10 dzīvei noderīgas prasmes bērniem ar autismu

10 dzīvei noderīgas prasmes bērniem ar autismu

18. Aug 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem, kuriem ir autisms, ir grūtāk iejusties pasaulē, kas mums liekas tik saprotama. Tāpēc īpaši vērts pievērst uzmanību vairākām prasmēm, kas bērniem ar autismu būs ļoti nepieciešamas, lai viņiem dzīvē būtu vieglāk. Tomēr tā kā autisms ir kā vieglākā, tā smagākā veidā, tad ir bērni, kas var apgūt visas prasmes, bet citi var apgūt tikai dažas, un tas ir normāli.

Savu izjūtu un sajūtu izprašana

Pasaules izprašana un iejušanās tajā var būt viena no sarežģītākajām lietām bērniem ar autismu – mācīšanās, komunicēšana, attiecību veidošana, patstāvība un drošība. Bērnam ir svarīgi iemācīties saprast, kas notiek ar viņa ķermeni gan fiziski, gan domās, lai viņš saprastu, ka vienas vēdera sāpes nozīmē, ka viņš ir izsalcis, bet citas, ka viņš grib uz tualeti. Tāpat svarīgi, lai bērns saprot, vai viņš ir priecīgs, dusmīgs, skumjš, pārsteigts, nobijies.

Komunikācijas prasmes

Bērniem ar autismu bieži ir problēmas komunicēt ar citiem, tāpēc tieši ar cilvēkiem, kas viņam ir tuvi, viņš var attīstīt šo prasmi, lai neveidotos situācija, ka ar citiem viņš nerunā nemaz vai arī viņam ir grūti saprast, ko otrs saka. Ar bērnu var runāt atbilstošā ātrumā un tā, lai viņam ir ērti un patīkami, attīstot viņa komunikācijas prasmes. Tāpat bērnu attīstīt šo prasmi var saziņa ar citiem viņa vecuma bērniem. Bērnam var lasīt arī stāstus vai pasakas, kas parāda dažādas attiecības un izturēšanās veidus.

Drošība

Bērni ar autismu bieži piedzīvo situācijas, kas apdraud viņu drošību. Viņi var nesaprast, ka priekšmets ir pa asu vai pa karstu. Negaidīti saskaroties ar šādām situācijām, bērns var kļūt nedrošs, tāpēc būtiski bērnam radīt izpratni par to, kas ir drošs un kas priekš viņa nav drošs. Tāpat bērnam svarīgi mācēt paprasīt palīdzību, ja kaut kas noticis un zināt, pie kā vērsties pēc palīdzības.

Pašcieņa

Tāpat kā jebkuram bērnam, arī bērnam ar autismu ir būtiska pašcieņas esamība, jo tad bērns ir laimīgāks un vieglāk pieņem izmaiņas, kas notiek viņa dzīvē, viņam kļūstot lielākam. Lai bērni būtu pašpārliecināti, ir svarīgi, lai vecāki pieņem viņus un palīdz viņiem attīstīties, pilnveidot tās stiprās puses. Bērna pašcieņa var augt arī tad, ja viņam veidojas tuvas attiecības ar cilvēkiem ārpus viņa ģimenes.

Savas intereses

Katram no mums ir intereses, kas mums ļoti patīk un aizrauj. Kādreiz bērni ar autismu nelabprāt izrāda, kas viņus patiesi interesē un aizrauj, bet tad var palīdzēt bērnam atklāties un palīdzēt ar dažādām aktivitātēm, kas ir atbilstošas viņa vecumam. Bērnam var ļaut iesaistīties mūzikas un mākslas terapijā, terapijā ar dzīvniekiem. Kādreiz no bērna interesēm veidojas darba prasmes, kas noderīgas kādā darbā.

Pašregulācija

Bērniem ar autismu ļoti svarīgi just, kad emocijas kāpj pāri malām, saprast, kā tikt ar emocijām galā. Vecākiem ir būtiski bērnam arvien apstiprināt, ka tas, ko viņš jūt ir normāli, bet kā ikvienam no mums, ir jāmācās izprast emociju cēloņi un kā tikt ar tām galā, ja emociju buķete ir par lielu.

Neatkarība

Prasmju apgūšana, kas palīdz bērnam kļūt neatkarīgākam, prasa laiku, tāpēc tam nepieciešama vecāku pacietība un rāmums. Tomēr jebkura pašaprūpes un ikdienas sadzīves prasme būs ieguvums kā bērnam, tā vecākiem. Turklāt ar katru reizi tās var uzlabot un paplašināt. Ikdienas pašaprūpei ļoti palīdz ikdienas rutīna, gan bērns labi zina, kādas darbības sekos cita citai un ko viņam pašam nepieciešams izdarīt.

Savstarpējās attiecības

Attiecības ir dažādas un bērnam ir svarīgi izskaidrot, kādas attiecības mēdz būt un par kādiem tematiem var runāt, piemēram, ar brāli vai māsu, vecākiem, par kādiem tematiem ar audzinātājiem un ko var runāt ar draugiem. Jo lielāks aug bērns, jo būtiskākas kļūst pašpalīdzības prasmes, ka bērns var paprasīt citiem, ja viņam ko ir nepieciešams atrast vai nepieciešama palīdzība.

Pastāvēšana par sevi

Bērniem ir jāmācās runāt pašiem par sevi, arī par savu slimību. Jo tas palīdz bērnam paskaidrot arī citiem, kāpēc  viņš jūtas citādāk un var labāk palīdzēt citiem paskaidrot, kā viņam iespējams palīdzēt.

Pelnīt naudu

Ne visiem tas būs iespējams, bet būs bērni, kas paaugoties varēs izmantot savas prasmes un intereses, lai pagūtu kādu darbu un paši pelnītu sev naudu. Vecāki var palīdzēt attīstīt bērna talantus, palīdzēt iejusties sabiedrībā, palīdzēt, kā sameklēt nelielus darbus, kur viņi var izpausties.