Biežāk uzdotie jautājumi par piena maisījumu

Biežāk uzdotie jautājumi par piena maisījumu

06. Oct 2010, 11:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Medicīnas darbinieks ir vislabākais padomdevējs, ja rodas jautājumi par bērna veselību un ēdināšanu, tāpēc Piena skola sadarbībā ar Similac un ārstiem ir sagatavojusi atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par zīdaiņu ēdināšanu, piena maisījumiem, to pagatavošanu un glabāšanu.

 

Vai gadījumos, kad nepietiek mātes piena, var ēdināt ar piena maisījumu?

 

Zīdaiņa ēdināšana pirmajā dzīves gadā iedalāma divās daļās:

  • Mātes piens un/vai piena maisījums, kas pirmajos 4-6 mēnešos pilnībā nodrošina bērna uztura vajadzības
  • Piebarojums, ko ievieš zīdaiņa uzturā ne agrāk kā no 4-6 mēnešu vecuma, taču ne vēlāk kā 6 mēnešos

 

Piena maisījumu var dot gan paralēli krūts pienam, gan pilnībā aizstājot to, atkarībā no individuālās situācijas. Šaubu brīžos konsultējies ar ģimenes ārstu, kurš sniegs padomu, kā vairot piena daudzumu krūtīs, pirms izšķirties par piena maisījumu.

 

Cik bieži ir jāēdina zīdainis un cik daudz?

 

Bērns jāēdina “pēc pieprasījuma” un tik daudz, lai ēdiena apjoms nodrošinātu bērna augšanu un attīstību. Jaundzimušais ēd biežāk, vēlāk intervāls starp ēdienreizēm kļūst lielāks un palielinās nepieciešamais piena daudzums.

 

 Bērna svars (kg)  Vecums  Maisījuma daudzums, kas jāsaņem bērnam
 3,5-4,5  0-2 mēneši  600-800 ml/dienā
 5,5  3 mēneši  800-1000 ml/dienā
 6,5-7,5  4-6 mēneši  1000-1200 ml/dienā
 8,5  7-9 mēneši  600-800 ml/dienā
 9,5  10-12 mēneši  600 ml/dienā
 10+  1-2 gadi  500-600 ml/dienā

 

 

Kā zināt, ka piena maisījums ir piemērots zīdainim?

 

Ja zīdainis jūtas labi, ir normāla vēdera izeja un viņš labi pieņemas svarā, piena maisījums ir atbilstošs un to mainīt nav ieteicams.

 

 

Kādu ūdeni izmantot, sagatavojot piena maisījumu?

 

Ūdeni, ko izmantosi piena maisījuma pagatavošanai, iepriekš vāri 5-10 minūtes, tad atdzesē līdz 37°C. Temperatūru var noteikt ar termometru vai vadīties pēc tā, ka pudeli var noturēt rokā un tā nededzina plaukstu. Sagatavo piena maisījumu un atdzesē to līdz ķermeņa temperatūrai (35-37°C). Pirms mazuļa ēdināšanas vienmēr pārbaudi maisījuma temperatūru, uzpilinot dažus pilienus uz savas delnas iekšpuses.

 

Kā precīzi sagatavotpiena maisījumu?

 

Precīzi ievēro dozēšanas daudzumus, kas norādīti uz piena maisījuma kārbas. Pulvera mērīšanai izmanto tikai mērkaroti, kas ir kārbā, un pulveri nolīdzini (nepresējot) ar naža palīdzību, lai karote nebūtu ar kaudzi. Sakrati pudelīti, līdz pulveris pilnībā izšķīdis.

 

Precīza dozēšana un maisījuma koncentrācija ir ļoti svarīga, lai neradītu bērnam veselības problēmas.

 

Vai piena maisījumu drīkst sildīt mikroviļņu krāsnī?

 

Nē, mikroviļņu krāsnī nedrīkst ne gatavot, ne sildīt piena maisījumu, jo tas var sakarst nevienmērīgi, un bērns var apdedzināties.

 

Vai dot papildus padzerties, ja bērns ēd piena maisījumu?

 

Papildus dzert ūdeni dod, ja ārā ir karsts laiks, ja bērnam ir temperatūra vai caureja. Nedrīkst dot minerālūdeni! Dzert dod starp ēdienreizēm un 1-1,5 stundas pirms ēdināšanas.

 

Vai dot papildus D vitamīnu, ja bērns ēd piena maisījumu?

 

Ar krūti ēdinātiem bērniem D vitamīnu dod papildus. Ja bērns ēd piena maisījumu un viņam ir rahīta pazīmes, jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Parasti 1 litrs piena maisījuma nodrošina dienas vitamīnu un minerālvielu daudzumu.

 

Ja zīdainis nav izēdis visu sagatavoto maisījumu, vai drīkst to uzglabāt un sildīt atkārtoti?

 

Ja zīdainis nav izēdis visu sagatavoto piena maisījuma daudzumu 1 stundas laikā, pārpalikumu izlej. Nesildi to atkārtoti!

 

Cik ilgā laikā ir jāizlieto atvērts iepakojums un kā to uzglabāt?

 

Izlieto atvērtā Similac iepakojuma (kārbas) saturu trīs nedēļu laikā. Pēc maisījuma sagatavošanas rūpīgi aizver piena maisījuma kārbu, lai tajā neiekļūtu putekļi vai citas kaitīgas vielas. Uzglabā vēsā, sausā vietā, bet ne ledusskapī.

 

Cik ilgi dot bērnam piena maisījumu?

 

Piena maisījumu parasti dod līdz viena gada vecumam. Tā kā ārsti neiesaka dot govs pienu līdz 3 gadu vecumam, bērnam no 1 līdz 3 gadu vecumam ir piemērots Similac Gain. Tas ir sātīgāks un garšos arī tiem, kam nav apetītes un kuri slikti pieņemas svarā; piemērots arī dzeršanai no krūzītes.

 

 

1