Bērnu traumatisms - nepiedodami augsts

09. Jul 2012, 10:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu traumatisms Latvijā ir ļoti augsts. Šajā ziņā esam pirmajā vai otrajā vietā visā Eiropas Savienībā. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons velta skarbus vārdus par prevenciju atbildīgajiem. Viņš uzskata, ka valstī nav vienotas politikas, kā samazināt bērnu traumatisma apjomus.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka skaitļi par bērnu traumatismu ir ļoti augsti.

Vasaras laikā Bērnu slimnīcā vēršas ap simts pacientu dienā, bet rudenī un ziemā - ap 70 Rīgā un tās apkārtnē cietušo bērnu. Turklāt šiem skaitļiem vēl jāpieskaita pārējā Latvijas teritorijā cietušo bērniņu daudzums.

Šogad šajā reģionā augstākais bērnu traumatisms fiksēts 27.maijā, kad cieta 124 bērni.

Nule pagājušajā nedēļas nogalē dakteris vairākās vietās novērojis dažādus ekstrēmus apstākļus, kuros bērni uzturas. 

Runa ir par karsto laiku, kad daudzi lielā ātrumā pārvietojās pa Latvijas ceļiem, iekļūstot arī avārijās.

Viņš uzskata, ka kopumā valstī nav sakārtota prevencija. Lai arī ar dažādu kampaņu palīdzību izdodas uzlabot situāciju, tomēr tām ir īslaicīgs devums.

Ja arī uz Līgo svētkiem vai 1.septembri bērnu traumatisms mazinās, tomēr pēc tam seko «atplūdi» un skaitļi atkal ir biedējoši.

Daudz ikdienas traumu

Bērnu slimnīcā pēc mediķu palīdzības vēršas ne tikai ļoti skaļajos un smagajos gadījumos iesaistītie mazie pacienti, bet arī daudz tādu, kuri guvuši nelielas ikdienas traumas.

Dakteri ir satraukušies par mazo bērnu slīkšanu.

Tāpat viņi brīdina par nedrošajiem spēļu laukumiem, bīstamo velobraukšanu un skrituļošanu. Bērniem būtu jāiemāca, ka veselība ir vērtība. Tai jābūt pamatatziņai vēl pirms ekonomiskajiem jautājumiem.

Ko darīt, lai baisos skaitļus samazinātu?

Atbildot uz šo jautājumu, Pētersons atzina, ka šajā jomā nav jāizgudro jauns velosipēds. Piemēram, jāparaugās Skandināvijas vai Austrijas pieredzes virzienā.

Arī Latvijā vajadzīga visaptveroša sistēma. Viņš uzskata, ka nav vajadzīga jauna ministrija, kas nodarbotos ar bērnu traumatisma mazināšanu. Atbildība būtu jāsadala esošo institūciju starpā.

Lielāka loma vajadzīga ģimenes ārstiem, kuri vēl pirms bērniņu nākšanas pasaulē varētu parunāt ar vecākiem par drošības jautājumiem.
Dakteris pauda nožēlu - lai arī pieaug no valsts aizbraukušo cilvēku skaits, kā arī samazinās dzimstība, tomēr bērnu traumatisma daudzums valstī nesamazinās. Kopumā mūsdienās Latvijā ir ļoti agresīva vide, piemēram, transporta kustība, ļoti spēcīga sadzīves ķīmija u.tml.

Avots: www.tvnet.lv

Turpinājumā skaties Māmiņu Kluba video par bērnu drošību!