Atklāts C hepatīts. Ko darīt?

Atklāts C hepatīts. Ko darīt?

09. Mar 2011, 15:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labdien!

Man pirms diviem mēnešie piedzima dēliņš un viņam tika atklāts, ka ir C hepatīts un tad tika arī pārējiem ģimenes locekļiem (man, vīram, meitai (8 gadi) un dēlam (6 gadi)) taisītas analīzes uz šo slimību.

 

Man un meitai atklājās, ka ir C hepatīts, vīram un dēlam nebija nekā. Un līdz ar to es vēlos uzzināt, kas ir C hepatīts, vai šī slimība ir izārstējama un cik tas maksā?

 

Skaidro Māmiņu Klubs

C hepatīts ir slimība, par kuras esamību vari neuzzināt gadiem ilgi. Tik ilgi, kamēr veselība jau būs krietni sabojāta, jo C hepatītam nav slimībai raksturīgo pazīmju. Turklāt, to uzskata par tikpat bīstamu, kā HIV.

 

Izrādās, ka viena Latvijas ģimenes ārsta praksē vidēji varētu būt 35 C vīrushepatīta slimnieki. Daudz? Jā, bet ļaunākais ir tas, ka par to vairumā gadījumu nezina nedz ģimenes ārsti, nedz paši pacienti, jo šai infekcijai parasti nav specifisku, konkrētu slimības pazīmju, kas liecinātu par C hepatīta klātbūtni. Tikai 25% slimnieku parādās dzelte. Zināmie simptomi var parādīties divu nedēļu līdz sešu mēnešu laikā pēc inficēšanās, tomēr tā kā tie ne vienmēr tiek uztverti kā nopietnas saslimšanas pazīme, ne ārsti, ne arī paši cilvēki zina, ka ir slimi.

 

Kādi ir C hepatīta simptomi?


C hepatītam ir diezgan neizteiksmīgi simptomi, piemēram, neizskaidrojams nogurums, dažkārt matu izkrišana, sāpes locītavās, ko bieži „noraksta” uz noguruma rēķinu vai stresu. Tāpēc nereti šī slimība tiek atklāta nejauši, piemēram, dodoties ziedot asinis Valsts asinsdonoru centrā, jo tur pirms asins nodošanas tiek veiktas analīzes. Ja tiek konstatēts kāds no hepatīta vai citu infekciju veidiem, pacients tiek nosūtīts uz Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), lai veiktu citas pārbaudes un nepieciešamības gadījumā sāktu ārstēšanu.


Vai Latvijā ir daudz saslimušo?

Lai noskaidrotu situācijas nopietnību, Infektoloģijas centra speciālisti veica epidemioloģisko pētījumu "C vīrushepatīta izplatība Latvijā". Tā rezultāti liecina, ka Latvijā 2,4% iedzīvotāju ir inficēti ar hepatīta C vīrusu vai ir pārslimojuši šo infekcijas slimību, taču turpina būt infekcijas pārnēsātāji. Tas nozīmē, ka ar C hepatītu varētu būt inficēti gandrīz 39 000 cilvēku.



Ar apstiprinātu C hepatīta diagnozi LIC Ambulatoro nodaļu šogad apmeklējuši 4846 cilvēki. Šobrīd slimnīcā specifisko pretvīrusu terapiju saņem 250 sirgstošie ar C hepatītu.



Pēc Sabiedrības veselības aģentūras datiem, pērn reģistrēti 116 inficēšanās gadījumi ar C hepatītu, bet 140 gadījumi ar B hepatītu.



Pret B hepatītu Latvijā ir pieejama vakcīna, taču pret C hepatītu vakcīna nav izstrādāta.

 

Kā saprast, vai arī Tu neesi inficējusies?


Ja Tev ir bijušas dzimumattiecības bez izsargāšanās ar partneri, par kuru neesi pārliecināta, ka viņš nevarētu būt slims ar C hepatītu, ja esi veikusi manikīru vai pīrsingu, pastāv iespēja, ka arī Tevī mājo šī briesmīgā infekcija. Diemžēl, ar C hepatītu var inficēties arī ārstu kabinetos, ja netiek ievērota  higiēna. Protams, lietojot intravenozās narkotikas, risks inficēties ar C hepatītu ir ļoti augsts.

Kā noskaidrot, vai neesi inficējusies?


Visātrākais un lētākais asins pārbaužu veids ir to nodošana Valsts asinsdonoru centrā. Trīs līdz četru dienu laikā saņemsi atbildi, vai neesi inficējusies ar hepatītu. Turklāt asins pārbaudes būs bezmaksas un, ja hepatītu neatklās, būsi vismaz nodevusi asinis un varbūt izglābusi kādam dzīvību.



Tāpat asins analīzes iespējams veikt par maksu jebkurā laboratorijā, bet maksa par analīzēm ir atšķirīga.



Kā atšķiras A, B un C hepatīti? Kā no tiem pasargāties?

A hepatīts, ko vēl sauc par dzelteno kaiti, ir tā saucamā „netīro roku slimība”. Inficēties saskarē ar slimā cilvēka asinīm vai seksuālā ceļā var ar B un C hepatītu.

