Ginekoloģe: Bērni biežāk jāapskauj!

Ginekoloģe: Bērni biežāk jāapskauj!

25. Aug 2010, 09:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esmu ginekoloģe. Mana prakse nav reti gadījumi, kad ierodas meitene un saka: atnācu, jo mamma mani atsūtīja. Māte vēlas, lai es kā speciāliste izskaidroju meitenei ar seksualitāti, kontracepciju un grūtniecību saistītos jautājumus. Nāk arī jaunieši, kuriem ir ilgstošas monogāmas attiecības, nāk meitenes, kurām nekad mūžā seksa vēl nav bijis. Mēs runājam. Jaunieši par to vēlas runāt, viņiem tas ir nepieciešams. Domāju, ka jebkurš labs ginekologs rīkojas tāpat kā es — uzklausa un izskaidro.

 

Tomēr ne katrs uzdrošinās pajautāt ārstam, ne katrs uzdrošinās pajautāt pat vecākiem. Savukārt vecāki ne vienmēr ir gatavi atbildēt, jo viņiem jāsteidzas dzīvot sava dzīve, reizēm aizmirstot par vecāku funkciju. Ja māte meitenei aizmirst pateikt, ka viņa ir ļoti mīļa un jauka, ja vecāki aizmirst bērniem sniegt arī miesisko, ķermenisko siltumu — glāstus un apkampienus —, dzīves gaita vairs nav līdzena.

 

Amerikāņi apkampjas — es gribu hagu*, gribu tavu siltumu, atbalstu, drošību. Tev nav pretīgi man pieskarties, tu pieņem mani tādu, kāds esmu. Tas cilvēkam ļauj sevi apzināties kā seksuālu un mīlētu būtni — gan meitenēm, gan zēniem. Nevajag jau ņemt gultā un nepārtraukti ucināt, bet apskaut. Lai zēns jūt mātes mīlestību, tēta cieņu. Lai 14 gados meitene nemuktu no mājām meklēt mīlestību un sapratni ārpusē! Pilnīgi negatavs, zaļš jē-pītis, kurš mājās jūtas nesaprasts, dodas tālēs zilajās, kur kāds viņam sniedz surogātglās-tus!

 

Dzimumaudzināšana sākas ģimenē. Taču ģimenē var izglītot tikai konkrēto cilvēku, ne visu sabiedrību.

 

Tāda organizācija kā Papardes zieds uzņēmusies plašāku darbu — nest šīs idejas visai sabiedrībai. Papardes zieda izglītošanas programmas darbojas kā piltuve: no milzīgā informācijas daudzuma atlasa un līdz cilvēkiem nogādā tieši to, kas tajā brīdī ir visvajadzīgākais. Lieliska ir vienaudžu izglītošanas ideja: īpaši sagatavoti, zinoši jaunieši dodas uz skolām, lai vienaudžiem saprotami stāstītu par seksualitātes jautājumiem.

 

Tā nav tikai prezervatīvu lietošana! Uz seksualitāti jāraugās kompleksi — kā uz emociju, izjūtu, fizisko un hormonālo izpausmju kopumu. Nonivelēt visu tikai līdz «apakšstāvam» — tas nozīmētu padarīt dzīvi nabadzīgāku, un tāds nav Papardes zieda nolūks.

 

Ceļa sākums seksuālajā dzīvē var būt ļoti dažāds, jo izpratne par mīlestību atšķiras. Viens izvēlēsies pagaidīt līdz kāzu naktij, citam izveidosies attiecības jau 15 gadu vecumā.

 

Papardes zieda mērķis nav ne kratīt pirkstu un nosodīt, ne arī mudināt

— dari to! Mērķis ir informēt, jo zināšanas noderēs gan tam, kurš izvēlēsies atturēties līdz pat laulībām, gan tam, kurš steigsies. Panākt, ka jaunietis domā, ko dara, kāpēc dara, un, ja dara, lai dara pareizi, sevi un otru nepakļaujot riskam, — tā ir vērtība. Zināšanas par intimitāti un savstarpēju cieņu palīdz panākt, ka brīnišķīgais cilvēka dzīves aspekts — seksualitāte

— neizvēršas ne apkaunojošs, ne traģisks.*

* angļu vai. hug — apskāviens

 

DACE MATULE 
Diena (Papardes Zieda Diena)

 

03. Dec 2009, 14:38

Pilnīgi piekrītu "pasmaidi". Tāpēc jau tīņa vecumu mēdz dēvēt par sarežģitāko posmu, jo šajā periodā viņi ir tendēti vairāk ieklausīties savos vienaudžos nevis vecākos.

03. Dec 2009, 13:41

Nesaprotu mammas,kas nevar ar saviem bērniem par visu runāt.Mana māte arī diemžēl piederēja pie šīs kategorijas...☹...Es pilnīgi piekrītu,ka mazie jāmīļo cik vien bieži var,ir jāuzslavē un jāvelta savs laiks.Mammai ir jābūt par uzticības personu-par cilvēku,kas vienmēr būs līdzās.
Arī mana ginekoloģe ir uzticība spersona.Šis ir vien sno ārstiem,ar kuru,ja nav izveidojušās labas attiecības-sadarbība jāpārtrauc-pat nespēju iedomāties,ka varētu apmeklēt nelaipnu vai neiejūtīgu ārstu.

03. Dec 2009, 12:20

Pilnīgi piekrītu ginekoloģes teiktajam.