Bērna stājai noteikti jāpievērš uzmanība

Bērna stājai noteikti jāpievērš uzmanība

17. Feb 2011, 19:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbild Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centra traumatologs ortopēds Egīls Strauss.

 

Kādēļ rodas nepareiza stāja?

 

Mugurkaulam dabiski ir "s" veida izliekumi. Tiem palielinoties, rodas stājas traucējumi vai arī tie norāda uz kādu patoloģiju – iegūtu vai iedzimtu.

 

Stājas un gaitas traucējumi rodas gadījumos, kad ir nepietiekama fiziskā slodze. Sākotnēji tie saistīti ar muskuļu balansa novirzēm, kad ķermenis kļūst šķībs, piemēram, varam būt savērpti, šķībi, bet vēlāk, kad jau tiek iesaistīta kaulu sistēma, rodas lielākas problēmas. Visas sākotnējās pārmaiņas sekmīgi varam labot ar vingrojumiem un masāžām. Vēlāk, kad jau rodas pārmaiņas skriemeļos, to izdarīt ir grūtāk un tad palīgā nāk ķirurģija.

 

Lai mugura būtu vesela, jāveic mērķtiecīgi vingrojumi. Diemžēl tos izpilda tikai četri procenti no visiem cilvēkiem. Vingrojumus vajadzētu apgūt fizioterapeita uzraudzībā, lai pēc tam mājās izpildītu pareizi. Veicot tos nepareizi, samazinās šo vingrojumu efektivitāte un ķermenis paliek neizstaipīts.

 

Ko organismam dod staipīšanās vingrojumi? Un kādēļ tie jāveic tieši vakarā?

 

Stiepjošie vingrojumi palīdz atbrīvot muskulatūru un saites, uzlabo impulsu pārvadāmību, tādējādi nodrošinām labāku kustīgumu visā ķermenī.

 

Ar parastu izstaipīšanos no rīta vienkārši saliekam savus locekļus pa vietām. Mērķtiecīgi vingrojumi no rīta nebūs tik efektīvi kā dienas beigās, kad mugurkauls ir vairāk sakrities un esam kļuvuši nedaudz īsāki.

 

Sporta skolotājs liek bērniem pacelt vienam otru uz muguras – veikt t. s. muciņas vingrojumu. Puiši teic, ka dažreiz mugura nokrakšķ un viņiem pat prasoties to nokrakšķināt. Vai šis vingrojums ir staipīšanās, vai arī tas jau ir kaitīgi?

 

Tas ir viens no staipīšanās veidiem, un es kā manuālais terapeits nereti šo paņēmienu izmantoju, lai pacientu izstaipītu. Tā veicinām impulsu pārvadīšanu. Krakšķ starpskriemeļu locītavas, kas ir nobīdītas un šinī gadījumā aiziet vietā. Taču jāzina, kā muciņas vingrojumu pareizi izpildīt – ja to dara pārāk strauji un neveselam mugurkaulam, var panākt pretēju efektu. Bērni, kas piedalās fizkultūras stundās, parasti ir veseli, un, tā kā viņi diezgan daudz laika pavada sēžot, šis vingrojums viņiem uzskatāms par noderīgu.

 

Cik lielus smagumus katrs drīkstam nest?


Viss atkarīgs no trenētības jeb katra cilvēka individuālās fiziskās attīstības pakāpes. Smagumu celšanā galvenais ir darīt to pareizi – necelt ar muguru, bet ar kājām un apzināties savu iespēju robežas. Arī bērni attīstās ļoti dažādi, un vienā vecuma grupā viens bērns varēs nest smagāku somu, bet cits – vieglāku. Sievietēm smagumus vēlams nest nevis vienā rokā, bet sadalīt uz abām rokām.

 

Ko darīt, ja radušās sūdzības par stīvu muguru, īpaši no rītiem?


Noteikti ir vajadzīga fiziska atpūta, piemēram, ieteiktu apmeklēt baseinu vai pievērsties kādai citai sev tīkamai aktivitātei. Fiziska atpūta nav tas pats, kas fizisks darbs, kas nenodrošina mugurkaula veselību. Arī pēc fiziska darba ir nepieciešama izstaipīšanās, vislabāk guļus vai sēdus stāvoklī. Ieteicamas arī pilates vai jogas nodarbības fitnesa klubos. Vingrojumi jāveic vismaz divas trīs reizes nedēļā.

 

Kādu slodzi mugurai rada skriešana un riteņbraukšana?


Riteņbraukšanā mugurai ir piespiedu poza un pārsvarā attīstās kājas, taču tas nenozīmē, ka nedrīkst braukt ar riteni. Skriešana – tie ir satricinājumi, īpaši mugurkaulam, un palielināta slodze uz lielajām locītavām.

 

Kāda masāža mugurai būtu vislabākā?


Nekas nav labāks par labu kvalitatīvu manuālo (ar rokām) masāžu. Jo labs speciālists zina un jūt, ko, cik daudz un kā masēt. Bet, ja cilvēks grib otram pamasēt muguru, to var darīt, tikai nevajag raustīt, tas lai paliek manuālo terapeitu ziņā.

 

Vidusskolas laikā bija grūti nosēdēt taisni, gribējās ieliekt muguru, pēc bērniņa piedzimšanas ik pa laikam iesāpas sirds rajonā. Esmu dzirdējusi, ka tas varētu būt saistīts ar mugurkaula problēmām.

 

Ja kardiogrammā un citos izmeklējumos nav redzama kāda sirds patoloģija, tad šādas sāpes tiešām var liecināt par muguras problēmām – mugurkaula kakla vai krūšu daļas skriemeļu nobīdi. To var ārstēt un likvidēt, tikai jāvēršas pie speciālista.

 

Esmu ļoti lokana un, veicot vingrojumus, man nekas nekrakšķ. Varu izpildīt jebkuru jogas pozu pirmajā reizē. Vai šo lokanību vajadzētu vēl veicināt ar stiepšanās vingrojumiem?

 

Nē, jums nevajadzētu īpaši piestrādāt pie lokanības, bet gan nostiprināt muskulatūru, kas satur locītavas. Citādi vēlāk hiperlokanība var negatīvi ietekmēt locītavu veselību.

 

Pēc nopietniem sarežģījumiem darbā sākās sāpes jostas vietā. Dakteris teica, ka tas man ir uz nervu pamata. Kāpēc sāpes ir tieši mugurā, un kā no tām tikt vaļā?


Jā, ir zinātniski pētījumi, kas apliecina, ka, pasliktinoties cilvēka sociāli ekonomiskajam stāvoklim, var parādīties muguras sāpes. Pierādīts, ka sliktā situācija rada kairinājumu noteiktos galvas smadzeņu centros un tas atbalsojas muguras jostas daļā. Visi gadījumi nopietni jāizsver, šie pacienti jāatsijā no tiem, kuriem ir kādas muguras patoloģijas, lai lieki neveiktu ķirurģiskas manipulācijas, kas viņiem nepalīdz.

 

Kādas ir raksturīgākās kļūdas, ko pieļauj bērnu vecāki un kas bērnam veicina nepareizu mugurkaula augšanu? Kādas kļūdas pieļauj pusaudži?


Pirmais – vecāki bieži vien palaiž garām to, ka viņu bērnam ir šķība mugura, un neved viņu pie ārsta. Bērna stājai noteikti jāpievērš uzmanība. Otrais – nepietiekama fiziska slodze un trešais – pārslodze. Bet pusaudžiem noteikti ir par maz fizisko aktivitāšu.


Anda Hailova 
Latvijas Avīze

Bērnu sporta un attīstības eksperta konsultācija