Cik daudz ogu vasarā jāapēd?

Cik daudz ogu vasarā jāapēd?

07. May 2012, 01:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pieci kilogrami zemeņu, kilograms ķiršu, melleņu, aveņu… Iespējams arī tu esi dzirdējusi šādu vai līdzīgu uzskaitījumu, tomēr, cik daudz ogas ir jāapēd, lai organismam ilgākam laikam pietiktu vitamīni? Vai maz iespējams vitamīnus iekrāt ziemai? Jautājam uztura speciālistei Inesei Siksnai.

 

Diezgan bieži ir dzirdēts, ka vasarā jāēd, cik tik vien var dārza ogas un augļi, jo tad vitamīnu pietiks arī ziemai. Diemžēl tā nemaz nav patiesība. Izrādās organisms katru dienu var uzņemt noteiktu devu vitamīnu, bet pārējo, kas tam ir par daudz, tas izvada.

 

Ogās un augļos esošie vitamīni ir ūdenī šķīstoši, tādēļ ilgi organismā neuzglabājas. Tas arī nozīmē, ka ar ogām un vasaras augļiem nav iespējams pārdozēt, ja vien no tām tev nav alerģija.Uzmanīgāk jāuzņem taukos šķīstošie vitamīni, jo to organismā paliek ilgāku laiku.

 

„Vasaras ogu periods ir tik īss, tādēļ ieteiktu tos ēst tik daudz, cik vien katram kārojas. Vislabāk ogas ēst svaigas un bez dažādām piedevām,“ iesaka Inese Siksna. Viņa gan norāda – protams, ja cilvēks vēlas, var pievienot ogām putukrējuma vai saldējuma devu, bet tad jāatceras, ka šis ēdiens ir deserts, nevis pamatēdiens.

 

Reizēm mēs sievietes domājam, ka vasaras ogu laiks ir ideāls, lai notievētu. Uzsākam zemeņu, ķiršu vai jebkuru citu vasaras ogu monodiētas. Svars it kā nedaudz krītas, bet ne tik daudz, cik gribētos. Tas ir gluži normāli, jo vasaras ogās ir gana daudz cukura, tātad – arī uzņemtā enerģija, un organismam svars nemaz tik ļoti nekritīsies. Paēdusi nejutīsies, tādēļ liekas fiziskās aktivitātes visticamāk neveiksi, bet apēstais kaloriju daudzums būs pietiekams, lai svars diez ko ātri nekristos. Savukārt pēc monodiētas svars var palielināties.

 

Tā vietā, lai notievētu, palielini fizisko aktivitāšu lielumu un intensitāti.

 

Vēlies pieņemties svarā?


Ogas ar putukrējumu vai saldējumu nemaz nebūs vislabākais variants. Jā, svarā varbūt arī pieņemsies, bet vai vēlies pieņemties uz tauku rēķina? Labāk ēst, piemēram, biezpienu, jo tajā būs arī olbaltumvielas un kalcijs. Tas ir daudz vērtīgāks par putukrējumu. Ja vēlies uzbaroties, svarīgi, lai ar apēsto ēdienu veidojas ķermeņa struktūra, nevis – tā tiek pieblīvēta ar taukiem. Biezpiens, svaigi spiestas sulas un šķiedrvielas – būs labi palīgi papildus svara uzņemšanai.

 

Tā kā vasarā apēst tik daudz ogu, lai visu ziemu organismam nebūtu vajadzīgi vitamīni, nav iespējams, tad izmanto iespēju un ogas sasaldē. Tas ir viens no ogām saudzīgākajiem veidiem, kā tās uzglabāt arī ziemai bagātīgas ar vitamīniem.

 

Vai maz zini, kādēļ tavam organismam vispār vajadzīgi vitamīni?

 

Tie stiprina visa organisma imunitāti, palīdz katrai šūnai atsevišķi darboties un pildīt savas funkcijas, bet viena no vērtīgākām vitamīnu īpašībām – ja organismā to ir gana, tad tas daudz vieglāk tiks galā ar ikdienas stresu un neparedzētām situācijām.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Vēlies uzzināt ko vairāk par savu ēdienkarti un pareiziem uztura veidošanas principiem? Piesakies uz individuālajām konsultācijām pie Ineses Siksnas Sieviešu Klubā. Lai pieteiktos, spied šeit!

 

 

Kādas ogas un augļi tev vasarā garšo vislabāk?