Bēbīša mēneši. 1. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 1. dzīves mēnesis.

07. Jun 2010, 16:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šīs sestdienas Māmiņu Klubs sniegs ieskatu bēbīša attīstībā jau no pirmajām mazuļu dzīves dienām pa mēnešiem. Jā, jā, zinām, ka publicējam arī bēbīša nedēļas, bet bēbīša mēneši būs kā labs kopsavilkums pa attīstības posmiem.

 

Maigums, atbalsts, uzslava

 

Bērnam ar pirmo dzīves mirkli ir ļoti svarīgi saņemt un izjust vecāku maigumu, atbalstu, atzinību, vecāki cenšas radīt apstākļus, lai bērna pirmās minūtes noritētu pēc iespējas mierīgāk un skaistāk. Vecākiem un bērniņam tgad ir pietiekami daudz laika vienam otru iepazīt. Pēc piedzimšanas stresa jaundzimušajam vislabāk atgūt līdzsvaru uz māmiņas vēdera, tiešā ķermeņa pieskārienā. Māmiņa uzliek sargājošās rokas bērna augumam, un ādas siltums, mātes sirdspuksti, kas jaundzimušajam jau ir pazīstami, dod bērnam drošumu un labsajūtu.

 

Bērns ir spējīgs uzņemt iespaidus. Ja mēs tos pastāvīgi piedāvājam, pamazām veidojas bērna sapratne, nobriest nervu sistēma. Jau jaundzimušais uztver dažādos ārējās vides kairinājumus, kas signālu veidā nonāk viņa smadzenēs, kur pārveidojas un nostiprinās. Šie ārkārtīgi svarīgie kairinājumi ir pieskāriens, ķermeņa kontakts, zīšana pie krūts un ar to uztvertās smaržas, maigums un mīļa pļāpāšana. Šos iespaidus bērns uztver ar jušanas orgāniem, īpaši ar ādu, arī ar muti, rokām un lūpām. Tātad attīstības process ir sācies un tas apzināti jāveicina.


 

1. dzīves mēnesis

 

Tā vien šķiet, ka jaundzimušais to vien dara kā ēd, guļ un raud, taču bez šīm ikdienišķajām darbībām jau kopš dzimšanas brīža bēbītis attīsta jaunas prasmes neticamā ātrumā.

 

Fiziskā attīstība

 

Pirmo nedēļu laikā zīdaiņa ķermenis ir kā saritinājies, joprojām esot tādā pozā kā  māmiņas puncī, arī rociņas ir savilktas dūrītēs. Taču jau pirmā mēneša beigās ķermenis sāk iztaisnoties.

 

Tā kā bēbītis ir tik nestabils, pārliecinies, ka atbalsti viņa galviņu! Nekad nekrati mazuli, bet lēni šūpo!

 

Galviņa parasti ir noliekta uz sāniem, turklāt parasti uz vienu pusi- atkarībā, kādā pozā mazais atradies mammas puncī.

 

Kustības

 

Jau esot māmiņas puncī, bēbītis kustējās, taču tagad tam ir daudz vairāk vietas! Kad bērns ir nomodā, viņš enerģiski sper un kustina kājas, sevišķi kā atbildes reakciju kādai stimulācijai vai, kad jaundzimušais ir satraukts vai raud.

 

Šīs kustības ir saraustītas, retas un nekontrolētas, taču kustību rezultātā tiek stiprināti muskuļi un stimulēta nervu sistēma.

 

Pieskaroties ar īkšķiem mazuļa plaukstām, viņš tos satver savās dūrītēs.

 

Ja Tu turi jaundzimušo uz vēdera vai turi gaisā ar seju uz leju, viņš, iespējams, centīsies pacelt galvu. Ļauj to darīt! Tas stiprina kakla, krūšu un muguras muskuļus.

 

Prasmju apgūšana

 

Tavs bēbītis mācās visu laiku un galvenais, kā viņš to dara – mijiedarbībā ar Tevi, māmiņ!

 

Zīdainis apbrīnojami labi uztver jebkādu komunikāciju, ko sniedz viņam: pavēro, kā jaundzimušais izturas, kad Tu runā – viņš droši vien ir apklusis un ieklausās Tavā balsī, vēro Tavas lūpu kustības.

