Krūts barošana. Atbildes uz māmiņu jautājumiem.

Krūts barošana. Atbildes uz māmiņu jautājumiem.

07. Jan 2011, 21:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī pavisam mazam bērniņam jau ir savi ēšanas paradumi- cik bieži viņš ietur maltītes, cik daudz vienā reizē apēd utt. Par bērna ēšanas paradumiem un vajadzībām konsultē pediatre Ieva Tauriņa.

 

1

Jautājumi par grūts barošanu ir ļoti daudz un arī Māmiņu Kluba mājas lapā bieži varam lasīt padomus un ieteikumus. Ieskaties māmiņu uzdotajos jautājumos un ārstes atbildēs, varbūt tur slēpjas atbilde arī uz Tavu jautājumu.

 

Vai tas, ka bērniņš vienā ēdienreizē ēd no abām krūtīm nozīmē, ka pieniņa ir par maz vai viņš nav tik trekns kā vajadzētu būt?

 

Mūsdienās, kad pieejamas tik daudz papildiespējas mazuļa barošanai vairs netiek vērtēts māmiņas piena treknums vai kaloriju daudzums- mammas piens ir vislabākais bērnam. Tas, ka bērniņš vienā reizē ēd no abām krūtīm, drīzāk liecina par nepietiekamu piena daudzumu, secina Ieva Tauriņa. Ierasti no abām krūtīm bēbītis ēd laktācijas sākumā. Pareizāk tomēr būtu vienā barošanas reizē barot ar vienu krūti, otrā ar otru krūti.

 

Bērniņam ir 3,5 mēneši, taču viņš ēd ļoti bieži, ik pa stundai, viss ir labi, taču no māmiņas tas prasa lielus spēkus, ko darīt?

 

Trīs ar pusi mēnešus vecam bērnam vajadzētu gulēt 2-3 stundas starp barošanām, ja vēlas ēst biežāk, visticamāk nav pietiekošs piena daudzums un bērns tās mēģina kompensēt uz biežajām barošanām. Ja arī jums ir šāda problēma, tad bērns jābaro no abām krūtīm katrā barošanas reizē, ja nepalīdz jānoslauc, lai redzētu, cik vienā barošanas reizē bērniņš saņem pienu. Optimālais daudzums ir 150-160 grami vienā barošanas reizē.

 

Kā bērniņu atradināt no krūts, ja māmiņa ir mēģinājusi dot pudelīti, taču bērniņš nelabprāt šo pudelīti ņem?

 

Jāsāk atradināt bērnu tad, kad gan mamma, gan bērns abi ir veseli. Pirmo ēšanas reizi mēs izlaižam to, kas bērnam ir vismazāk nozīmīgākā, to mēģinām aizvietot ar augļu biezeni, var mēģināt adaptēto maisījumu, ja bērniņš it kā vēlas šo te silto dzērienu.

 

Ja bērniņš pa dienu ēd pieaugušo ēdienu, bet krūti ēd tikai lai iemigtu un naktī, ja drusku pamostas. Ko tas varētu nozīmēt?

 

Tā droši vien vairāk ir tāda emocionāla vajadzība, nekā fiziska Ja atsakāmies no krūts barošanas, mēģinot aizvietot vai nu ar maisījumu vai ar siltu tēju, protams, mammai nevajadzētu gulēt blakus. Ja naktī bērns mostas un raud, pie gultiņas jāpieiet tētim, dodot padzerties vai panēsājot, jo tas nav vienkārši. Katram šajā atradināšanas procesā jāatrod sava pieeja.

 

Ja bēbītis ir jau lielāks un krūts pieniņu ēd, lai aizmigtu, tad bērnam nav vajadzīgs piena maisījums pa dienu. Bērnam jāēd pilnvērtīga pārtika un pietiek ar divām krūts barošanas reizēm. Šādā gadījumā papildus piebarojums nav vajadzīgs.

