12 ieteikumi zēnu mammām, apgūstot podiņmācību

12 ieteikumi zēnu mammām, apgūstot podiņmācību

13. Feb 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atvadas no autiņbiksītēm jeb podiņapmācības ABC

Sagaidiet piemērotu brīdi

Panākumu atslēga ir tā, ka jāsāk pieradināšana tieši tad, kad zēns ir patiešām gatavs. Daži bērni jau pusotra gada vecumā apgūst podiņlietas visai veiksmīgi, citi to atstāj uz vēlāku laika. Katrā gadījumā, bieži vien dzirdams apgalvojums, ka zēni lēnāk apgūst podiņmācību par meitenēm, kādā ģimenē tas apstiprinās, kādā nē. Bet viens, pavisam noteikti, ir skaidrs, pārsvarā gadījumu, ģimenēs, kurās ir vairāki bērni, otrie, trešie (utt.) bērni tiešām apgūst podiņmācību ātrāk par pirmajiem, sevišķi, ja starp bērniem ir salīdzinoši neliela vecuma starpība. Speciāli radināt pirms laika bērnu nevajadzētu apgūt podiņmācību. Ir jānogaida, līdz bērniņš tam visam patiešām ir gan fizioloģiski, gan psiholoģiski gatavs.

Ja ir redzamas visas gatavības pazīmes, izvēlieties piemērotu laiku apmācībai. Ja zēnam ir noteikts dienas režīms, būs daudz vieglāk. Ja tāda nav, būs grūtāk, jo dēlam var arī nepatikt jaunās pārmaiņas. Tad atkal ir jānogaida, līdz viņš būs gatavs jaunu iemaņu apgūšanai. Un tikai tad - veiksme ir garantēta!

Ļaujiet viņam mācīties pašai

Nekautrējies doties uz tualeti dēla klātbūtnē. Bērni mācās, atdarinot pieaugušos, tāpēc ir pilnīgi dabīgi, ka dēlam gribēsies pavērot, kā to visu dara vecāki. Te neiztikt bez vīrieša palīdzības, jo viņš būs zēnam vislabākais piemērs. Ja dēls gribēs uz tualeti viņam sekot, ļaujiet to darīt. Ja viņš pamanīs, ka tētis tualetē nokārtojas stāvus, bet mamma - sēdus, paskaidro dēlam, ka meitenes un zēni nokārtojas atšķirīgi.

Iegādājies visu nepieciešamo

Vairums speciālistu iesaka iegādāties podiņu, kas kļūs par bērna īpašumu uz ilgu laiku, ļaujot bērnam pašam to izvēlēties. Bet, runājot par pieaugušo tualeti, droši vari piedāvāt dēlam lietot arī to, bet atceries: daudzi bērni baidās no iekrišanas podā, un tas var traucēt dēlam iemācīties pašam lietot pieaugušo tualeti. Ja gribi iegādāties speciālu poda paliktnīti, tev jāpārliecinās par to, ka tas ir ērts, stabils un viegli piestiprināms, jo tas nedrīkst noslīdēt. Bez tam, atceries par vēl vienu svarīgu lietu: ir jābūt pēdu balstam, tātad - vajadzēs arī kāpslīti, lai dēls varētu uz tā pakāpties un pats uzsēsties uz poda, novilkt drēbes, nokārtoties un pēc tam pats no poda nokāpt. Bērniņa kājas, sēžot uz poda nedrīkst karāties.

Palīdzi dēliņam pierast pie podiņa

Sākumā dēliņam būs jāpierot pie pašas podiņa izmantošanas idejas. Vari viņam tajā palīdzēt, saki, ka podiņš pieder tikai viņam vien. Vari uzrakstīt uz podiņa viņa vārdiņu vai ļaut to bērnam izrotāt ar kādu viņam tīkamu uzlīmīti. Pēc tāda veida "iepazīšanās" var mēģināt uzsēdināt dēliņu uz podiņa ar visām drēbēm. To var atkārto vairākas reizes, un tikai tad var piedāvāt dēlam apsēsties uz podiņa ar pliku dibenu. Ja viņš protestē, necenties viņam uzspiest neko, nepierunā viņu. Tas var izraisīt tikai pretošanos no viņa puses, un visi tavi centieni būs vējā.