 

Pirmā mēneša laikā jaundzimušais savas emocijas izrāda ar ķermeņa valodu! Pavēro, kā viņš kustas aiz sajūsmas par to, ka Tu esi blakus.

 

Sajūtas

 

Bēbīša sajūtu sistēma veidota tā, lai uzņemtu visu vajadzīgo informāciju, kas nepieciešama izdzīvošanai un attīstībai. Piemēram, jau pēc piedzimšanas, kad bērniņš ir uzlikts Tev uz punča, viņš,  sajutis unikālo smaržu, jau asociē to ar Tavu balsi un patīkamo sajūtu, esot uz Tavām rokām.

 

Skaidra redze

 

Dzimšanas brīdī un pāris nedēļu vecumā bēbītis var redzēt tikai priekšmetu aprises, jo redzes lauka centrs joprojām ir neskaidrs. Pirmā mēneša laikā viņš iemācās arvien labāk fokusēt skatienu, taču pilnībā redze būs attīstīta tikai trīs mēnešos.

 

Pašreiz jaundzimušais redz 25-40cm attālumā, kas ir apmēram tik liels kā Tev līdz bērniņam, kad viņu turi vai baro. Šādā attālumā viņam ir iespēja sekot Tavai sejai. Tāpat būtiska ir tuvāko cilvēku iepazīšana.


Valoda

 

Pat pirmajā mēnesī jācenšas ar bēbīti runāt pēc iespējas vairāk. Uzdodot jautājumu, nedaudz pagaidi, it kā gaidot atbildi. Nepaies ne ilgs laiks, kad jaundzimušais sāks atbildēt, izdvešot mazas skaņas vai kustinot muti.

 

Valodas attīstība vēl ir ierobežota ar dažādām mainīgām balsenes skaņām, kā arī ar izteiktu kliegšanu, jūtot izsalkumu vai citādu diskomfortu.

 

Pirmajā mēnesī parādās pirmie nejaušie, neapzinātie smiekli.



Emocionālā un sociālā attīstība

 

Jaundzimušais ir īsts emociju kamols. Jau no pirmajiem dzīves brīžiem, mazulis ir ļoti jutīgs pret apkārtējo cilvēku noskaņojumu un jūtām, piemēram, ja Tu esi uztraukusies un norūpējusies, arī bēbītis kļūs nemierīgs un raudulīgs; ja Tu jutīsies atpūtusies un mierīga, arī viņš būs rāms. Vēlākā attīstībā šīs iegūtās emocijas ļaus bērniņam attīstīties par pilnīgu sociālu būtni, kas pazīst dažādas emocijas.

 

Iespējams, sākumā Tev nav viegli saprast, ko jaundzimušais vēlas vai kas viņam ir vajadzīgs katrā mirklī, taču attīstot savstarpējās vecāku un bērnu attiecības un iepazīstot vienam otru, ar laiku tas kļūs vieglāk un pašsaprotami!
 

 

Raudāšana

 

Pašreiz fiziskās bērna vajadzības ir pirmajā vietā un tās jaundzimušais pieprasa tieši raudot. Bērns raud, liekot vecākiem manīt par izsalkumu, nogurumu, diskomfortu, garlaicību vai vienkārši ilgas pēc tuvuma un maiguma.

 

Nekavējoties dodies pie zīdaiņa un sniedz mierinājumu, kāds nu kurā mirklī ir nepieciešams. Uzmanība un mīlestība ļaus attīstīt drošības sajūtu un pozitīvu mazuļa pašvērtējumu.

 

Laime

 

Tas, vai bēbītis ir laimīgs un apmierināts, pirmajā mēnesī var pateikt pēc viņa ķermeņa valodas – viņš mierīgi guļ, skatās uzmanīgi Tavās acīs. Sākumā šie brīži būs pavisam īsi, jo pirmajā mēnesī lielākā dienas daļa tiek pavadīta ēdot vai guļot.

 

Velti ik dienu šādus nesteidzīgus mirkļus vienkāršai kopābūšanai. Ir tik labi just, ka ir izpildītas visas fiziskās vajadzības un iegūta drošība un miers.

