Zīdainītim ir cieta vēdera izeja: kā rīkoties?

Zīdainītim ir cieta vēdera izeja: kā rīkoties?

09. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Mans divas nedēļas vecais dēliņš ēd gan krūts pienu, gan naktīs – arī mākslīgo piena maisījumu. Mazajam vēderiņš iziet katru otro dienu un vēdera izeja ir pacieta. Kā es varu viņam palīdzēt,” jautā kāda jaunā māmiņa.

Atbild pediatre Anna Birka. 

Speciāliste uzskata, ka visticamāk cieta vēdera izeja mazulītim radusies mākslīgā piena maisījuma dēļ.

Šajā gadījumā viena iespēja, kā bērniņam palīdzēt, ir censties viņu barot tikai ar krūti. „Tad, ja mazulim ir tikai divas nedēļas, domāju, ka māmiņa to noteikti varētu! Iespējams, šobrīd pēc dzemdībām sievietei ir stress un viņu māc nogurums, kā dēļ viņai šķiet, ka piena nav.

Tomēr tad, ja jaunā māmiņa kārtīgi paēdīs, atpūtīsies un izgulēties, un biežāk liks bērniņu pie krūts, pieniņam noteikti vajadzētu būt,” uzskata pediatre.

Gadījumā, ja bez mākslīgā piena maisījuma tomēr nav iespējams iztikt, šobrīd lietoto Anna Birka iesaka aizstāt ar kādas citas firmas, piemēram, Nestle vai Friso ražoto piebarojumu.

Vēl speciāliste atgādina, ka tad, ja mazulis tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu, papildus viņam var dot padzerties arī ūdeni vai kumelīšu uzlējumu. Arī tas varētu līdzēt cietas vēdera izejas gadījumā! Tāpat Anna Birka uzskata, ka padzerties bērniņam būtu jāpiedāvā arī pie krūts barošanas.

„Lai mazulim mazinātu diskomforta sajūtu, vēl viņam var viegli paglaudīt un pamasēt vēderiņu vai pavingrināt kājiņas," iesaka pediatre.  

Vai arī tavam mazulītim piena maisījuma dēļ bijis ciets vēderiņš? Kā viņam palīdzēji?