Dizentērija bērniem: simptomi, ārstēšana

Dizentērija bērniem: simptomi, ārstēšana

27. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas izraisa dizentēriju?


Dizentēriju izraisa kuņģa baktērijas, kas īpaši aktīvi vairojas karstā vidē, tāpēc šīs slimība visvairāk tiek konstatēta tieši vasarā. 

 

Iespēja saslimt ar dizentēriju var notikt ar inficētu priekšmetu vai pārtikas produktu palīdzību. Bieži saslimšanai pakļauti tie, kas neievēro personīgo higiēnu. Dažreiz bērnam pietiek apēst vienu nemazgātu odziņu, lai tas saslimtu ar dizentēriju. 

 

Dizentērijas simptomi

 

Jau inkubācijas periodā var sāpēt galva, var pasliktināties apetīte. Rodas sāpes vēderā, uz mēles ir balts aplikums. Dizentērijja parasti bērniem attīstas strauji - vienas, divu dienu laikā parādās visi simptomi. 

 

Dizentērija sākas ar strauju ķermeņa temperatūras paaugstināšanos līdz pat 38-39С. Tāda ķermeņa temperatūra saglabājas līdz pat 5 dienām. Raksturīgākie dizentērijas simptomi ir: sāpes defekācijas laikā, ūdeņaina, zaļgana vēdera izeja ar gļotām vai asinīm. Bērniem slimības sākums ir straujāks, kā pieaugušajiem, bet atlabšanas process tieši pretēji - lēnāks. 



Dizentērijas ārstēšana:

 

Ārsts izrakstīs bērnam glikozes-sāls šķidrumu dzeršanai. Neuzstājiet, lai bērns uzreiz izdzer veselu litru, dzirdiniet bērnu ar karotīti. Un, kad bērnam kļūst labāk, nomainiet pakāpeniski šķidrumu ar nesaldzinātu tēju. Tāpat var tikt izrakstītas arī antibiotikas. Dodiet zāles saskaņā ar ārsta sniegto instrukciju. Nepārtrauciet ārstēšanas terapiju, nemainiet to pēc saviem ieskatiem, citādāk dizentērija uzplaiksnīs atkal, un tas var novest pie hroniskas dizentērijas formas. 

 

Vēl bērnam dizentērijas gadījumā ir nepieciešams saudzīgs uzturs: maigas biezputras, tvaicētas kotletes, cepti āboli utml. Ārsts sniegs ieteikumus arī attiecībā uz to. 

 

Māmiņu klubs