Ja dēlam ir kāda ļoti mīļa rotaļlieta, kāds supervaronis vai mīkstā rotaļlieta, mēģiniet abi kopā izmantot tos, paskaidro viņam, kā podiņš jālieto. Parādi to kopā ar rotaļlietu. Vairumam bērnu tādas spēles patīk. Dažkārt tās ir pat efektīvākas par jebkuriem vārdiem. Sēdiniet dēla rotaļlietas uz podiņa kopā!

Pērkam skaistas biksītes

Palīdzi dēlam apjaust podiņa lietošanas priekšrocības. Dod viņam īpašu uzdevumu: ļauj viņam veikalā izvēlēties sev apakšveļu, lai viņš izvēlas sev tīkamas krāsas, modeli. Zēniem patīk parasti apakšveļa ar viņu mīļākajiem multfilmu varoņiem. Pastāsti dēlam par došanos uz veikalu jau iepriekš, tici - viņš izbaudīs to, ka ir jau pietiekoši liels, lai lietotu podiņu un vilktu ĪSTU apakšveļu, kāda ir tētim vai vecākajam brālim.

Izvēlamies piemērotu laiku

Tas, cik drīz varēsiet aizmirst par autiņbiksītēm, atkarīgs no jums abiem. Galvenokārt, no tavas aizņemtības, un no tā, vai dēls pa dienu ir dārziņā vai mājās. Savu stratēģiju noteikti apspried arī ar auklīti vai audzinātāju dārziņā.

Tāpat tev jāizlemj, vai pilnībā atteiksieties no autiņbiksītēm, vai tās laiku pa laikam tomēr tiks lietotas. Speciālisti iesaka sākumā pāriet uz speciālajām podiņmācības autiņbiksītēm, tās ir līdzīgas parastajām autiņbiksītēm, bet daudz ērtākas lietošanā, jo tās var uzvilkt un novilkt tāpat kā biksītes. Tāpat, autiņbiksītes sākumā vari atstāt lietošanā uz diendusu, uz nakts miega laiku vai dodoties pastaigās.

Kā čurāt: sēdus vai stāvus?

Tā kā urīnpūšļa un kuņģa iztukšošana nereti notiek vienlaikus, sākumā dēlam tomēr būtu jāiemāca nokārtoties sēdus. Tā viņš sapratīs, ka podiņš ir paredzēts abām darbībām, un neizklaidēsies, domājot, kā labāk nomērķēt un trāpīt podiņā čurāšanas brīdī, viņš koncentrēsies uz galveno.

Kad zēns pieradīs pie podiņa vai paliktnīša lietošanas pieaugušo tualetē, ļauj viņam izmēģināt čurāt pieaugušo tualetē stāvus. Bet neskrien notikumiem pa priekšu, ļauj, lai zēns čurā sēdus tik ilgi, cik pats to vēlas. Ja dēliņš nevēlas čurāt stāvus, vari pielietot dažādus trikus, piemēram, iemet podā tualetes papīra gabaliņus un aicini dēlu nomērķēt uz tiem. Esi gatava arī tam, ka ne reizi vien tev nāksies tualeti aiz dēla pārmazgāt, kamēr viņš savu meistarību vien apgūs. Ja dēls gribēs pačurāt pastaigas laikā, ļauj viņam to, kā arī - ļauj, lai viņš turpina trenēties mērķēt uz kaut ko.

Ļauj dēliņam staigāt ar pliku dibenu

Nekas tā nepalīdz bērniņam saprast, kad tieši vajag uz tualeti, kā staigāšana bez biksītēm. Liec podiņu blakus vietai, kurā dēls parasti rotaļājas un laiku pa laikam piedāvā viņam apsēsties uz podiņa. Pavēro, kādas pazīmes norāda uz to, ka viņam vajag uz tualeti un izmanto tās. Ļauj staigāt viņam plikiņam, piemēram, vakaros, kad visi esat mājās, vai brīvdienās. Jo vairāk viņš staigās bez autiņbiksītēm, jo ātrāk iemācīsies lietot podiņu.

Esi morāli gatava tam, ka uz grīdas būs samērā daudz peļķīšu, tāpēc no paklājiem uz kādu laiku atvadies jau savlaicīgi.

Paslavē par katru veiksmi

Avārijas ir neizbēgamas, bet, galu galā, tavam dēliņam viss izdosies. Obligāti nosvinat šo notikumu! Pasaki dēliņam, ka viņš ir kļuvis par lielu zēnu, un ir jauki, ka viņš kā liels zēns kārtojas podiņā. Priecājies un viņš priecāsies kopā ar tevi, ļauj noskatīties viņam kādu jaunu multfilmu, izlasi pirms miedziņa vairāk kā vienu pasaciņu. Un tomēr atceries - par katru veiksmi nav jāizrāda pārmērīga sajūsma, jo tā var pat satraukt bērnu.

