Gulētiešanas cīņas: kā tikt galā ar tām jau pašā sākumā

Gulētiešanas cīņas: kā tikt galā ar tām jau pašā sākumā

28. Aug 2012, 19:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tev ir bijusi patiesi gara diena, virtuves izlietnē Tevi gaida nenomazgātie trauki, suns vēl nav izvests pastaigā un pabarots un Tev vēl nav bijis atelpas brīdis, lai vienkārši atpūstos.  Bet tā vietā, lai veltītu laiku savam hobijam vai vienkārši papļāpātu ar savu partneri, Tu atrodies guļamistabā, mēģinot  viņu iemidzināt. Beidzot tas ir izdevies- aptuveni 1-2 stundas pēc tam,kad devāties uz guļamistabas pusi. Ieskaties psiholoģes Sanitas Aišpures ieteikumos saldam miedziņam.

 

Kāpēc bērnudārznieki pretojas gulētiešanai


Ja jūs kā vecāki esat līdzīgi citiem vecākiem, droši vien šis scenārijs ir visai pazīstams: bērnudārznieks tiek ielikts gultiņā 21:00 vakarā, viņš tiek samīļots, sabučots un viņam novēlat saldus sapnīšus. Tev ir bijusi patiesi gara diena, virtuves izlietnē Tevi gaida nenomazgātie trauki, suns vēl nav izvests pastaigā un pabarots un Tev vēl nav bijis atelpas brīdis, lai vienkārši atpūstos.  Bet tā vietā, lai veltītu laiku savam hobijam vai vienkārši papļāpātu ar savu partneri, Tu atrodies guļamistabā, mēģinot  viņu iemidzināt. Beidzot tas ir izdevies- aptuveni 1-2 stundas pēc tam,kad devāties uz guļamistabas pusi.

 

Esi pacietīga! Gulētiešana pirmsskolniekam var būt visai sarežģīts process, jo viņa ķermenis aug, dienas režīms ir komplicētāks kā jebkad, tāpēc bērnam nepieciešama atpūta. Nenoliedzami līdzīgi kā pieaugušos, arī bērnus ietekmē dienas notikumi un kāda notikuma gaidas,kas vēl tikai būs.

 

Ieteikumi saldam pirmsskolnieka miedziņam

 

Aprunājieties par dienā piedzīvoto. Iespējams, Tavs bērnudārznieks nevar aizmigt tikai tāpēc, ka viņā ir pārāk daudz emociju par dienā piedzīvoto un viņā ir vēlme kādam to izstāstīt, tāpēc lai gulētiešanas laiks neilgtu vairākas stundas, jau pēc vakariņām velti savam bērnam laiku,lai izrunātos par šodienas notikumiem bērnudārzā. Var patiesi gadīties, ka pēc šādām sarunām bērns aizmigs pavisam viegli,jo viņam būs bijusi iespēja „atvieglot”  sevi.

 

Pieturies pie gulētiešanas rituāla. Izveidojiet kopīgi krāsainu gulētiešanas rituālu sarakstiņu uz lapas, izgreznojiet to ar uzlīmēm un izkrāsojiet. Šajā sarakstiņā jeb „līgumā” ir jānorāda gulētiešanas rituāli un kādā secībā tie tiks izpildīti- vanna, zobu tīrīšana, vakara pasaciņa, glāze ūdens, mūzikas klausīšanās. Lai bērns zinātu,kad tieši sāksies vakara rituāli, pasaki,cik ilgs laiks līdz tam palicis, piemēram, Anna, Tev vēl ir 5 minūtes līdz vannai. Mēģini neieviest šajā sarakstā kādas jaunas darbības, piemēram, lasīt atkārtoti pasaku vai pasniegt kārtējo ūdens glāzi, lai attālinātu gulētiešanas laiku.

 

Motivē viņu. Kad bērns iet laikus gulēt , Tavi ieguvumi ir acīmredzami. Tāpat būtu svarīgi arī bērnam uzsvērt,kādi ir viņa ieguvumi,ka viņš laicīgi dodas pie miera. Ja bērns veiksmīgi pieturas pie ieviestā režīma, apbalvo viņu, piemēram, ar multiplikācijas filmas skatīšanos. Viss ir atkarīgs no Tavas un bērna sadarbības un vienošanās!