 

Bērniņam ir 1 mēnesis, mazulis piena maisījumu ēd jau 2 nedēļas, veidojas vēdera aizcietējumi vai tas ir pagaidām, kamēr organisms pierod? Vai ir jāmeklē kāds iemesls? Vai būtu jāmaina piena maisījums?

 

Mākslīgas barošanas blakne ir cietāka vēdera izeja, vairāk nav tik bieža vēdera izeja kā barojot ar krūti, ar to jārēķinās saņemot jebkuru piena maisījumu. Var dot dzert vārītu ūdeni vai ūdeni, ko pārdod kopā ar maisījumu. Nekādā gadījumā gāzētu ūdeni vai minerālūdeni.  

08. May 2010, 14:59

Kad lasu šādus rakstus, man gribas teikt: NOST AR ZĪDĪŠANAS KULTU! Latvijā ir nenormāli pārspīlēts krūts zīdīšanas kults! Tā rezultāts ir tāds, ka tās sievietes, kas NEZĪDA savus bērnus ar krūti, sirgst ar sliktās mātes sindromu. Mediķu un t.s. zīdīšanas speciālistu attieksmes rezultātā viņas jūtas sliktas un nevērtīgas tikai tāpēc, ka nezīda ar krūti. Es zinu, ko runāju. Man ir 1 bērns un neesmu spējusi zīdīt ilgāk par 2-3 nedēļām! Un ne jau tāpēc, ka būtu slinka vai negribētu to darīt. Visi zina, ka ir pienīgas govis, un ir tādas govis, kuras nedod daudz piena. Ir govis, kurām trekns piens, un ir govis, kurām piens ir liess. Tieši tāpat ir ar sievietēm, un nekas mani nepārliecinās par pretējo! Esmu tam visam izgājusi cauri un līdz mielēm izbaudījusi zīdīšanas murgus un speciālistu vājprātīgo attieksmi! Esmu līdz nelabumam atklausījusies tādus saukļus kā: ZĪDĪT VAR VISAS! PIENS IR VISĀM! Tās mammas, kuras baro bērniņu ar piena aizstājējiem, zina, kāda ir REALITĀTE. Neviens speciālists man līdz šim nav sniedzis sakarīgu izskaidrojumu, ko darīt, ja bērns NEPĀRTRAUKTI tiek zīdīts, bet pēc abu krūšu iztukšošanas sūkā dūrītes un raud, kamēr zils paliek. Un nekas nemainās, dienām un nedēļam ritot. Piens nevairojas - skrien kaut ar galvu sienā un dzer, kādas tējas gribi līdz nelabumam! Vienīgā atbilde, ko dzirdēju - lieciet biežāk pie krūts! Gandrīz vai jāsmejas - cik BIEŽĀK viņu vēl var pielikt pie krūts, ja viņš jau atrodas pie krūts VISU LAIKU! Vēl esmu dzirdējusi tādu spārnojošu teicienu - samīļojiet viņu! Ak, ja tikai tāda vien būtu problēma... Uzskatu tā - jā, mātes piens ir vislabākais bērnam, bet, ja piena ir par maz, tad nākamais labākais ir piena aizstājējs. Un nevajag justies sliktām un nevērtīgām, bet atcerieties, ka jūs esiet vislabākās mammas saviem bērniem!

31. Mar 2010, 22:56

ES no abām varēju izslaukt 50 - 60 ml, bērns nebija paēdis, tas bija acīmredzami. Nemocīju ne sevi, ne mazo un sāku piebarot ar piena maisījumi. No 1,5 mēneša vecuma pārgājām pilnībā uz maisījumu.

Muuna Muuna 31. Mar 2010, 17:54

atbilde uz otro jautājumu ir pilnīgi un galīgi garām.. Nu nevar atslaukt tik, cik bērns apēd.. un tā rodas mammas, kas atslauc 50 ml un veltīgi pārdzīvo, ka tik arī krūtīs ir un vairāk nav un bērns badā... Tie ir atsevišķi gadījumi...