Kādu pasaciņu lasīsim?

Kādu pasaciņu lasīsim?

17. Apr 2012, 15:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ikviens bērns ir uzaudzis ar pasakām! Tomēr vecākiem vajadzētu izvēlēties tieši savam bērniņam piemērotākās un tās lasot, noteikti nevajadzētu izlaist briesmu momentus. Kādēļ? To jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, psiholoģei Diānai Zandei.  

 

Psiholoģe zina teikt, ka ir vecāki, kuri lasot bērnam pasakas, izlaiž draudīgos, briesmu momentus. Tomēr, kā izrādās, tas nemaz nav vēlams!

 

„Ja vecāki nelasa pasakas bailīgo daļu, bērns jūt, ka kaut kas šī stāsta loģikā iztrūka un mamma vai tētis izmainījās. Bērns ne tikai klausās lasītajā vārdā, bet viņš vēro arī vecāku reakciju un pēc tās jūt, ka šajā brīdī pasakā ir kaut kas īpašs,” skaidro Diāna Zande.

 

Nelasot bērnam pasakas sižeta baisās daļas, dažkārt tas viņā var pat radīt bailes.

 

Kādēļ briesmas vajadzīgas?

 

Diāna Zande atklāj, ka brīnumu un briesmu pasakas bērni uztver atšķirīgi no pieaugušajiem. To, ka pūķim tika nogriezta galva, pieaudzis cilvēks uztver ar emocijām, iztēlojoties, kā tas izskatās – kā šļācas asinis un kā ripo galva.

 

„Tātad mēs redzam fizioloģiju, bet bērns to uztver kā – labais uzvarēja ļauno! Nocirta galvu, tātad pūķis ir beigts un problēma atrisināta,” skaidro psiholoģe.

 

Bērns uz šo stāstu un situāciju skatās citā līmenī un tieši tāpēc ir būtiski izstāstīt visu pasaku, neizlaižot atsevišķus sižeta pavērsienus.

 

Pasaka drosmes vairošanai

 

Bailīgie bērniņi dažkārt var gribēt vienu pasaku klausīties arī vairākas reizes pēc kārtas, lai tā atbrīvotos no savām bailēm. Bērniņš, kuram ir grūti par sevi pastāvēt un, kuram ir problēmas ar jebkādām agresijas izpausmēm, dažkārt var prasīt, lai vecāki lasa priekšā varoņu pasakas. Tādējādi, caur pasaku tēliem un notikumiem, viņš spēcinās un gūst pieredzi.

 

Galvenokārt pasakas palīdz pārvarēt bailes tādēļ, ka tajās iekļautie sižeti bērniņam dzīvē ir ļoti daudz kur sastopami.

 

Piemeklē atbilstošu pasaku!

 

Pasakas būtu jāpiemeklē konkrētajam bērnam un atbilstoši viņa vecumam. „Labāk nelasīt skaistās pasakas, kas mums pieejamas pasaku pārstāstu veidā. Piemēram, brāļu Grimmu pasakas nemaz nav tik feinas, jo tajās tiešām ir daudz ļaunuma, turklāt, tās nav tautas pasakas,” atzīmē Diāna.

 

Mazam bērnam, līdz četru gadu vecumam, piemērotākās ir dzīvnieku un sadzīves pasakas, jo tajās iekļauti uzdevumi, kas viņam jāapgūst, turklāt, tās arī nav tik garas.

 

Savukārt, brīnumu pasakas ieteicams lasīt piecos, sešos gados, kad raisās bērna fantāzija un, kad viņam vajag izpētīt un paplašināt pasauli, un ieviest tajā arī baismas.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Kādas pasakas tu lasi savam bērniņam?