Bēbīša mēneši. 2. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 2. dzīves mēnesis.

17. Jun 2010, 20:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 2. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 2. dzīves mēnesī?

1. mēnesis

Fiziskā attīstība

 

Tavs bēbītis strauji aug un pieņemas spēkā. Viņa muskuļi kļūst spēcīgāki, kustības kļūst noteiktākas un jau 2.mēneša beigās bēbītis ir mazāk neaizsargāts kā bija dzimšanas brīdī.

 

Jaundzimušais sāk iztaisnot savu ķermeni no piedzimšanas pozas. Īpaši guļot uz vēdera, bērniņam palielinās tendence izstiepties.

 

Bēbītis atpleš vienu pēc otra pirkstiņa, līdz būs pilnībā atvērta plauksta, lai varētu sākt satvert priekšmetus.

 

Ja ar rotaļlietu pieskaras plaukstiņai, tā atveras un satver priekšmetu. 2.mēneša beigās, ja ieliksi bēbīša plaukstā grabulīti, viņš, iespējams, to spēs noturēt neilgu brīdi.


Galvas kontrolēšana

 

Jaundzimušais arvien vairāk un vairāk cenšas pacelt galviņu. Esot uz punča, nu viņš varētu paturēt galvu 45 grādu leņķī sekundi vai divas. Šī spēja ir zīme, ka bērniņa kakla muskuļi kļūst arvien spēcīgāki. Balstoties uz apakšdelmiem un paceļot krūškurvi un galvu, tā nedaudz šūpojas.

 

Šajā mēnesī bēbītis sāk pagriezt galvu interesējošo objektu virzienā, piemēram, ja ir dzirdēta pēkšņa skaņa vai arī viņš ir dzirdējis Tavu balsi.

 

Kustības

 

Ja pirmajā mēnesī kāju kustības un spērieni bija nekoordinēti, tad šajā mēnesī tie kļūst mierīgāki. Arvien vairāk laika bēbītis pavada nomodā, šajos brīžos trenējot ķermeni, kustinot rokas, kas arī rada spēka pieaugumu.

 

Vari mēģināt pielikt kādu vienkrāsainu vai divkrāsainu mantiņu, kas piesaista bērniņa uzmanību, lai ar savām kustībām, sākumā vairāk nejaušām, to aizskartu. Ar laiku šīs kustības kļūs mērķtiecīgas un koordinētas.


Pirmais smaids

 

Tava bēbīša pirmais apzinātais smaids visticamāk būs ap 6.dzīves nedēļu kā tieša atbilde uz Tavu vai Tava partnera smaidu. Tu vari pateikt, vai tas ir apzināts smaids, pavērojot jaundzimušā seju – ja tas ir īsts smaids, arī acis „smaidīs” un kļūs gaišākas un spožākas. Smaids ir liels sasniegums bēbīša dzīvē un attīstībā – jo vairāk viņš smaida, jo vairāk Tu smaidi pretī un runā ar viņu, saprotot – jā, bērniņš mani saprot! Bēbīša laimīgā seja iedrošina komunicēt ar viņu, kas savukārt palīdz viņa attīstībā.

 

Kad bēbītis ir iemācījies smaidīt, iespējams, sākumā viņš smaidīs pretī ikvienam, kurš sarunāsies un paskatīsies uz viņu. Taču jau nākamajās nedēļās Tu pamanīsi, ka mazais kļuvis daudz izvēlīgāks attiecībā pret to, kam smaidīt, izvēloties smaidīt saviem tuvākajiem un mīļākajiem cilvēkiem.

 

Bēbīša smaids parāda, ka viņš ir laimīgs, tāpēc smaidi arī Tu un parādi, ka arī Tu esi laimīga!




Prasmju apgūšana

 

Mazais pievērš arvien lielāku uzmanību apkārtējai videi, un kļūst arvien skaidrāk redzams, ka viņš atpazīst Tevi. Bērniņš parāda savu sajūsmu, kad Tu esi blakus, kustinot, sperot kājiņas priekā, mājot ar rokām. Tu arī vari sākt pamanīt, ka mazais paskatās skaņas vai kustību virzienā, viņš sāk ar acīm sekot Tavām kustībām, kad esi netālu.

 

Redze un skaņas

 

Šajā mēnesī mazais iemācās fokusēt skatienu ar abām acīm vienlaicīgi. Drīz mazais būs spējīgs izšķirt sejas pilnīgāk kā iepriekš, ievērojot ne tikai vispārīgus kontrastus un kontūras, bet arī dažādas detaļas, piemēram, acis un degunu. Jaundzimušais sāk redzēt arvien tālākus priekšmetus, taču joprojām viņš dod priekšmetu aplūkošanai, kas atrodas turpat netālu.

 

Viņa valodas izpratne kļuvusi arvien izsmalcinātāka – nu mazais atver un aizver muti, imitējot runāšanu, kad Tu sarunājies ar viņu. Bēbītis arī pievērš uzmanību Tavas balss skaļumam- mazais apklust, kad runā mierīgi un pieklusināti, bet satraucas, kad viņš dzird skaļus toņus.


