Dzīvosim zaļi! Kā kopt drēbes un apavus pēc iespējas dabīgāk?

Dzīvosim zaļi! Kā kopt drēbes un apavus pēc iespējas dabīgāk?

28. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veļas pulveri,veļas mīkstinātāji, traipu tīrītāji- ir tik daudz līdzekļu, ar kuriem mazgāt veļu un kopt ikdienas lietas. Bet kā nodarīt pēc iespējas mazāku kaitējumu dabai? Konsultē pediatre Irēna Putniņa un žurnāla "Vides vēstis" direktors Ģirts Strazdiņš.

Kā atzīst algergoloģe Elīna Puķe, bērna āda ir ļoti jūtīga un mazgāšanas līdzekļi var saturēt vielas, kas, bērnam svīstot, var iesūkties bērna ādiņā, tāpēc ieteicams mazgāt bērnu un pieaugušo veļu un apģērbus atsevišķi, izvēloties maigākus mazgāšanas līdzekļus.

Tam piekrīt arī pediatre Irēna Putniņa, kura stāsta, ka agrākos laikos bērnu drēbes ieteica mazgāt ar rokām un bērnu ziepēm. Modernais laikmets dara savu un ērtība, kādu sagādā automātiskā veļas mašīna, ir neatsverama, ietaupot mūsu laiku.

Veļas pulveris kā bieds dabai

„Veļas mazgāšanas līdzekļi nodara samērā lielu kaitējumu dabai, jo mums jāsaprot, ka notekūdeņi nekur nepazūd un attīrīšanas iekārtas ūdeni nepārvērš pavisam tīrā ūdenī,” norāda žurnāla „Vides vēstis” direktors Ģirts Strazdiņš. Lielāko problēmu dabai rada fosfāti, kas veļas pulveriem ir pievienoti, lai mīkstinātu ūdeni. Bet ir arī labas ziņas- no 2010.gada 1.jūnija vairs nedrīkstēs pārdod veļas pulverus, kuros ir liels fosfātu daudzums, kas savukārt sola nedaudz lielāku dabas saudzēšanu.

Par daudz pulvera. Kā dzīvot zaļāk?

Vai Tu zināji, ka lielākā daļa cilvēku lieto PĀRĀK daudz pulvera, domājot- ja es pielikšu nedaudz vairāk, veļa kļūs tīrāka. Tā nebūt nav. Šādas darbības dēļ palielinās tikai tēriņi par mazgāšanas līdzekļiem, kā arī piesārņojums apkārtējai videi. „Uz katra mazgāšanas līdzekļa iepakojuma ir norādīts, cik daudz tas ir jālieto,” atzīmē pediatre Irēna Putniņa.

Pēdējo gadu laikā cilvēki meklē veidu, kā „aiziet” no pulveriem, pievēršoties dabiskiem mazgāšanas līdzekļiem. Žurnāla "Vides vēstis" direktors Ģirts Strazdiņš stāsta: „Noteikti būtu jāskatās uz mazgāšanas līdzekļu sertifikātiem, marķējumiem, jo tos piešķir organizācijas, kas atbild par kvalitāti. Ja ir šie zīmogi, tas nozīmē, ka līdzekļi ir videi draudzīgi. Un nav jau tikai jāizmanto īpašie mazgāšanas līdzekļi. Ir arī Indijas ziepju rieksti un bio mazgāšanas bumbas, kas mazgā veļu. Arī agrāk bija līdzīgs izgudrojums- magnētiskā bumba, kas mīkstina ūdeni. Es ieteiktu pameklēt, palasīt atsauksmes un pamēģināt, jo kas der vienam, neder otram.”

Apģērbu un apavu kopšana

Rūpējot jaundzimušā pūriņu, vajadzētu izmazgāt un izgludināt visas drēbītes, arī jaunās, jo neviens nezina, ar kādiem līdzekļiem tie ir apstrādāti, kas tās ir laikojis un aizticis ar rokām.”Ja drēbes ir saņemtas mantojumā vai iegādātas lietoto preču veikalā, tad pirmo reizi tās vajadzētu izmazgāt ar labu veļas pulveri, kur ir atzīmes, ka šis pulveris ir paredzēts jūtīgai ādai,” iesaka pediatre.