Nenolaid rokas neveiksmes gadījumā

Tāpat kā ar citām iemaņām, jo vairāk dēls praktizēsies, jo labāk viņam viss izdosies. Un tu vari viņam tajā palīdzēt. Velc dēlam brīvu apģērbu, lai viņš viegli to varētu novilkt. Ja viņam kaut kas neizdodas, nedusmojies un nesodi viņu par to. Nekas tā nekaitē podiņmācībai kā vainas sajūta par to, ka esi nokārtojies biksītēs.. Atceries, ka pat tiem bērniem, kas jau sen iemācījušies lietot podiņu, laiku pa laikam gadās pieslapināt biksītes, piemēram, kad bērns ir pārāk aizrāvies ar rotaļāšanos vai ir kas cits, kas nodarbina viņa uzmanību tajā brīdī, kad būtu jānokārtojas. Atgādini sev izmisuma brīžos, ka katrs pārmetums bērnam pagarinās jūsu podiņmācības procesa apguvi.

Pārvērt podiņmācību par jautru nodarbi

Pieej podiņmācības procesam radoši, un tad arī bērns izraisīs pret šo procesu interesi. Iepilini dažus krāsas pilienus podā, lai ieinteresētu bērnu. Noliec blakus podiņam vairākas bērnu grāmatiņas, lai bērns varētu "palasīt", kamēr sēž uz podiņa, vai lasi viņam priekšā. Iespējams, viņam patiks plūkāt vienkārši tualetes papīru, sēžot uz  podiņa.

Ja tev šķiet, ka dēlam pazudusi interese uz procesu, un tomēr, lietas viņam vedas labi, izveido apbalvojumu sistēmu. Viens no populārākajiem veidiem ir kalendāra un speciālu uzlīmīšu izmantošana. Katru reizi, kad mazulis veiksmīgi aizgājis uz tualeti, izsniedz viņam uzlīmi, kas viņam jāielīmē kalendārā. Uzlīmīšu būs aizvien vairāk un vairāk, un tas noteikti tavu dēlu iedvesmos uz jauniem panākumiem. Ja uzlīmes bērnu neinteresē, var izmantot cita veida apbalvojumu, piemēram, noteiktu uzlīmīšu skaitu var apmainīt pret kaut ko gardu vai nelielu jaunu rotaļlietu, ja bērns izticis bez pieslapinātām biksītēm vairākas dienas.

Autiņbiksītes uz nakti

Tiklīdz tavs dēliņš būs sauss pēc diendusas, vari pieslēgties nākošajam posmam. Kad mazulītis jau labi apguvis podiņlietas, pārbaudi, vai viņa autiņbiksītes arī pēc nakts miedziņa nav sausas. Daudzi bērniņi pusgadu pēc tam, kad ir apgūta podiņa lietošana pa dienu, pārstāj slapināt biksītēs arī diendusas laikā, un lai gan ar nakts miegu nebūs vieglāk, viss ir iespējams. Daudz kas gan ir atkarīgs arī no dēla urīnpūšļa un viņa spējām noturēt urīnu pūslī uz ilgāku laiku, kā arī - viss atkarīgs no tā, cik ciešā miegā dēliņš guļ.

Ja dēls grib pats gulēt bez autiņbiksītēm, neatsaki viņam. Ja eksperiments parāda, ka viņš vēl nav gatavs atteikties no autiņbiksītēm uz nakti, tās var lietot atkal, bet dēlu nedrīkst vainot par neveiksmi. Saki viņam, ka viņa organisms vienkārši vēl nav gatavs gulēšanai bez autiņbiksītēm, bet nomierini viņu sakot, ka pavisam drīz viņš jau būs liels un varēs atkal mēģināt gulēt bez autiņbiksītēm. Kad dēliņš pamostas sauss 3-5 rītus pēc kārtas, atsakaties no autiņbiksītēm uz nakti. Uz nakti vari ierobežot arī dēla izdzertā šķidruma daudzumu. Seko līdzi tam, lai viņš pirms miega pasēdētu uz podiņa un nokārtotos tajā.

Māmiņu Klubs

Atvadas no autiņbiksītēm jeb podiņapmācības ABC