Atmiņa

 

Lai gan pirmajās nedēļās bērniņa atmiņa ir īslaicīga, viņa spēja atcerēties attīstās. Lai palīdzētu stimulēt atmiņu, ļauj mazajam piedzīvot dažādas lietas ar vairākām sajūtām! Piemēram, mazais vairāk atcerēsies kādu priekšmetu, ja ļausi viņam to arī aptaustīt, ne tikai apskatīt, jo atmiņā tiks ierakstītas detaļas par ne tikai par priekšmeta izskatu un krāsu, bet arī par priekšmeta formu un tekstūru.



Emocionālā un sociālā attīstība

 

Interesantākais šajā vecumā ir tas, ka mazais jau mācās atpazīt un atbildēt Tev. Vissatraucošākā atbilde noteikti Tev šķiet pirmais apzinātais bērniņa smaids.

 

Mazais joprojām pieprasa uzmanību, savu vajadzību apmierināšanu ar raudāšanu, bet nu viņš sāk atklāt arī citus veidus, kā pievērst Tavu uzmanību un kā pastāstīt par savām izjūtām, lietojot ķermeņa valodu un mīmiku.

 

Bērniņš arvien uzmanīgāk vēro sejas, jo arī viņa skatiens vairs nav tik izplūdis un var vairāk saskatīt. Mazais iemācās atdarināt dažādas grimases.

 

Jaundzimušais dievina jebkādu savstarpēju iedarbību ar Tevi, vienalga vai tas ir fizisks kontakts, samīļošana, glāsts vai aijāšana.


 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

Tu joprojām esi bērniņa iemīļotākā rotaļlieta. Runā ar viņu, šūpo, dziedi, dejo kopā ar mazo – visas šīs un arī daudz citas darbības sniedz bērniņam prieku un sniedz pozitīvu lādiņu. Dziedi arī, vannojot mazo – maigi šļaksti ūdeni uz bēbīša kājām un vēdera, šādi izrādot atbalstu viņa ķermenim ūdenī.

 

Sensorā stimulēšana

 

•    Ieguldi bēbītis autosēdeklītī vai uz citas drošas virsmas tā, lai viņš labi redzētu apkārt notiekošo. Tad uzrunā mazo no dažādām istabas vietām, skatoties, kā bērniņš reaģē. Šāda veida rotaļas palīdz jaundzimušajam saskaņot skatienu un skaņu.
•    Maigi glaudi bērniņa plaukstiņas tā, lai tās atvērtos. Tas stimulēs taustes sajūtas un palīdzēs mazajam atslābināties.
•    Atkārto vienu un to pašu dzejolīti vai dziesmiņu vairākas reizes, ietverot arī kādu darbību, piemēram, viegli pakutināt. Ar laiku mazais jau zinās darbību secību un sāks smaidīt pirms būs viņam pieskārusies.

 

Rotaļlietu izvēle

•    Noguldi bērniņu uz aktivitātes paklājiņa, taču sākumā izvēlies ne tik raibas rotaļlietas. Ja ir iespējams, palaid rotaļlietas tik zemu, lai bēbītis nedaudz tās aizskar – tas liks mazajam censties paspert rotaļlietu. Atceries! Nekarini rotaļlietu tieši virs galvas! Tas veicina muskuļu tonusu kakla daļā! Labāk izvēlies mantiņu novietojumu virs nabas. Ja iespējams, maini rotaļlietu atrašanās stāvokli, lai bērniņš tās var apskatīt to visām pusēm un negarlaikotos!
•    Nekad nav par vēlu iepazīstināt savu bēbītis ar grāmatām! Izvēlies grāmatas ar lieliem zīmējumiem un skaidrām līnijām. Tas palīdzēs apgūt zīmējumos parādītās lietas. Kad runā par bildi, parādi atsevišķas lietas, nosaucot tās!
•    Bēbīšiem sāk iepatikties grabulīši un to skaņa, kad Tu tos krati. Pakrati vai drīzāk pašūpo mierīgi grabulīti, lai mazais var izsekot Tavām kustībām.

 

 

Raksta autore: Kristīne Damškalne,

Māmiņu Klubs, kristine@maminuklubs.lv

Konsultējusi Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe Vanda Vīksna

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!

 

25. Oct 2009, 21:00

No Rēzeknes novada

25. Oct 2009, 11:29

Manai mazajai meitiņai tagad ir 2 mēneši. Ļoti interesanti palasīt par attīstību viņas vecumā. Redzu, ka protam mazliet vairāk, bet tas jau laikam ir labi. 45 grādu leņķī galviņu tur jau no viena mēneša vecuma, bet tagad to var noturēt diezgan ilgu laiku. Pirmais smaids bija trešajā dienā pēc piedzimšanas. Tagad smaida un runā (izdod dažādas skaņas) apzināti. Aplūko priekšmetus, kas atrodas tuvu un tālu, klausās mūziku, ir ļoti kustīga. Ir mīļākā rotaļlieta (mīkstais sunītis), kuru apskata, plucina, iztausta acis, degunu. Ar acīm seko kustīgajiem priekšmetiem (muzikālais karuselis). Grabuli paņem rokā un kādu laiku to grabina. Piedzima ar mazu svaru, bet aug un attīstās diezgan strauji un aktīvi.