņi ar tumši zaļām lapām
  • Rauga ekstrakts
  • Rieksti
  • Pākšaugi
  • Banāni
  • C vitamīns

    Nepieciešams mazuļa augšanai, veselīgu audu veidošanai, brūču dziedēšanai. Veicina dzelzs absorbciju.

    Produkti:

  • Dārzeņi: brokoļi, saldie pipari, kartupeļi, spināti, ziedkāposti.
  • Augļi: citrusi, mellenes, melones, papaija, zemenes, kivi.
  • D vitamīns

    Kopā ar kalciju būtisks kaulu veidošanai. To satur tikai daži produkti, bet tas veidojas ādā saules staru ietekmē.

    Produkti:

  • Treknas zivis
  • Olas
  • Margarīns
  • Piena produkti
  • E vitamīns

    Šis vitamīns ir svarīgs šūnas struktūrai. Palīdz veidot šūnas un sarkanos asins ķermenīšus.

    Produkti:

  • Dārzeņu eļļa
  • Avokado
  • Kviešu asni
  • Rieksti un sēkliņas
  • Kalcijs

    Nepieciešams kaulu sistēmas un zobu veidošanai, kā arī bērna augšanai.

    Produkti:

  • Piena produkti
  • Zivju konservi ar asakām (piemēram, sardīnes)
  • Žāvēti augļi
  • Baltmaize
  • Dārzeņi ar tumši zaļām lapām un pākšaugi
  • Dzelzs

    Nepieciešama labam asins sastāvam un muskuļu veidošanai. Dzelzs nepietiekamība ir bieži vērojama, tāpēc bērnam izsīkst spēki un viņš jūtas noguris. Jēra vai liellopu gaļa ir vislabākais viegli uzņemamas dzelzs avots.

    Produkti:

  • Jēra vai liellopu gaļa, it īpaši aknas
  • Treknas zivis un olas dzeltenums
  • Žāvēti augļi (īpaši aprikozes)
  • Graudaugi, bagātinātas putras
  • Lēcas un pākšaugi
  • Dārzeņi ar tumši zaļām lapām