10 lietas, kuras bērns iemācās no saviem vecākiem

10 lietas, kuras bērns iemācās no saviem vecākiem

15. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni ir gluži kā sūklis, kas uzsūc sevī informāciju, vecāku sniegto piemēru, jo piefiksē ik mazāko niansi apkārtējo cilvēku uzvedībā, runasveidā, manierēs un komunikācijā ar apkārtējiem. Ne velti saka, ka bērni ir savu vecāku atspulgs.

Ieskaties, un uzzini, kuras lietas bērni apgūst no saviem vecākiem. Varbūt tas liks Tev pārdomāt savu pieeju attiecībās ar bērnu.

Vecāku piemērs

Bērni vairāk iemācās no tā, kāds esi, nevis no tā, ko centies viņiem iemācīt.

Kurš gan no bērniem nesapņo, ka tad, kad izaugs liels, būs tāds kā mamma vai tētis?

Tieši mājās bērni apgūst visvairāk, un mēs, vecāki, esam gluži kā grāmata, no kuras bērni mācās gan labo, gan arī slikto.

Tas, kā mēs ikdienā sarunājamies, kā mēs izturamies pret citiem, kā reaģējam dažādās situācijās, un tas, cik stipri esam, bērna prātā iespiežas daudz spēcīgāk nekā lietas, kuras mācām apzināti.

Ģimene - pirmajā vietā

Ģimene ir vērtība, kas saglabājas visas dzīves garumā

Mūsu laikos ir īsts izaicinājums būt vecākiem kopā ar saviem bērniem, noliekot malā telefonu un ik pēc brīža neielūkojoties ekrānos. Ir nedaudz jāpārdomā savas vērtības, lai iemācītos nenovirzīt savas domas no mums vissvarīgākā - ģimenes.

Esi godīga un atzīsti, ka visai bieži Tu laiku, kuru varētu veltīt saviem mīļajiem, atdod dažādām nevērtīgām blakus nodarbēm.

Ģimenei ir vajadzīgs laiks - kopīga grāmatu lasīšana, vakariņu gatavošana un kopīgas maltītes, spēļu spēlēšana un kopīgu atmiņu radīšana - tas ir laiks zelta vērtībā. Nenoliedzami, tas ir grūti, taču tas noteikti ir tā vērts.

Darba mīlestība

Putnu pazīst pēc dziesmas, cilvēku pēc darbiem.
Ir vērtīgi, ja bērni jau no mazām dienām apgūst, ka nauda neaug kokos, tāpēc ir svarīgi, lai bērni redzētu, ar kādu atbildību vecāki izturās pret savu darbu. Darba mīlestība, atbildība un disciplīna ir lietas, kuras bērns noteikti piefiksēs un atcerēsies.

Pateicība

Pateicība ir laimes atslēga!

Pateicību bērns mācās katru reizi, kad vecāki nesūrojas par kaut kā trūkumu, pateicība tiek apgūta ikreiz, kad ģimene dalās ar citiem. Tiesa, pateicība nav vārds, kas tiek piesaukts ikdienas sarunās, jo tas ir dzīvesveids. Ja vēlamies, lai mūsu bērni būtu nevis pieprasoši, uzskatot, ka viņiem pienākas viss, bet pateicīgi par to, kas viņiem dots, priekšzīme jārāda arī pašiem vecākiem.

Pozitīvisms

Maini savus uzskatus, un līdz ar Tevi mainīsies arī pasaule.

Ikdienā mums apkārt ir tik daudz pelēkā, slikto notikumu, ka ir svarīgi vairot pozitīvo. Tāpēc pat brīžos, kad mūsu bērns kļūdās, mēs varam viņam atgādināt, ka katra diena ir jauna iespēja augt un kļūt labākiem, mācoties no savām neveiksmēm.

Mēs varam bērniem iemācīt pozitīvu attieksmi, ja vien izvēlamies paši uz lietām un notikumiem raudzīties pozitīvi.

Drosme

Drosmīgs cilvēks ir nevis tas, kurš bailes neizjūt, bet gan tas, kurš tām stājas pretim.

Drosme ir tas, kas mums liek celties, iet un darīt to, kam mēs ticam. Ikvienam no mums ir jābūt ne tikai drosmīgam, lai sapņotu lielus sapņus, bet lai arī izkāptu no savas komforta zonas un tos īstenotu. 

Drosme padara mūs neatlaidīgus situācijās, kad bailes cenšas iestāstīt pretējo.

Ja vēlamies, lai mūsu bērni būtu drosmīgi, mums jārāda pašiem priekšzīme.

Mīlestība pret sevi

Sarunājies ar sevi tā, kā Tu sarunātos ar cilvēku, kuru mīli.

Atzīsties, ka Tu bieži mēdz sev teikt, ka esi pārāk resna, darbs Tev noteikti nebūs pa spēkam, jo neesi pietiekami gudra. Atzīsti vien, ka mums, sievietēm, ir tendence sevi visu laiku salīdzināt ar citiem, tā sevi dažkārt padarot zemāku par zemi, jo visi vienmēr prot un zina labāk.

Patiesībā, lai iemīlētu dzīvi un citus cilvēkus, mums, pirmkārt, ir jāmīl pašām sevi. Tāpēc, lai bērni ticētu, ka ir skaisti, gudri, veiksmīgi un justos ikdienā pašpietiekami, viņiem jāredz, ka arī vecāki sevi mīl. 

Nebaidīšanās sapņot

Aizmirsti daudzos iemeslus, kāpēc Tavs sapnis var nerealizēties, un koncentrējies uz to vienu iemeslu, kas saka, ka Tev izdosies!

Ir svarīgi, lai vecāki brīdī, kad bērns runā par saviem sapņiem vai to, par ko kļūs, kad izaugs liels, neteiktu, ka tas ir stulbi, nejēdzīgi un neiespējami. Atbalsti bērni ceļā uz viņa sapņiem, lai viņš saņemtu pārliecību, ka viss ir iespējams. Ja bērnu būs pavadījusi pieredze, ka vecāki nebaidās sapņot un tiekties uz sapņiem, un atbalsta tajos arī viņu, nākotnē viņš izaugs par pārliecinātu un mērķtiecīgu cilvēku. Kļūsti par sapņu celtnieku un palīdzi tādam būt arī bērnam!

Solījumu turēšana

Lieli solījumi mazina uzticību.

Mēs varam iemācīt bērniem būt uzticamiem daudzos veidos, bet vislabākais ir parādīt savās darbībās, ka arī mēs, vecāki, paši tādi esam. Tāpēc mums kā vecākiem ir svarīgi piedomāt pie tā, ko apsolām saviem bērniem, un savus solījumus arī turēt. Bērniem ir jāzina, ka viņi mums var uzticēties un paļauties uz mums.

Cieņa

Labas manieres ir veids, kā parādīt cieņu citiem.

Manieres ir labākais veids, kā citiem parādīt, ka viņus cienām. Redzot, ka vecāki izrāda cieņu pret dažādām rasēm, ticībām un orientācijas cilvēkiem, arī bērni iemācīsies ar pietāti izturēties pret ikvienu līdzcilvēku. Vienmēr atceries, ka bērni dzird visu, un viņi piefiksē, kā mēs izsakāmies par citiem cilvēkiem.

Tāpat arī bērni redz, kā tētis un mamma izturas viens pret otru, un to ņem sev līdzi bagāžā turpmākajā dzīvē, veidojot attiecības ar citiem.