 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

Šajā vecumā jaundzimušajam ir visas rotaļlietas, kas ir nepieciešamas – TU! Pašreiz un vēl kādu laiku Tu būsi visaizraujošākā lieta bērniņam – maini grimases, izpausmes veidu, runā, dziedi! Iedrošini arī citus ģimenes locekļus iesaistīties komunikācijā ar bēbīti, veidojot dažādas grimases un skaņas.

 

Rotaļas ar mazuli

 

Lēni kustini galvu no vienas puses uz otru, bēbītis ar acīm sekos līdzi.

 

Sākumā jaundzimušais redz kontrastkrāsas un priekšmetus ar plašām aprisēm – vislabāk uzzīmē melnbaltu zīmējumu un parādi bēbītim.

 

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Māmiņu Klubs, kristine@maminuklubs.lv

Raksti tapuši sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

Pastāsti par sava mazuļa pirmo dzīves mēnesi arī TU, rakstot komentāros!

 

Huggies® Newborn - pirmās autiņbiksītes Tavam mazulim

1
Huggies® Newborn ir pašas pirmās autiņbiksītes jaundzimušajam mazulim! Paņem tās līdzi dodoties uz dzemdību nodaļu.

Jaundzimušā bērniņa āda ir ļoti maiga un mēdz ātri iekaist, tāpēc kā pirmās autiņbiksītes izvēlies Huggies ® Newborn , jo tām piemīt izcilas īpašības, kas apmierinās pat visjūtīgāko bēbīšu prasības:
thu
  • īpaši dermatoloģiski pārbaudītas autiņbiksītes!
  • īpaši mīkstas – tās nenoberzīs bēbīša maigo ādu! 
  • īpaši gaisu caurlaidīgas – tās ļaus bērniņa ādai saglabāt dabisko stāvokli!
  • Huggies® Newborn piemīt augsta uzsūktspēja – ar tām bērns sauss izgulēsies visu nakti!
  • labi uzsūc jaundzimušajiem raksturīgo, šķidro vēdera izeju!
  • īpaša, elastīga muguras jostiņa pielāgojas bērna kustībām un pasargā no noplūdēm!
  • vairākkārt attaisāmas un aiztaisāmas aizdares austiņas - klipši!

Huggies® Newborn super īpašība! Autiņbiksīšu iekšpusē ir vienmērīgi absorbējošs slānis, kas neļauj mitrumam savelt mīksto materiālu kunkuļos un netraucē mazulim justies ērti savās pirmajās biksītēs.

Muuna Muuna 18. Oct 2009, 21:55

Burvīgs rakstiņš 😀

17. Oct 2009, 18:44

Tūliņ jau būsim sagaidījuši otro dzīves mēnesīti 😀 Pirmie apjukuma mirkļi un neziņa jau ir aiz muguras. Taču atceroties pirmo mēnesīti, varu teikt droši, ka saglabāt mieru un nepārdzīvot par katru bērna asariņu man neizdevās. Ļoti uztraucos kad mazais dēļ kolikām raudāja un rāvās kamoliņā. Izejot ārā pastaigāties, stresoju, ka tik mazais tagat neizdomā piecelties un raudāt. Ko tad es nu iesākšu ar viņu, tādu maziņu un raudošu, ārpus mājas. Vaiiii, viss k-kas ir bijis un pārdzīvots 😃 Viss labākais mierinājums gan mazaja, gan māmiņai ir mazā samīļošana 😀 Pieglaužot mazo cieši, cieši sev klāt Jūs esat atkal kopā un drošībā. Tāda mikro pasaulīte, kurā nav vajadzīga valoda, viss ir sajūtā ka esat ta pat blakus 😀

17. Oct 2009, 12:11

Mums iet nedaudz atšķirīgāk, jo mans mazais piedzina pusotru mēnesi ātrāk... Tagad mums iet ceturtais mēnesis pēc piedzimšanas, un viss ir daudz savādāk, nekā parastos attīstības aprakstos. Bet arī šis ir noderīgs

17. Oct 2009, 11:21

Domāju, 1.mēnesis ir pats atbildīgākais, gan mammas, gan bēbiša dzīvē.