Angīna

Angīna

13. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Angīnu bērniem vairumā gadījumu izraisa stafilokokki vai streptokokki, kā arī - adenovīrusi. No kurienes tādi rodas? Iespējams, ka baktērijas vienkārši "snaudušas" bērna elpceļos un aktivizējušās, kad bērns nosalis pastaigas laikā. 

 

Tāpat baktērijas bērna organismā varēja iekļūt arī no pieaugušajiem, kas bijuši kopā ar bērnu mājās, vai pat uz ielas. 



Angīnas simptomi:

Bērniem angīna parasti sākas pēkšņi. Ķermeņa temperatūra paaugstinās līdz pat 39-41 С, palielinās kakla limfmezgli, ko varat sajust, pataustot tos. Mazais kļūst kaprīzs, viņam ir apgrūtināta rīšana, jo sāp kakls, un tā rezultātā bērnam ir slikta apetīte. Palielinātas mandeles, kā arī - uz tām redzams dzeltens vai balts aplikums. 



Angīnas ārstēšana:

Tiklīdz redzami pirmie angīnas simptomi, izsauciet ārstu. Ja bērna temperatūra ir augstāka par 38,5 С, bērnam jau pirms ārsta ierašanās drīkst dot temperatūru pazeminošus līdzekļus, kas satur paracetamolu, piemēram, Nurofen, Ibufen, Panadol utml. Vislabāk bērniem piedāvāt zāles sīrupa vai svecīšu formā. Svecītēm ir ātrāka iedarbība, kas palīdz straujāk nokristies ķermeņa temperatūrai. Citus nekādus līdzekļus bērniem paši nedodiet, jo, ja tādi būs nepieciešami, ārsts tos izrakstīs. Piemēram, ja ir jau pieminētais aplikums uz mandelēm, bērnam tiks izrakstītas antibiotikas. 

 

Laiku pa laikam piedāvājiet bērnam siltu dzērienu: tēju ar citronu vai medu, ja pret šiem produktiem nav alerģijas, var piedāvāt arī mājās vārītu ķīseli. Kad vairs nav paaugstinātas ķermeņa temperatūras, dodiet bērnam uz nakti siltu pienu ar medu, kam klāt pielikts mazliet sviesta - šis ir labs palīgs cīņā pret angīnu bērniem. 

 

Māmiņu Klubs