Bērnu slimnīcas mediķi Lieldienu brīvdienās aicina būt uzmanīgiem

Bērnu slimnīcas mediķi Lieldienu brīvdienās aicina būt uzmanīgiem

05. Apr 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties Lieldienu brīvdienām, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai, īpaši atpūšoties brīvā dabā.

Iestājoties siltākam laikam, arvien vairāk laika tiek pavadīts ārā, atpūšoties pie dabas, sportojot, kā arī gatavojot maltītes uz grila. Līdz ar pikniku sezonas iestāšanos, mediķi aicina vecākus pastiprinātu uzmanību pievērst grila aizdedzināšanas šķidrumu drošai uzglabāšanai un lietošanai, brīdinot – nekādā gadījumā neatstājiet degmaisījuma pudeles bērnam viegli pieejamās vietās, kā arī neatstājiet bērnus bez uzraudzības pie griliem vai citām līdzīga veida ēst gatavošanas ierīcēm!

Slimnīcā nonākušo pacientu skaits, kuri iedzēruši degmaisījumu, vidēji gadā ir ap desmit, lielākoties bērni vecumā no 1-3 gadiem. Lielākais ļaunums, iedzerot degmaisījumu, ir tas, ka tas nonāk ne tikai gremošanas traktā – barības vadā, kuņģī, bet arī elpceļos — trahejā, bronhos, radot ķīmisku bojājumu, kura rezultātā rodas plaušu karsonis. Ļaunākajā gadījumā var attīstīties neatgriezeniski plaušu bojājumi. Ārstēšanās process ir sarežģīts, jo degmaisījumā esošās vielas nav iespējams iztīrīt no bronhiem vai plaušām, savukārt skalojot tās var tikai ieskalot dziļāk elpceļos, uzsver mediķi. Tomēr, ja tiek konstatēts, ka bērns ir iedzēris grila aizdedzināšanas šķidrumu, nekādā gadījumā nedrīkst izraisīt vemšanu, jo šāda rīcība var palielināt risku šķidruma iekļūšanai plaušās un to bojāšanu. Bērns nekavējoties jānogādā slimnīcā vai jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Lieldienu brīvdienās mediķi aicina arī pievērst uzmanību fizisko aktivitāšu drošībai, īpaši tradicionālajām šūpolēm. Tāpat vecāki aicināti pārliecināties, ka, braucot ar velosipēdu un skrituļslidām, bērni lieto aizsargķiveres, kā arī roku un ceļu aizsargus, mazinot iespējamo traumu rašanās risku. Tā kā nereti pēc garākām svētku brīvdienām slimnīcā vēršas pacienti ar gremošanas traucējumiem, jāpiedomā arī par olu un citu gardumu ēšanas. Savukārt, gatavojot svētku maltīti, īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, lai zinātkāros mazuļus, kuri vēlas piedalīties un palīdzēt gardumu tapšanā, nepakļautu apdegumu un applaucējumu riskam, kas joprojām ir vienas no raksturīgākajām mājas apstākļos gūtajām traumām.

Vēlamies uzsvērt, ka demogrāfiskā situācija joprojām ir nelabvēlīga, un katra Latvijā dzīvojoša bērna veselība un dzīvība ir neizmērojama vērtība. Latvijā vidēji katru gadu ceļu satiksmes negadījumos cieš 900-1000 bērni, no tiem aptuveni 25 – 30 zaudē dzīvību. Ik gadu vidēji 10- 15 bērni izkrīt pa daudzstāvu namu logiem, 10 – iet bojā ugunsgrēkos, 30 - 40 noslīkst, 400-500 gūst dzīvnieku izraisītas traumas, savukārt 35 bērni iegūst iekšējo orgānu apdegumus, iedzerot ķīmiskas vielas.

Tāpēc aicinām pieaugušos būt īpaši vērīgiem pret saviem bērniem, viņu veselību un drošību!

09. Oct 2012, 20:11

privāti