Avārijas kontracepcija — ārkārtas palīdzība, nevis izsargāšanās aizstājēja

Avārijas kontracepcija — ārkārtas palīdzība, nevis izsargāšanās aizstājēja

12. Oct 2010, 12:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Avārijas kontracepcija negarantē simtprocentīgu iedarbību, taču ievērojami samazina neplānotas grūtniecības sākšanos un aborta risku.


Jo ātrāk, jo labāk

 

Tā kā avārijas situācijas diagnozes noteikšana nav nepieciešama un ārsta konsultācija nav vajadzīga, nekavējoties var doties uz aptieku. Lietošanas efektivitāte ir atkarīga no savlaicīgas lietošanas: pirmajās 12 stundās pēc neaizsargāta dzimumakta tā ir 95 procenti, pēc 24 stundām — 84 procenti, bet pēc 120 stundām — ap 68 procentiem.

 

Pasaules veselības organizācija kā galveno avārijas kontracepcijas metodi iesaka  1,5 mg levonorgestrela, kas atzīts par visefektīvāko un visdrošāko. Tablešu lietošanas shēma laika gaitā ir mainījusies — no divām tabletēm ar 12 stundu intervālu, divām reizē lietotām tabletēm līdz devai vienā tabletē.

 

Allaž ir uzsvērts, ka avārijas kontracepcija ir jālieto pēc iespējas ātrāk. Jaunākie pētījumi pierāda, ka lietošanas intervālu var pagarināt pat līdz 120 stundām.

 

Šveicē pētījumā piedalījās 729 sievietes, tomēr neapstiprinājās bažas, ka avārijas kontracepcijas līdzekļa iegūšana bez receptes mudinātu vairs neizmantot  ikdienas kontraceptīvās tabletes. Pētījumā atklāja: personas, kuras izmanto vīriešu prezervatīvu, pēc dzimumakta bez izsargāšanās devās uz aptieku visātrāk, nākamā grupa bija personas, kuras lieto pretapaugļošanās tabletes, un visbeidzot — sievietes, kuras nelieto nekādu kontracepciju.


Pērk arī vīrieši

 

Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja un asociētā profesore: “Būtu vēlams, lai aptiekā farmaceits klientam pastāstītu par tablešu lietošanas iespējām un blakusparādībām. Tomēr pircēja un farmaceita saruna  bieži vien nenotiek. Kā citādi lai izskaidro, ka paciente viena mēneša laikā lietojusi avārijas kontracepciju vai katru nedēļu?”.

 

Andra Mieze, farmaceite: “Latvijā avārijas kontracepcijas līdzekļus pārsvarā pērk sievietes vecumā līdz 25 gadiem pēc dzimumakta bez izsargāšanās vai vīriešu prezervatīva “avārijas” gadījumā. Zinoša farmaceita padoms sievietei ir ļoti nozīmīgs, tomēr bieži vien avārijas kontracepciju savām sievietēm iegādājas viņu partneri, tālab izglītojoša saruna ne vienmēr ir iespējama.”


Kā hormons darbojas?

 

Hormons levonorgestrels ir sintētisks un atgādina sievietes organisma ražoto hormonu. Darbības brīdī tas aizvieto sievietes dabīgo hormonu, un organisms saņem “ziņu”, ka viss ir kārtībā — levonorgestrela pietiek, jaunu progesteronu neražo. Ja organisms progesteronu neveido, olšūnas nobriešana tiek kavēta, un ovulācija nenotiek. Ja olšūna tomēr ir apaugļota, tā nevar nostiprināties dzemdes sieniņā jeb ieligzdoties.

 

Regulāri maldinot organismu ar avārijas kontracepciju, tas var sākt “kurnēt” un “protestēt”.

 

Ilgstoši, bet mazāk

 

Kāda ir atšķirība starp avārijas kontracepciju un ikdienā lietojamo hormonālo kontracepciju?
Lietojot ikdienas kontracepciju, divu nedēļu laikā sieviete uzņem tādu hormona devu, kas līdzinās vienai devai avārijas kontracepcijas, tālab jāatceras, ka avārijas kontracepcija ir palīdzība ārkārtas situācijā, nevis regulāras kontracepcijas aizstājēja.

 

Ikdienas kontracepcijas lietošanas laikā organisms pierod pie jaunajiem apstākļiem — mazākas hormona devas, kas neļauj notikt ovulācijai. Galvenais pluss šajās “attiecībās” starp organismu un ikdienas hormonālo kontracepciju ir stabilitāte — regulāras nelielas mēnešreizes un drošība.

Jālieto prezervatīvi


Cik bieži “avārija” drīkst gadīties?

 

Avārijai nevajadzētu atkārtoties, ja mēs cenšamies no tās izvairīties. Protams, tā var gadīties pat divas reizes nedēļā, bet tad jāizvēlas kāds cits kontracepcijas veids vai jāpilnveido prezervatīva lietošanas prasme (uzvilkt un novilkt pareizi, to lietot, nevis tikai glabāt atvilktnē).

 

Avārijas kontracepcija nav pielīdzināma abortam. Tā nevar pārtraukt grūtniecību, kas jau “ieligzdojusies” —  piestiprinājusies dzemdes sienai un konkrētajā vietā jau sākusi veidoties par embriju.

Fakts  

 

ASV avārijas kontracepcijas tabletes aptiekās bez receptes var iegādāties kopš 1998. gada, Šveicē — kopš 2002. gada, bet Latvijā — kopš 2003. gada.

Uzziņa

 

Pirmā publikācija par avārijas kontracepciju bija 60. gados. Zinātnieki aprakstīja gadījumu, kad ārstu uzraudzībā to lietoja sieviete pēc seksuāla uzbrukuma.

 

70. gadu vidū Kanādas profesors A. Alberts Juspe (A. Albert Yuzpe) publicēja pirmos pētījumus, kas pierādīja — aizsargāšanās ir pietiekami droša un salīdzinoši nekaitīga. Profesora Juspes vārdā nosaukts pirmais avārijas kontracepcijas medikaments.

 

Sākotnēji avārijas kontracepcija bija paredzēta tikai izvarošanas upuriem. Vēl 90. gadu sākumā trešdaļu recepšu izrakstīja sievietēm pēc seksuāla uzbrukuma. Tikai 90. gadu otrajā pusē avārijas kontracepciju sāka lietot arī pēc neaizsargāta dzimumakta vai tad, ja gadījusies kļūme ar kontracepciju.

 

Pirmais avārijas kontracepcijas medikaments, kas nonāca Eiropā 80. gadu sākumā, bija “Postinor”.

Edīte Kaņepāja — Vanaga

www.staburags.lv