Ja runa ir par apavu kopšanu, tad vispirms jāsāk ar to, ka bērniem sēnīte vēl nav, bet higiēnas apsvērumu dēļ apavi vajag iztīrīt. Labs palīglīdzeklis būs arī mitrās salvetes. Ar tām var izslaucīt ne tikai lietotos, bet arī jaunos apavus.

Lai izvairītos no alerģiskām reakcijām, pediatre Irēna Putniņa iesaka izmantot dubulto skalošanas programmu. Tam piekrīt arī Ģirts Strazdiņš: „Daži litri aukstais ūdens nav liela problēma. Lielāku slodzi videi rada elektroenerģijas patēriņš, sildot ūdeni, tāpēc jāpievērš uzmanība temperatūrai, kādā tiek mazgāta veļa.” Ikdienas mazgāšanai norma būtu 30-40 grādi, jo līdz ar moderno laikmetu, ir arī jauni mazgāšanas līdzekļi, kuros ir virsmaktīvas vielas, kas ļauj izmazgāt traipus pie zemām temperatūrām, tāpēc 60 grādos veļu vajadzētu mazgāt vien tad, kad jāmazgā gultas veļa, kur mēdz iedzīvoties putekļu ērcīte.

Ja drēbes pēc mazgāšanas tiek arī gludinātas, tad ar šiem 30 grādiem ir pilnīgi pietiekami. Agrāk ieteica gludināt drēbes no abām pusēm visu 1 dzīves gadu, bet tagad svarīgāk ir to darīt pirmo dzīves mēnesi.

Ir pēdējais brīdis apstāties un padomāt, ko ēdam, ko velkam mugurā, ko darām ikdienā! Alternatīvas ir visam!

Cīņa ar putekļu ērcītēm un alerģijām

Paklāji,mīkstās rotaļlietas un mīkstās mēbeles ir īsts putekļu ērcīšu perēklis. „Es ieteiktu izmazgāt mīkstās mantiņas veļas mašīnā un pēc tam izžāvētas ielikt politiliēna maisā un tad uz pāris stundām ielikt ledusskapī. Arī ar aukstumu var cīnīties pret piesārņojumu,” atklāj Irēna Putniņa.

Ja ir aizdomas par putekļu ērcīti, mājas tīrīšanai jāpievērš īpaša vērība, tāpat biežāk jāvēdina telpas.

Alerģijas mēdz izpausties ne tikai elpošanas ceļu saslimšanās, bet arī ādas alerģijās un atklāt to ir samērā viegli. Ādas alerģija no mazgāšanas līdzekļiem parādās tur, kur ir bijusi cieša saskare ar audumu, ar kuru mazgātas drēbes, piemēram, no cieši pieguļošām zeķubiksēm āda paliek raupjāka, rodas izsitumi un novelkot zeķubikses,izsitumi pāriet.  Tieši šādu gadījumu dēļ vajadzētu veļu mazgāt ar saudzīgiem mazgāšanas līdzekļiem.

Kā dzīvot zaļāk?

-         Mazgājot veļu, piepildi to līdz augšai.

-         Ja vēlies iemācīt zaļu dzīvesveidu arī bērnam, arī pašiem vecākiem jārāda priekšzīme.

-         Pārskati sadzīves ķīmijas plauktiņu- tur ir tik daudz lieka! Citrons, soda, etiķis, mājas ziepes ir dabīgie tīrītāji, kas palīdzēs aizvietot sadzīves ķīmiju!

-         „Zaļāki”tīrīšanas līdzekļi radīs drošāku vidi mājās!

Māmiņu Klubs

Vai Tu esi zaļā dzīvesveida piekritēja? Kā ikdienā tas izpaužas?