Bērnam paaugstināta ķermeņa temperatūra

Bērnam paaugstināta ķermeņa temperatūra

16. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Paaugstināta ķermeņa temperatūra var būt saistīta ar respiratorām infekcijām, kuņģa infekcijām, pneimoniju, angīnu, iekšējo orgānu iekaisumu utt.

 

Gadās, ka paaugstināta ķermeņa temperatūra ir nevis infekcijas slimību izraisīta, bet, piemēram, alerģijas, zobu nākšanas, emocionāla stresa, organisma atūdeņošanās dēļ. Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir organisma aizsargreakcija, kurai pateicoties tiek stimulēta imūnsistēma un, pateicoties specifisko interferonu izstrādei, tiek nogalināti mikrobi un vīrusi. 


Temperatūras rādītāji, kuru gadījumā būtu jāpazemina bērna ķermeņa temperatūra ar temperatūru pazeminošiem līdzekļiem ir atkarīgi no paša bērna.

 

Ja bērnam ir temperatūra līdz 38°С, parasti, gadījumā, ja bērns labi panes šādu temperatūru, iesaka nekādus speciālus līdzekļus temperatūras pazemināšanai nelietot. Bet, ja bērnam bijusi dzemdību trauma, vai arī viņam ir kāda neiroloģiska saslimšana, ja viņš ir vājš, vai viņam ir bijuši krampju gadījumi, ir problēmas ar sirds veselību utml., tad temperatūra jāpazemina jau sākot no 37,5°С.

 

Ir svarīgi zināt, ka strauja un nozīmīga ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, līdz 39-40°С, var pasliktināt arī kopējo bērna stāvokli, ietekmēt bērna sirds attīstību, radīt elpošanas problēmas, izraisīt organisma atūdeņošanos, izdarīt izmaiņas bērna centrālajā nervu sistēmā, nierēs un aknās. Tāpēc, lai noteiktu ķermeņa temperatūras paaugstināšanās cēloni, jāizsauc ārsts, un pirms viņa ierašanās, jāatzīmē, kādi vēl bērnam ir simptomi: vemšana, caureja, klepus, sāpes vēderā vai galvā, iesnas, izsitumi utt.


Ir daudz medikamentu, kas var palīdzēt pazemināt ķermeņa temperatūru. Bet citi izmanto arī citas metodes, kā, piemēram,: ķermeņa ierīvēšana ar spirta - ūdens šķīdumu, kurā jā, ņem spirts un ūdens vienādās proporcijās, jāsajauc, un tad tādā šķidrumā mērc vati vai dvieli un ierīvē bērna ķermeni. Tikai nevajag aizmirst, ka šādas procedūras nedrīkst veikt bieži, jo bērns var saindēties ar šādu šķidrumu, jo šķidrums caur ādu nonāk bērna asinīs. Tāpat - arī pirms tādas metodes izmantošanas vislabāk ir konsultēties ar sava bērna ārstu. 


Kamēr bērna ķermeņa temperatūra nekrītas, viņam ir jādod bieži dzert, vēlams siltu dzeramo: siltu pienu, tēju ar citronu, morsu, kompotu utt.

 

Vecākiem bērniem ķermeņa temperatūras pazemināšanai vislabāk izmantot sīrupus vai tabletes, kas paredzētas speciāli šim nolūkam, bet mazākiem labāk izmantot svecītes. 

 

Ir arī gadījumi, kad nepieciešams izsaukt ātro neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētāk, tā jāsauc, ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 39°С bērniem vecumā līdz 3 gadiem, un ja tā pārsniedz 39,5°С vecākiem bērniem. Bet, jāņem vērā, ka ĀNMP jāsauc, ja ir arī citas pazīmes, neskaitot temperatūru. Piemēram, bērnam sāp galva, ir sāpes krūtīs, sāpes vēderā, bērns ir bāls, kļūst zilgans. 

 

Lai veseli bērni!