Kā palīdzēt kautrīgiem bērniem iejusties skolā?

Kā palīdzēt kautrīgiem bērniem iejusties skolā?

24. Feb 2010, 08:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģe Sanita Aišpure konsultē par bērna sagatavošanu skolai no psiholoģiskā viedokļa. Kā palīdzēt kautrīgiem bērniem iejusties skolā?

 

1

 

Gadījumos, kad bērns ir kautrīgs būtu jāņem vērā, ka šiem bērniem ir vajadzīgs adaptācijas laiks ilgāks kā citiem , bet pēc zināma laika – šie bērni arī iejutīsies skolas vidē, tikai līdz tam būs ejams garāks ceļš. Vairākkārtīgi viņus vajadzētu iedrošināt, uzmundrināt, paslavēt, mudināt uz jauno kontaktu veidošanu, pēc stundām ļaut apmeklēt kādu skolas pulciņu, lai brīvākā gaisotnē bērns varētu labāk sadraudzēties.

 

Varbūt vecāki var noorganizēt kādas dzimšanas dienas vai vārda dienas svinības, kur centrālā persona būs tieši šis kautrīgais bērns, kuram šajā gadījumā būs it kā „oficiāls” iemesls būt uzmanības centrā un šis „iemesls”, kā arī sev labi pazīstamā vide ( mājas) ļaus ātrāk atraisīties .

 

Kautrīgs bērns ir tas, kurš pastiprināti uztraucas par to kā viņu novērtēs apkārtējie un tieši tādēļ viņam ir jāļauj izpausties tur, kur viņš jau ir ieguvis pozitīvu novērtējumu, jūtas droši. Tomēr mudinātu vecākus šiem bērniem tomēr neļaut dzīvot visu laiku tikai 2.plānā, bet piedāvāt pakāpeniskus izaicinājumus, iespējas pārvarēt sevi, gan apliecinot sevi brīvā laika nodarbēs, gan uzņemoties kādu jaunu pienākumu klasē u.c.

 

Šiem bērniem ir jāiemācās justies šajā pasaulē aiz vien drošāk un patstāvīgāk, nevis tikai justies pasargātiem zem vecāku aizgādības lielajiem spārniem. Par cik pasaule ir lielāka kā ģimenes ligzdiņa un pienāks brīdis, kad būs jāpamet ligzdiņa un jāspēj pastāvēt par savu vietu šajā lielajā pasaulē.

 

 

Vai Tavs bērns arī ir kautrīgs?