Bērnu slimnīca paplašina ambulatoro pakalpojumu klāstu

Bērnu slimnīca paplašina ambulatoro pakalpojumu klāstu

02. Sep 2012, 12:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

21. novembrī, kad visā pasaulē tiek atzīmēta cistiskās fibrozes diena, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, paplašina pakalpojumu klāstu un piedāvā bērniem sviedru proves veikt arī ambulatori gan Bērnu slimnīcā Torņakalnā, gan Bērnu slimnīcā Gaiļezerā līdz šim tas tika veikts stacionārā.

 

Sviedru prove joprojām ir cistiskās fibrozes diagnostikas „zelta standarts”. Ar šo diagnostikas metodi, kas ir pilnīgi nesāpīga bērnam tiek savākti sviedri filtrpapīrā un analizēts to daudzums un hlora koncentrācija. Vienas analīzes veikšanai nepieciešama apmēram viena stunda.

 

Sviedru proves tiks veiktas konsultatīvajā poliklīnikā pēc iepriekšēja pieraksta ar ģimenes ārsta nosūtījumu pie pneimonologa, otrdienās no plkst. 11.00 līdz 13.00 Bērnu slimnīcā Torņakalnā un otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no 11.00 līdz 13.00 Bērnu slimnīcā Gaiļezerā.

 

Cistiskā fibroze (CF) jeb mukoviscidoze ir saslimšana ar smagu gaitu un prognozi. To nosaka gēna mutācijas, un tā izpaužas ar visu ārējās sekrēcijas dziedzeru traucējumiem, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumu. Pacientiem ir novērojams hronisks klepus ar krēpēm, izmaiņas krūšu kurvja rentgenogrammā un

barošanas traucējumi – aizkuņģa dziedzera nepietiekamība, svara deficīts, augšanas aizture, taukos šķīstošo vitamīnu deficīta izpausmes u.c. Pat veiksmīgi ārstējot dzīvildze pacientiem ir ievērojami samazināta, proti, Eiropā dzīvildze vidēji tuvojas 40 gadiem.

 

BKUS pneimonologs Vija Švābe skaidro, 2011. gada beigās Latvijā uzskaitē ir 32 dzīvi cistiskās fibrozes pacienti, galvenā problēma darbā ar cistisko fibrozi ir novēlota slimības diagnostika un vēl biežāk – slimnieku nediagnosticēšana. Latvijā 1 gada laikā piedzimst 6 - 7 bērni ar CF (ja mēs neapšaubām, ka piederam balto cilvēku rasei), netieši tas pierādīts arī Latvijas ģenētiķu pētījumos. Tomēr katru gadu šī diagnoze tiek apstiprināta vidēji vienam bērnam. Aktuāla ir arī cita problēma, kas raksturīga valstīm ar mazu iedzīvotāju skaitu – slimnieku skaits ir nepietiekošs, lai izveidotu kvalitatīvi strādājošu CF centru ar nepieciešamo speciālistu komplektu. Risinājums šai situācijai ir sabiedrības un primārās aprūpes ārstu informēšana par šādas slimības pazīmēm (CF ir RSU mācību programmā), kamēr valstī radīsies iespēja ieviest jaundzimušo skrīningu. Vienlaikus, jāatzīmē, ka lielāko daļu medikamentu CF pacienti saņem bez maksas - valsts 100% kompensē medikamentu izmaksas.