Bērnam spilvens nav vajadzīgs līdz pat 2 gadu vecumam!

Bērnam spilvens nav vajadzīgs līdz pat 2 gadu vecumam!

09. Jun 2011, 12:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki, domājot, ka spilvens bērnam radīs papildus komfortu, liek zem zīdaiņa galvas spilvenu. Patiesībā bērns tīri labi iztiek bez spilvena un izguļas tikpat labi! Konsultē pediatre Gerda Lielause.


1


Pirmajā dzīves gadā bērnam spilventiņu, pat visplānāko, nevajag. Jaundzimušā mugurkauls ir taisns, vēl nav izveidojušies jostas, krūšu un kakla fizioloģiskie izliekumi. Tie veidojas pakāpeniski, bērniņam augot un attīstoties. Ja pirmajā gadā bērnam zem galvas liks spilvenu, tas veicinās mugurkaula deformāciju. Spilvens neļaus bērniņam arī pagriezt galvu un brīvi elpot.

 

Ja vecākiem liekas, ka bērnam vajag spilvenu, tā vietā var izmantot uz pusēm salocītu autiņu. Ja bēbītis guļ vecāku gultā, viņa galvu nekādā ziņā nevajag likt uz lielā spilvena, sevišķi uz tāda, kas ir mīksts!

 

Ja mazajam ir iesnas vai cita elpceļu slimība, lai atvieglotu elpošanu, var pacelt gultiņas galvgali, piemēram, zem kājām noliekot dažas grāmatas, bet spilvenu lietot nevajag!

 

Labākais laiks, kad bērnam gulēšanai piedāvāt spilvenu, ir tad, kad bērns no zīdaiņa gultiņas "pārvācas" gulēt jau uz lielāka bērna gultu!

 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

Kad Tavs mazais sāka gulēt ar spilvenu?

 

Uzdod savu jautājumu speciālistiem, aizpildot anketu! Vairāk par šo iespēju lasi šeit!

17. Aug 2010, 21:44

es pēdējā laikā arī esmu pasākusi gulēt bez spilvena, noguļos uz vēdera, galvu tuvu, tuvu pie malas un guļu... 😀

17. Aug 2010, 16:01

Mums mazajiem 5 un 3 gadi-abi guļ ar spilveniem. Manuprāt nav ērti bez spilvena. Jārīkojas tā kā ērtāk bērnam,nevis tā kā saka dekteris,jo bieži vien tie padomi tādi dīvaini. Kaut kur saklausās,ka tā tagad jādara un tad visi gudri vervelē...jāguļ bez spilvena, potēties nevajag,utt. Bieži vien ārsts pat nevar pamatot savus ieteikumus.

17. Aug 2010, 13:49

Alisei (1.5)joprojam guļ bez spilvena,pagaidām neizrāda intresi ka vajadzētu😀

taschinka taschinka 17. Aug 2010, 12:43

man pec gada vecuma dels jau izradija,ka nav erti galvinai,jo matracis bija ciets un spieda galvu.Guleja uz maza plana,lai vienkarsi nespiez.

17. Aug 2010, 12:26

lietojam apm. 1.5-2cm plānu aitas vilnas spilvenu. Ir pilnīgi stingrs, nekur nekas negrimst. Jau no kāda gadiņa, jo mazais pats sāka meklēt ko palikt zem galvas.

Tagad viņam pusotrs, guļ tāpat kā es- uz vēdera un rokas zem spilvena 😀

P.S. Ja gadās gulēt lielajā gultā, tad tikai uz mana griķu spilvena grib. Noteikti nav mīksts, bet viņam patīk!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 17. Aug 2010, 11:56

nebukadnecar, bet nav neērti gulēt BEZ spilvena? Man kkā pilnīgi prasās, lai ir kkas zem manas smagās galvas 😃

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 17. Aug 2010, 11:35

Manējā arī sāka spilvenu lietot, kad sāka gulēt lielajā gultā- ap 2 gadiem, bet arī tagad reizi pa reizei viņa guļ bez tā!

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 17. Aug 2010, 11:33


Lielajai meitai,kad sāka gulēt lielajā gultā,mazajai vēl nav