Ak, pumpas, pumpiņas..

Ak, pumpas, pumpiņas..

10. Nov 2010, 10:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais, kas ienāk prātā, ja bērnam uzmetas kāda pumpa ir – alerģija. Ar to bieži vien tiek skaidrotas dažnedažādākās veselības problēmas. Tomēr alerģijas izpausmes nav tikai izsitumi, bet arī vemšana, caureja, klepus...Kā tad ir patiesībā – kas ir alerģija, un no kā visbiežāk mazuļiem tā ir?

 

Pēdējos gadu desmitos strauji palielinās to zīdaiņu un bērnu skaits, kuri slimo ar alerģiskām saslimšanām. Visbiežāk tā ir paaugstināta jūtība pret dažādiem pārtikas produktiem. Apmēram 15% bērnu ir dažādas alerģijas.

 

Alerģijas rašanos var skaidrot šādi – cilvēka imūnsistēma ir radīta, lai atpazītu svešas vielas, un vai nu tās pieņemtu, vai arī apkarotu, ja šīs vielas organismam var kaitēt. Alerģiskiem cilvēkiem imūnsistēma reaģē uz vielām, kuras organismam nekādas problēmas nerada. Pirmais kontakts ar alergēnu parasti norit bez starpgadījumiem, bet atkārtots kontakts jau tiek uztverts patoloģiski – svešā viela organismā tiek apkarota ar pārspīlētiem līdzekļiem. Alerģiskā reakcija, katru reizi saskaroties ar „vainīgo” vielu, kļūst aizvien stiprāka. Parādās izsitumi, siena drudža, astmas simptomi. Smagos gadījumos var iestāties alerģiskais šoks.

 

Izvairīties no alerģijas vislabāk var, izvairoties no kontakta ar alergēnu.

 

cirule

Alerģiju veidi ir ļoti dažādi, piemēram, pret ziedputekšņiem, dzīvnieku spalvu, putekļiem. Šoreiz par pārtikas alerģiju.

Informē alergologs-pulmonologs Dr. Ieva Cīrule (Bērnu klīniskās universitātes slimnīca)

 

Visalerģiskākie produkti:

Pirmā vietā noteikti ir govs piena olbaltums, otrā vietā ir olas - olas baltums un dzeltenums, trešajā - zivis un kvieši. Vecumā pēc gada, kad bērniņam uz ķermeņa parādās pumpiņas, bieži vien tā nav alerģija tās klasiskajā izpratnē, bet gan vienkārši nepanesamība pret dažādām pārtikas piedevām, kad bērns sāk ēst dažādus saldos sieriņus, konfektes, cepumus. Ierobežojot šo produktu lietošanu, alerģija pāriet bez jebkādu zāļu lietošanas.

Alerģijas visbiežāk izraisošie produkti


Zīdaiņiem visbiežākais pārtikas alerģijas izraisītājs ir govs piens. Bērniem, kuri ietilpst paaugstināta alerģiju riska grupā, papildēdiena ieviešanu nevajadzētu uzsākt agrāk par piektā vai pat sestā dzīves mēneša beigām. Visa pirmā dzīves gada laikā jāizvairās no pārtikas produktiem, kas var izraisīt stipras alerģiskas reakcijas – govs piena, olām, zivīm, riekstiem, sojas, kviešiem, šokolādes, selerijām, citrusaugļiem.

 

Bērniem ar jau klīniski konstatētām alerģiskām izpausmēm olas, zemesriekstus un zivis nav ieteicams uzsākt lietot uzturā agrāk par divu gadu vecumu.

 

Papildēdiena ieviešanu ieteicams sākt ar produktiem, kuriem ir tikai viena sastāvdaļa, piemēram, rīsiem. Kā pirmos zīdaiņa ēdienkartē iekļauj mazāk alerģiskos produktus – rīsus, kabačus, puķukāpostus, brokoļus, kartupeļus, avenes, bumbierus, banānus.

 

Uztura dažādošanai jānotiek pakāpeniski – bērns jāiepazīstina ar ne vairāk kā vienu jaunu produktu vienā, divās nedēļās. Tādā veidā ir iespējams noteikt un izslēgt no ēdienkartes  produktu, ko bērns nepanes.

Izvēlētajiem produktiem būtu jābūt maksimāli kvalitatīviem un ekoloģiski tīriem un bez pārtikas piedevām. Tāpēc priekšroka dodama bērniem paredzētajam, rūpnieciski ražotajam gatavajam ēdienam, kura kvalitāti un drošumu reglamentē attiecīgas pārtikas un uztura organizāciju prasības. Protams, bērna ēdienu var pagatavot arī mājās ja izmantojamie produkti ir zināmas izcelsmes – ekoloģiski tīri, svaigi un kvalitatīvi.

 

Kādi augu izcelsmes produkti ir vairāk alerģiski?

 

•    pākšaugi - zemesrieksti, soja, zirņi, pupiņas

•    graudaugi - baltie kviešu milti, kukurūza, auzu pārslas, prosa, rudzi, mieži, griķi

•    dārzeņi un kultūraugi - selerijas, pētersīļi, burkāni, tomāti, kāposti, kartupeļi, kokvilnas sēklas, kafija

•    augļi, ogas un rieksti - āboli, persiki, bumbieri, aprikozes, plūmes, ķirši, avenes, zemenes, cidonijas, lazdu rieksti

•    garšvielas, konservēti un marinēti produkti


Kādi konservanti, krāsvielas visbiežāk izraisa alerģiju?

•    konservanti - E-220 - 227; E-210 - 219; E-249-252

•    antioksidanti - E-321

•    krāsvielas - E-102, E-110; E-122 - 124, E-127, E-151

•    aromatizētāji - E-550 - 553


Kā izvairīties no alerģijas?

 

Bērni var "izaugt" no alerģijām un lielākajai daļai šī problēma pazūd līdz piecu gadu vecumam. Līdz tam laikam vienīgais, ko iespējams darīt, ir neēst alerģiju izraisošo produktu. Jāuzmanās, lai atsakoties no atsevišķiem pārtikas produktiem tiktu kompensētas nepieciešamās uzturvielas, aizvietojot tos ar alternatīviem uzturvielu avotiem. Pārtikas ierobežošana var būt īpaši kaitīga zīdaiņiem un maziem bērniem, tāpēc jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai diētas speciālistu, lai pārliecinātos, ka bērna ēdienkarte ir pareizi sabalansēta.