Jaunums Bērnu slimnīcas pacientu priekam un baiļu mazināšanai

Jaunums Bērnu slimnīcas pacientu priekam un baiļu mazināšanai

08. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nokļūšana slimnīcā un neziņa par gaidāmajām procedūrām nereti rada bažas un satraukumu, īpaši pašiem mazākajiem pacientiem. Lai padarītu slimnīcas atmosfēru vēl draudzīgāku un mazinātu bērniem bailes no procedūrām un izmeklējumiem, ar marta mēnesi Bērnu slimnīcas Torņakalna novietnes poliklīnikā un daudzfunkcionālajā korpusā regulāri būs manāma koša un dzīvespriecīga Puķu meitene, kura ar dažādām aktivitātēm un sirsnīgu smaidu sejā, mēģinās radīt bērniem pozitīvas emocijas, padarot uzturēšanos slimnīcā patīkamāku.

Puķu meitene ar savu klātbūtni mazos pacientus iepriecinās pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās no plkst. 9.00 līdz 15.00. Sākotnēji viņa galvenokārt būs sastopama poliklīnikā un daudzfunkcionālajā korpusā, uzmundrinot ambulatorās plūsmas pacientus, taču pēcāk, izvērtējot bērnu reakciju, šāda veida aktivitāti varētu izvērst arī stacionārā.

Ideja par šāda veida aktivitātes ieviešanu aizgūta no slimnīcu pieredzes ASV, kur strādā īpaši humora terapeiti un klauni, savā darbā mērķtiecīgi izmantojot smieklus, lai mazinātu negatīvās emocijas un palīdzētu pacientiem ārstniecības procesā. Tā dēvētā humora terapija iedrošina, palīdz pārvarēt stresu un dažādas emocionālas dabas barjeras, kas ir būtiski sekmīga ārstēšanas procesa nodrošināšanā.  

Bērnu slimnīcas Pedagoģijas dienesta vadītāja Indra Veismane: „Gaidīšana slimnīcas gaiteņos pie baltajām ārstu kabinetu durvīm mazajiem pacientiem un viņu vecākiem nereti ir mokošas neziņas un stresa pilna. Jaunais bērnu draugs – Puķu meitene – šos emocionāli grūtos brīžus palīdzēs piepildīt ar pozitīvām emocijām un padarīt pēc iespējas patīkamākus. Ir svarīgi, lai bērni, nonākot slimnīcas atšķirīgajā vidē, justu pieaugušo rūpes, gādību un justos droši, tāpēc arī radās ideja par šāda tēla ieviešanu.”

Jāpiebilst, ka, lai mazinātu mazo pacientu un viņu vecāku neziņu par slimnīcā sagaidāmo, informācijas stendos pieejami arī informatīvi materiāli „Diagnostikas terminu skaidrojošā vārdnīca” un „Ja esmu nokļuvis slimnīcā”. Pirms došanās uz slimnīcu, pacienti un viņu vecāki var ielūkoties arī informatīvajā interneta portālā www.slimnicaberniem.lv, kur saprotamā veidā tiek sniegtas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.