 

Piedāvā izvēli. Atteikšanās doties gulēt ir veids,kā bērns vēlas parādīt savu viedokli. Tātad Tev varētu palīdzēt pieņemama līdzekļa atrašana, kas ļautu bērnam izvēlēties. Ļauj šovakar izvēlēties,kādu pasaku mazais gribētu dzirdēt, kādu pidžamu šovakar vilkt. Tomēr esi uzmanīga! Ja uzdosi jautājumi „Vai vēlies tagad doties gulēt?’’, visticamāk, ka šī atbilde Tev nepatiks!

 

Esi mierīga, tomēr nelokāma. Pat tad, ja bērns raud vai mēģina izlūgties kārtējo izņēmuma gadījumu šajā vakarā, lai varētu vēlāk doties pie miera, esi nelokāma. Pat tad, ja esi neapmierināta, neiesaisties cīņā par varu. Runā mierīgi un klusi, tomēr uzstāj, ka ir laiks. Ja Tu tomēr padodies bērna lūgumam „Vēl piecas minūtes, mammīt!”, arī nākamajā vakarā dzirdēsi šo teikumu.

 

Ierobežo TV skatīšanos. Pirmsskolas vecuma  bērni, kuri skatās TV vakaros, iemieg daudz grūtāk un viņiem ir biežākas miega problēmas. Un nav runa tikai par vardarbīgiem skatiem TV ekrānos- patiesībā jebkura TV kanāla skatīšanās uzlādē bērnu ar enerģiju, nevis nomierina, tāpēc ierobežo Tv skatīšanos, sevišķi tad,kad tuvojas gulētiešanas laiks.

 

Pāris soļi ceļā uz panākumiem. Tu nevari gaidīt, ka bērns, kurš vienmēr iemidzis Tavā gultā kopā ar Tevi, pēkšņi pats iemigs viens pats savā istabā un tur nogulēs visu nakti, tieši tāpēc veiksmīgi miega rituāli un gulētiešana atsevišķi ir jāievieš pakāpeniski. Piemēram, ja bērns ir pieradis aizmigt Tavā gultā, pirmais solis būtu ļaut bērna m iemigt pašam. Nākamais solis būtu iemācīties ierobežot došanos uz Tavu gultu nakts vidū vai Tevis saukšanu uz viņa istabu.

 

Atrisini iespējamās problēmas. Izzini no bērna, kāpēc viņam ir tik grūti gulēt pašam savā gultiņā visu nakti. Pievērs uzmanību lietām, kas viņu uztrauc dienas laikā, un uzdod jautājumus,kas varētu parādīt kopējo situāciju- vai bērns neguļ tāpēc, ka nav noguris? Varbūt viņš ir nobijies? Varbūt istabā ir pārāk tumšs? Vai varbūt istabā ir pārāk kluss? Ja visa problēma slēpjas tumsā, ieslēdz naktslampiņu ar vāju apgaismojumu. Ieklausies arī bērna idejās, kas varētu palīdzēt viņam veiksmīgāk iemigt. Turklāt atceries,ka ieteikumi, ko ierosina bērns, var garantēt veiksmīgāku gulētiešanas rituālu izdošanos!

Atceries: lai bērnam būtu salds miegs nakts garumā, dienas laikā bērnam nepieciešams svaigs gaiss un fiziskās aktivitātes dienas laikā. Ja sākumā gulētiešanas laiks „ievelkas”  vairāku stundu garumā, pārdomā, varbūt varat sākt gulētiešanas rituālus stundu agrāk, jo bērnam pirmsskolas vecumā ir nepieciešamas 9-11 stundas miega.



Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kā jūsmājās sokas ar miega rituāliem katru vakaru?

 

PIESAKIES UZ SEMINĀRU VISS PAR MAZUĻA MIEDZIŅU!