 

Ir iespēja vakcinēties pret inficēšanos ar A un B hepatītu, taču šobrīd nav iespējams potēties pret C hepatītu. Tādēļ, lai izvairītos no inficēšanās iespējas, jāievēro drošības pasākumi. Nedrīkst apšaubāmās vietās taisīt manikīru, pedikīru, kā arī tetovēties. Tāpat nevar lietot citu cilvēku skuvekļus un zobu birstes.


Vai C hepatītu iespējams izārstēt?

Jā, bet ārstēšana nav vienkārša un lēta. Jālieto stipras zāles, kas izraisa blakusparādības. Cilvēks var kļūt depresīvāks un ātrāk aizkaitināms. Pēc zāļu lietošanas šīs rakstura īpašības pazūd. Tādēļ ārstēšanas laikā svarīgs citu cilvēku atbalsts un spēja saprast krasās garastāvokļa maiņas. Tāpat ārstēšanās izdevumi ir milzīgi - līdz 1. martam valsts kompensēja 75 procentus līdzekļu nepieciešamo zāļu iegādei. Šobrīd valsts atbalsts samazināts līdz 50 procentiem, tādēļ pacientam ārstēšana izmaksā dārgāk. Vidēji hepatīta ārstēšana vienam pacientam izmaksā 7000 latu. Jārēķinās, ka puse summas jāsedz pašam. Turklāt vajadzīgā summa var svārstīties atkarībā no ārstēšanās ilguma. Ir gadījumi, kad organisms labāk pretojas, tādēļ hepatītu var izārstēt trīs līdz četros mēnešos, bet citkārt nepieciešami septiņi vai astoņi mēneši.



Cik bīstams ir C un B hepatīts?



Šīs slimības ir ne mazāk bīstamas par HIV izraisīto AIDS un rada nopietnus draudus cilvēka veselībai un dzīvībai. Tā kā C hepatītam ir tik neizteikti simptomi, slimību dažkārt var atklāt ļoti vēlu, dažkārt pat, kad cilvēkam vairs nevar palīdzēt. B un C hepatīts ir daudz biežāk izplatīts sabiedrībā un, atšķirībā no HIV, ar to var inficēties arī sadzīviskos kontaktos, lietojot vienus un tos pašus higiēnas līdzekļus (piemēram, skuvekļus) vai tetovēšanas salonos. Atšķirībā no HIV vīrusa C hepatīta vīruss ir izturīgāks apkārtējā vidē. Atbildot īsi – tā patiešām ir bīstama slimība.



Vai pamats krist panikā, ja atklāta inficēšanās ar C hepatītu?



Panika nekad neko labu nedod. Ja analīzes uzrāda, ka esi, iespējams, saslimusi ar C hepatītu, dodies pie speciālista un noskaidro, cik „smags” ir Tavs gadījums. Citkārt infekcija ir zemā līmenī, kad zāles nav vajadzīgs lietot.



Vai iespējams apvienot grūtniecību ar C hepatītu? Vai bērns nevar inficēties?



Grūtniecības laikā bērns inficēties nevar, bet var dzemdību laikā, ja bērnam bijusi saskare ar mātes asinīm. To, vai grūtniecību var saglabāt, atklājot, ka māte ir slima ar C hepatītu, vislabāk sievietei pārspriest ar savu ginekologu.



Vai ar C hepatītu slimo visā pasaulē?



Hepatīta problēma ir aktuāla visā pasaulē, jo ar B vai C hepatītu inficēts ir katrs divpadsmitais pasaules iedzīvotājs.



Kādas būs sekas, ja notiks apzināta inficēšana ar C hepatītu?



Pavisam nesen ir veiktas izmaiņas krimināllikumā: tagad tas paredz kriminālatbildību par personas apzinātu inficēšanu ar B vai C hepatītu, taču grūtības šādas lietas izmeklēt saistītas ar pierādījumu gūšanu – vai cilvēks inficējis kādu apzināti, pats zinādams, ka ir inficēts, proti, darījis to speciāli, vai arī inficējis citu, pats par savu infekciju nezinot. Latvijā ir tikai viena lieta, kas nonākusi tiesā par apzinātu inficēšanu ar HIV. Par šādu rīcību varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.


Saņemt hepatologa konsultāciju var LIC (nepieciešams ģimenes ārsta norīkojums), pieņemšanas laiku norādīs reģistratūrā pa tālruni 67014560. Detalizētu informāciju par LIC un Latvijas Hepatoloģijas Centru var uzzināt interneta lapā www.lic.gov.lv.

 

DIAGNOSTIKAS UN ĀRSTĒŠANAS CENTRI

Rīgā:

Latvijas Infektoloģijas Centrs
Linezera ielā 3, LV-1006, tel.: 67014595

Latvijas Infektoloģijas Centra konsultatīvās poliklīnikas reģistratūra
Linezera ielā 3, LV-1006, tel.: 67014560

Latvijas Hepatoloģijas Centrs
Linezera ielā 3, LV-1006, tel.:  67014560

 

 

Rūpēsimies par savu veselību un būsim veseli!

taschinka taschinka 27. May 2010, 16:12

novelu but stipriem un izveseloties!!!!