Bērnam piemērotākā krāsa – intuīcijas noteikta!

Bērnam piemērotākā krāsa – intuīcijas noteikta!

22. Feb 2012, 09:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai taisnība, ka meitenīte jātērpj rozā krāsas drēbītēs un šajā krāsā jāiekārto arī istaba, bet puisīša garderobei un istabas interjeram jāizvēlas zilo? Kā bērnu ietekmē viņam apkārt esošās krāsas, jautājām mākslas terapeitei Dacei Visnolai.

 

 

Kādu krāsu izvēlēties?


„Par rozā krāsas izvēli meitenīšu apģērbā, bet zilās – zēnu, esmu dzirdējusi dažādus viedokļus, tostarp arī apgalvojumu, ka šīs krāsas bērnu var ietekmēt. Tomēr nekādu pētījumu un pierādījumu saistībā ar to, man nav.

 

Domāju, ka tas vairāk ir tāds laika gaitā izveidojies stereotips un bērnu apģērbam noteikti var izvēlēties arī citas krāsas.

 

Svarīgākās, iegādājoties mazulim drēbītes, noteikti ir māmiņas izjūtas. Viņa pati intuitīvi vislabāk spēj pateikt, kuras krāsas bērniņam ir labākās!

 

Savukārt, bērnistabas iekārtojums man saistās ar mierīgām krāsām. Lai bērniņš harmoniski ienāktu ģimenē un mājoklī, nevajadzētu iegādāties mēbeles vai istabas rotājumus spilgtos toņos. To vietā, labāk izvēlēties harmoniskos pasteļtoņus!

 

Kā bērnu ietekmē krāsa?

 

Lai noteiktu, kā konkrētā krāsa bērnu ietekmē, mazuli ir jāpavēro. Esmu dzirdējusi, ka dažkārt bērnu ietekmē pat vanniņas krāsa.

 

Tātad, ir jāvēro mazuļa reakciju un dažreiz kādas krāsas apkārtējā vidē, iespējams, ir jāpamaina. Iespējams, bērniņu sarkanas krāsas vanna uzbudina, un viņam ir nepieciešama, piemēram, dzeltena, vai kāda cita, mierīgākas krāsas.

 

Parasti spilgtās krāsas bērnu uzrunā, un tās ir krāsas, kuras mazulis ierauga vispirms. Piemēram, literatūrā minēts, ka sarkanā krāsa nereti ir tā, kuru bērns ierauga vienu no pirmajām, jo tā ir ļoti spēcīga.

 

Tomēr jebkurā gadījumā, ir jāskatās katra konkrētā bērniņa reakcija.

 

Tātad, māmiņai vislabāk paļauties pašai uz savu intuīciju, jo viņa vislabāk jutīs to, kas mazulim visvairāk vajadzīgs.

 

Un tas, kas dažkārt tiek rakstīts par krāsu nozīmi (dažādi to skaidrojumi), ir tik pretrunīgi, ka vērtīgāk ieklausīties savās izjūtās!”

 

Līva Zaksa 

Kā tu izvēlies krāsu sava bērniņa apģērbam un interjera priekšmetiem viņa istabā?  

20. Apr 2011, 21:59

Mums ir visu krāsu gamma garderobē - sākot no sniegbaltas līdz pat melnam.
Kad gaidīju, pirku dzeltenu un zaļu, jo gandrīz līdz pašām beigām nezinājām, ko gaidam 😀