Kā atšķiras Vojta un Bobata metodes?

Kā atšķiras Vojta un Bobata metodes?

28. Mar 2011, 11:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vojta, Bobata, Piklera metodes. Kas tās ir un ko tās dod mūsu mazuļiem, lasi intervijā ar fizioterapeiti Kristīni Baranovu!

1

Vojta metode salīdzinot ar Bobata metodi ir agresīvāka, jo bērns ir jānotur un darbošanās laikā tiek uzspiesti un stimulēti noteikti punkti, lai reflektori iekustinātu muskuļu ķēdi.

 

Latvijā nez kāpēc pret šo Vojta metodi ir negatīva nostāja. Kad es mācījos Prāgā, uzzināju, ka tur ļoti atbalsta Vojta metodi un tiek uzskatīts, ka tā jāpaspēj pielietot līdz 3 mēnešiem praktiski katram zīdainim, jo mēs zinām, ka Māte Daba ir ielikusi šo te dabīgo kustību programmu un muskuļu ķēdei jāieslēdzas noteiktā režīmā. Mūsdienu bērniem diemžēl muskuļu ķēde pareizi neieslēdzas, tāpēc būtu nepieciešams stimuls no ārpuses.

 

Latvijā vairāk tiek praktizēta Bobata metode, kas ir maiga metode, kur mēs nevis stimulējam un mehāniski ieslēdzam muskuļus, bet gan ņemot vērā zīdaiņu dabisko attīstību. Mēs tikai palīdzam un ievadām bērnu pareizajās kustībās.

 

Vojta metode vairāk ir saistīta ar bērna pozas noturēšanu, savukārt Bobata metodē tiek respektēts bērns un tā ir kā demokrātiska.

 

Bet tieši bērniem, kuriem ir neiroloģiskas problēmas, es rekomendētu doties pie laba Vojta speciālista.

 

 

Kur atrast labus Vojta metodes un Bobata metodes speciālistus? Varbūt Jūs pati ar to nodarbojaties?

 

Es pati nenodarbojos ar Vojta metodi, jo šādiem speciālistiem ir jāpārzina bērnu neiroloģija, zīdaiņu refleksi, gan arī jāzina par attiecīgajiem stimulējamiem punktiem.

 

Personīgi es bieži izmantoju Bobata metodi pieaugušajiem, lai iedarbinātu dziļos muskuļus, zīdaiņiem to tā kā mazāk.

 

90% fizioterapeitu praktizē Bobata metodi, tā kā šādu speciālistus būs vieglāk atrast.

 

 

Esmu dzirdējusi arī Piklera metodi. Kas ir šī metode un vai tā tiek praktizēta arī Latvijā?

 

Tā ir jauna metode, kas nāk no Vācijas. Latvijā to ir ievedusi un sākusi praktizēt fizioterapeite Klaudijas Hēla. Tā ir patīkama ar to, ka mēs rūpējamies par bērna aprūpi, lai bērns jūtas droši, lai pieaugušie iemācās respektēt bērnu. Turklāt viena no galvenajām idejām ir tā, ka pareizi iekārtota vide motivē bērnu dabiskām kustībām. Ja mēs, pieaugušie, pareizi izvēlamies bērna mantas, sakārtojam vidi, kur bērnam jāguļ, bērns ir motivēts darboties pats. Piklera metodē mēs mācam novērot bērnu, jo bērns ir kā špikeris, kurš pasaka priekšā, kas attiecīgajā mirklī ir vajadzīgs.

 

Ko no šī visa klāsta māmiņas var darīt mājās ar saviem mazuļiem?

 

Vojta metode būtu jāatstāj speciālistu ziņā, bet Bobata metode ikviena māmiņa var praktizēt mājās, jo tiek rīkoti arī dažādi kursi māmiņu apmācībā un turklāt hendlings, kuru kursi notiek arī Māmiņu Klubā, ir Bobata metodes sastāvdaļa, līdz ar to māmiņas, kuras prot pareizi aprūpēt bērnu pēc hendlinga metodes, ikdienā jau darbojas ar Bobata metodi!

 

Ar fizioterapeiti sarunājās Māmiņu Kluba redaktore Kristīne Damškalne