Bērns rotaļājoties kliedz...

Bērns rotaļājoties kliedz...

02. Jan 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Kā rīkoties, ja bērns rotaļājoties kliedz? Teju visas darbības pavada kliegšana." Komentē psiholoģe Ludmila Paškeviča.

 

JAUTĀJUMS

 

Meitiņa ir 10 mēnešus veca, pirms 2 mēnešiem viņa sāka klaigāt, vienkārši darbojas ar savām lietām, rotaļājas un kliedz, skatās uz mani un kliedz, teju visas viņas darbības tiek pavadītas ar kliegšanu. Tā notiek ne pilnīgi visu dienu, bet diezgan bieži. 

 

Nezinu, kā ar to cīnīties, un kāpēc viņa tā dara. Ģimenes ārsts saka, ka viņai vienkārši patīk klausīties savā balsī, bet, atvainojiet, ja bērns vienkārši kliedz pilnā rīklē, tas jau nodara pāri pat manām ausīm...


Viņa mums ir diezgan attīstīta, aktīva meitene, daudz ko sāka darīt agrāk par viņas vienaudžiem, naktī guļ labi, dienā arī, mājas atmosfēra arī ir labvēlīga. 

 

Esmu pamanījusi, ka visbiežāk un vairāk viņai kliegšanas lēkmes ir tēta klātbūtnē, nodomāju, ka varbūt vienkārši pievērš viņa uzmanību, un tad viņa saprata, ka tā tiešām var pievērst arī uzmanību.


Es vairs nezinu, ko darīt, esmu mēģinājusi ar viņu parunāties, paskaidrot, un arī stingri norādīt, un pat izrādīt pret viņu kliegšanu kā atbildes reakciju. Nepalīdz pilnīgi nekas. Un viņas kliegšanā klausīties arī vairs es nespēju. Palīdziet ar padomu!

 

 

Atbild psiholoģe Ludmila Paškeviča:



Visdrīzāk viņa tiešām vēlas pievērst Jūsu uzmanbīju, un grib ar Jums pilnvērtīgi biedroties, bet pagaidām neprot runāt un šis ir viņai vienīgais pieejamais saziņas līdzeklis - kliedziens.

 

Jūs taču reaģējat, tātad, bērns redz un secina, ka ir izvēlējies pareizo taktiku. Kā jau nopratāt, pirmais solis ir nepievērst uzmanību bērnam laikā, kad viņa kliedz. 

 

Pēc kaut kāda laika viņa sapratīs, ka kliegšana nedarbojas un sāks meklēt citus variantus. Pasakiet priekšā viņai savu variantu: pievērsiet viņai maksimāli daudz uzmanības brīdī, kad viņa ar Jums kopā darbojas, bez kliegšanas, paslavējiet viņu, piedāvājiet citas komunikācijas formas. 

 

Sakiet priekšā skaņas, atbildiet viņai uz viņas emocijām, tiklīdz mazā iemācīsies pievērst Jūsu uzmanību citos veidos, kliedziens viņai vairs nebūs vajadzīgs.