Ceļš uz lielo pasauli

Ceļš uz lielo pasauli

18. Dec 2011, 19:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pienāk brīdis, kad mazais beidzot sāk drošāk staigāt – „ienāk lielajā pasaulē”. Kā palīdzēt viņam paplašināt apkārt aptverošās pasaules robežas un pakāpeniski nostiprināt saikni ar citiem cilvēkiem?

 

No dzimšanas līdz 6 mēnešiem mazulis pastāv, pateicoties tuviniekiem

 

No zinātnes skatu punkta  mazuļa saskarsme ar apkārtējo pasauli notiek jau pirms dzimšanas. Labi zināms, ka topošais mazulis skaidri atšķir jau savu vecāku balsis. Un pirmajās dzīves dienās jaunajā pasaulē viņi mazulim dod iespēju izbaudīt drošības sajūtu. Un tomēr, šo periodu pagaidām diez vai varētu iedalīt kā vienu no socializācijas periodiem: bērniņa attieksmei pret vecākiem pamatā ir emocionāls raksturs.

 

Bērniņam patiešām ļoti ir vajadzīgs kontakts un apkārtējo uzmanība- konkrētāk – viņa vecāku uzmanība, lai varētu sajust, apzināties sevi. Jūsu skatiens viņam ir kā spogulis, kuram pateicoties bērns jūt, ka eksistē šajā pasaulē. Jau ļoti agri, kopš 3 mēnešu vecuma, viņš sāk pamanīt atšķirību starp tēti un mammu: vicina kājiņas pa gaisu un trokšņo, kad zina – nāk tētis, bet, kad tuvojas mamma, apmierināti mirkšķina actiņas. Tajā vecumā pēc pirmā smaidiņa – laba garastāvokļa pazīmes – mazulis sāk smaidīt un tā jau ir atbildes reakcija – viņš uztur saskari ar Jums.

 

Ieteikums vecākiem: skatieties uz savu bērniņu! Nostipriniet ģimenes mazuļa ģimenes saites ar tēti, brāļiem un māsām. Galvenais – runājiet ar bērniņu, un skatieties uz viņu, caur skatienu viņš saņem Jūsu mīlestību un atbalstu ,kā arī sapratni. Kā atbildes reakcija viņā parādīsies vēlme skatīties arī uz citiem.

 

Māmiņu Klubs

14. Feb 2011, 11:18

Ļoti jauks rakstiņš 😀