Autiņbiksīšu dermatīts. Kā ar to tikt galā?

Autiņbiksīšu dermatīts. Kā ar to tikt galā?

15. Apr 2012, 23:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Autiņbiksītes jaundzimušajiem jau no pirmajām dzīves dienām ir pastāvīgs apģērba elements. Reizēm, kad vecāki maina savam mazulim autiņbiksītes, viņus gaida nepatīkams pārsteigums – sarkanas pumpiņas uz bērna dupša, kas acīmredzami viņam rada diskomfortu. Kas tad ir šis autiņbiksīšu dermatīts un kāpēc tāds rodas? Konsultē P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsa Elita Svareniece.

 

Autiņbiksītes jaundzimušajiem jau no pirmajām dzīves dienām ir pastāvīgs apģērba elements. Reizēm, kad vecāki maina savam mazulim autiņbiksītes, viņus gaida nepatīkams pārsteigums – sarkanas pumpiņas uz bērna dupša, kas acīmredzami viņam rada diskomfortu. Urīns, izkārnījumi un berze rada kaitīgu ietekmi mazuļa ādai un to kairina, kā rezultātā rodas autiņbiksīšu dermatīts.

 

Kas tad ir šis autiņbiksīšu dermatīts un kāpēc tāds rodas? Autiņbiksīšu dermatīts ir lieta, ar kuru pirmajos dzīves mēnešos diemžēl saskaras lielākā daļa bēbīšu. Šis dermatīta paveids ir ādas virspusējs iekaisums uz ādas vietās, kur lietojam autiņbiksītes. Visbiežāk autiņbiksīšu dermatītu izraisa paaugstināts mitruma līmenis bērnam tās netiek pietiekami bieži mainītas. Šādā mitrā vidē notiek dažādu mikroorganismu attīstība un āda ir daudz jutīgāka pret noberzumiem, ko rada mazuļa un autiņbiksīšu saskare.

 

Tomēr tikpat labi iemesls var būt arī cits, piemēram, kāda slimība vai zobu nākšana, kas izraisa biežāku vēdera izeju, autiņbiksītēm nav pietiekami laba uzsūkšanas spēja vai dupsis pirms jaunu autiņbiksīšu uzlikšanas netiek pietiekami labi notīrīts. Tātad ādas dermatīts rodas atkarībā no bērniņa ādas jūtības un kairinājumu uzņemšanas spējām. Ir bērni, kuriem āda nav tik jutīga un līdz ar to nesaskaras ar dermatītu, bet ir liela daļa, kam, uzsākot pirmo piebarojumu, rodas sārtumiņš autiņbiksīšu zonā, visbiežāk pēc vēdera izejas.

 

Lai mazuli nepiemeklētu autiņbiksīšu dermatīts, regulāri jānomaina autiņbiksītes, rūpīgi jānomazgā dupsis, pēc tam jāveic vismaz desmit līdz piecpadsmit minūšu ilgu gaisa peldi, lai āda varētu atpūsties. Gadījumos, kad dermatīts ir radies, jādara viss iepriekš minētais un, mazgājot dupsi, jāizmanto sunīšu tēju, kā arī pēc tam var uzsmērēt ziedi, kas dziedēs saskārtušo dupsi.

 

Raksts tapis sadarbībā ar: